• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
имам огромен проблем с котел на твърдо гориво VIADRUS U22 -
вътре в горивната камера се образува налеп във вид на смола в огромни количества !!! Ако някой знае причина поради която се образува този налеп, моля да сподели!!! Предварително благодаря на всички !!!
Какво гориш - въглища, дърва, брикети?
Мисля че вида на горивото не е без значение ...
null - специалист
виждал съм такова нещо
човека гореше еко брикети
понеже инсталацията му не работеше на пълен капацитет и бързо достига работната температура, котела автоматично притваря клапата на въздуха. в резултат на това вътре няма хубаво горене, а брикетите тлеят. отделят се някакви катрани и въобще голяма гняз.
решението за премахването на смолните налепи е хамалогия - загряваш, стържеш, загряваш, стържеш ...
или слагаш дърва и се опитваш да дигнеш много висока температура, така че да изгорят катраните. ама нещо не си го представям как няма да ти кипне междувременно парното или нещо да се прецака от температурата.
при мен няма проблеми - аз съм с отворена система със желязни тръби на гравитация и това, че кипва хич даже и не ми пука - доливам вода :)
обаче ако си с помпа не знам как освен със стържене може да стане
Blagodaria Vi za komentarite,
i iskam da poiasnia- v dejstvitelnost go poddurgam kotela po4ti vinagi pritvoren za6toto da ne vdiga visoka temp. i moge bi tova e doniakude problema. A ina4e goria osnovno donbaski vugli6ta

ПИШИ НА КИРИЛИЦА!
null - специалист
И аз горя "донбаски въглища".
Миналата година имах един лъскав налеп отвътре на котела. Като изстине стои като стъкло. Дядото каза да не го закачам защото пазел котела от ръжда :)
Като се качвах на покрива да чистя комина и там имаше такъв налеп. При мен беше много тънък слой и не съм се притеснявал от него.
Тазгодишните въглища не правят такъв налеп и стария постепенно прегоря май, защото сега го няма или е съвсем малко.
Аз също много притварям котела, защото е 45kw, а реално консумацията ни е под 20kw. Та след като загрее водата направо го удушавам :)
donnna - специалист
проблема според мен е във височината на комина. аз съм със котел Sime и го имах същия налеп. в книжката на котела пише, че комина трябва да е минимум с 40 см. над най-високото било на къщата. котела го имам от 3 г. всяка година вдигам комина с по 1 итонг, т.е. 25 см. тази година котела ми е чист, без налепи в горивната камера - все 1 сега го купувам. а горя всичко - кафяви въглища, черни, кокс, дърва, талаш, пдч и т.н.

друг фактор за образуването на тези налепи е мокри дърва, но мисля че горното е основното...
Ние също горим въглища дон-бас и сме установили, че въпросният конденз се появява, ако се допуска котелът да работи на ниска температура (под 60 градуса).
bisplus - специалист
Аз съм със котел DOR16 и горя горепосочените въглища, и също съм забелязал, че когато го даржа на температура по-малка от шестдесет градуса се получава конденз който в последствие се превръща в едно лепкаво вещество кота смола, но когато го позасиля малко(например за ден) проблема се решава но котела се задръства яко, тъй като въпросния налеп изгаря и се образуват едни големи люспи от него.
Justy - майстор
Във всяка книга за камини е написано, че при непълно горене се образува конденз. В една, която имам пише : накрая помещението може да стане неизползваемо !!! Температурата на изходящите газове в процеса на горене не трябва да е под 200 градуса. Разпалването да се прави при богат приток на кислород - ако трябва принудително. От София съм - на " личен " можем да коментираме конкретните проблеми - всеки случай е специфичен.
sanig - специалист
Нашия котел е VIADRUS . Купихме го преди 7-8 год. По документи е 34 KW, ама по размери е по малък, но както и да е. Не знам от въглищата ли е , но се появява страхотен нагар.Всяка събота се стържи с четка вътрешността му и се вади по една кофа боклук. Тази зима вързахме и два бойлера към парното и вече със сигурност киловатите му идват малко. Възможно ли е от това да се появава този нагар?
  • 1
  • 2

Тема "ПРОБЛЕМ С КОНДЕНЗ НА КОТЕЛ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: