Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ilko - напреднал
Здравейте,

Налага ми се отопление на ново строяща се малка постройка която няма комин.
Ще може ли, като временно решение да изведа кюнците от камината през една от външните стени директно на вън?
Отоплението ще е на дърва, като ползването на камината ще е не повече от 2-3 пъти седмично.
shotik - майстор
Не си ли виждал, че циганите махат едно стъкло на прозореца и на негово място слагат ламарина с пробит отвор за кюнец и така ползват печка на твърдо гориво ?
andy_forresite - майстор
Може. Укрепи ги да не паднат настрани и сложи на най-горната част едно калпаче като вали да не влиза вода.
Последната най-висока част може и да е коляно 90° последвано от къса права част, при което калпачето отпада. Така обаче се влошава тягата.
Ще ти трябва известна височина. Вероятно малко над билото.
ilko - напреднал
Благодаря за съветите!
MamaMy - майстор
По селата кръчмите и магазините едно време бяха така. Понеже бяха все в помещения където не са предвиждани комини на всякъде почти имаше кюнци над входната врата. Дори съм засичал по балкана магазини и с нафтови печки. Да им се чудиш на акъла. Дървата при тях пък те...
Това беше в развития социализъм. Сега хората си мръзнат откровено. :lol:
pechkata - специалист
пон окт 26, 2020 9:32 amilko написа:
Здравейте,

Налага ми се отопление на ново строяща се малка постройка която няма комин.
Ще може ли, като временно решение да изведа кюнците от камината през една от външните стени директно на вън?
Отоплението ще е на дърва, като ползването на камината ще е не повече от 2-3 пъти седмично.
Не не може за 2-3 пъти седмично - а само за всеки ден... :?
вт окт 27, 2020 8:39 pmpechkata написа:
пон окт 26, 2020 9:32 amilko написа:
Здравейте,

Налага ми се ...
Ще може ли, като временно...
... не повече от 2-3 пъти седмично.
Не, не може за 2-3 пъти седмично, а само за всеки ден... :?
В подкрепа на тезата за временните решения- тази вечер си гениален.
dragozow - майстор
пон окт 26, 2020 9:20 pmMamaMy написа:
По селата кръчмите и магазините едно време бяха така. Понеже бяха все в помещения където не са предвиждани комини на всякъде почти имаше кюнци над входната врата. Дори съм засичал по балкана магазини и с нафтови печки. Да им се чудиш на акъла. Дървата при тях пък те...
Това беше в развития социализъм. Сега хората си мръзнат откровено. :lol:
Едно време имаше много крадена нафта, беше евтина и нямаше дизелови коли. Всеки, който кара трактор или камион имаше такава вкъщи.

Тема "Временно решение: Кюнци вместо комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: