• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
предстои ми избор на източник за отопление и се чудя между термопомпа въздух-вода и метан (ще се доставя периодично). Заложено е подово. Целта е да се отопляват около 230 квадрата на един етаж. Изолация и дограми са нови - ако има значение. Моля, ако има хора, които са избрали един от тези варианти да споделят впечатления, плюсове и минуси спрямо другия. Благодаря предварително!
feikot - специалист
И аз бях пред същата дилема и за сега на 99% съм за газ. ТП е по-скъпа първоначално да я купиш (при мен на цената на ТП ще си направя инсталацията плюс газта) отделно си има капризите дори и след 10 години, електроника и пр. а газовия е един вид по-прост механизъм. Обаче плюса и че може да охлажда е неоспорим. Ти преценяш дали да сложиш 2 климатика за студено или ТП. За мен газта е по-добро решение
imegogo - специалист
аз съм за термопомпа по принцип на газ е по-добре,но ако го имаш,това с докарването му вятър работа в наше село няколко човека изпробваха но бързо се отказаха
Кумчо Вълчо - специалист
Студено, студено.......... Особено пък за метана, там твердо НЕТ. Ето на, днес даже и бат Ванко Ванков го каза по новините.
LazarGanev - "Велик майстор"
Някакви смислени доводи? Или щот гроздето кисело? :cool:
Кумчо Вълчо - специалист
нед ное 01, 2020 6:29 pmLazarGanev написа:
Ако въпросът е към мен, ето и отговор: Смислени отговори бол. Например филмът със светлото бъдеще някои вече го гледахме. Та като го оставим него настрана, остават още поуките, цените, тенденциите, хоризонтите и какво ли там още не-всё равно. Дълго и излишно за обяснение е.
Иначе, имайки предвид факта, на каква цена се предлагаше, предлага и ще се предлага гроздето в България, не съм проявявал и не проявявам интерес към вкусът му. Просто няма смисъл.
brum - майстор
Преди 2 години го смятах и за следващите 10 години термопомпата излизаше по-скъпо отколкото на газ. Без да залагам ремонти и поддръжка. Ама при мен газта е лесна - цялата улица където строя е газифицирана.
burd - специалист
Имам приятели и с двете решения. В т.ч. имам и с пелети- сметката им е относително еднаква.
Единия е вода-вода, но я вади на 12гр. 200 м² към 200лв.
Вода вода е на конвектори и подово, метана е на подово и радиатори. Пелетния е лошо направена- 35квтч на 80м² .

Аз лично, за място за живеене бих го направил на тп земя-вода с 5квтч панели на покрива, но е към и над 50 бона све.

Дерта е, че има ТП и по 3 бона и по 30. Въздухарката се дъни при под 0 градуса. Климатик ме грееше 3г. 20м² 60лв и, като задържи под 0та 3 дни почва се дъни.
Така една въздухарка видя флекса ( луди хора, 8бона в коша) . 150м² в едно село, на високо, 600лв среща сметка. Ама си е бахър яко там.
Но на метан, пелети, дърва, кюмур не можеш да се охлаждаш и ти трябват климатици в клас 750лв на брой за хладина.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед ное 01, 2020 9:01 pmКумчо Вълчо написа:
нед ное 01, 2020 6:29 pmLazarGanev написа:
Ако въпросът е към мен, ето и отговор: Смислени отговори бол. Например филмът със светлото бъдеще някои вече го гледахме. Та като го оставим него настрана, остават още поуките, цените, тенденциите, хоризонтите и какво ли там още не-всё равно. Дълго и излишно за обяснение е.
Иначе, имайки предвид факта, на каква цена се предлагаше, предлага и ще се предлага гроздето в България, не съм проявявал и не проявявам интерес към вкусът му. Просто няма смисъл.
Тъй де, никакъв смислен отговор. За сравнение ще кажа, че за 15 години работа сме доставили топлина в частни домове, чиято бройка е четирицифрено число, а всяка година се увеличава с трицифрено число. Макар първите стъпки и първите няколко години от дейността ни да бяха само в газификацията, много бързо пелетните съоръжения настигнаха и задминаха газовите, най-вече заради ограничения обхват на газовата мрежа. От няколко години и термопомпите се включват активно в портфолиото, но разбираемо по-плахо - на първо място заради изискванията за специфична ВОИ, но и заради високата цена на вложението. Така че имам много, ама много голям поглед, кое колко струва като вложение и като месечни сметки. Аз самият ползвам и ТП с подово, и пелетен котел със слънчогледови пелети. Миналата зима съм дал 1300лв за пелети за отопление на около 200м2 с радиатори и точно 500лв за отопление на 100м2 с подово и ТП. Да, доволен съм от топлината и от разхода, но ако дойде тръбата с газ изобщо няма да се колебая да бия шута на пелетарника, а ТП ще я оставя за охлаждане. Не че ще спестя някой лев месечно за отопление на газ спрямо ТП, но като съоръжение газовият котел е 5 пъти по-евтин и дава неограничено количество топла вода. Също и готвим на газ, а бутилките, макар да са пластмасови и леки, пак има мъкнене и подмяна.
Благодаря заотговрите! Как да разбирам

" на първо място заради изискванията за специфична ВОИ" - какво означава ВОИ?

Миналата зима съм дал 1300лв за пелети за отопление на около 200м2 с радиатори и точно 500лв за отопление на 100м2 с подово и ТП. Да, доволен съм от топлината и от разхода, но ако дойде тръбата с газ изобщо няма да се колебая да бия шута на пелетарника, а ТП ще я оставя за охлаждане. Не че ще спестя някой лев месечно за отопление на газ спрямо ТП, но като съоръжение газовият котел е 5 пъти по-евтин и дава неограничено количество топла вода.

Да разбирам ли, че отоплението е било паралелно и сумарно сметката за годината е била 1800 лв?
  • 1
  • 2

Тема "Метан или термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: