Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте Приятели,

Имам голяма дилема при избор на котел. Спрял съм се на марката Грейко, но след много четене из форума все още не мога да разбера кой е по-добър Експерт или Екзотик. Разбрах че Екзотик има по голям пепелник, горелката се монтира само отпред и е по-евтин. Може ли якой да даде малко повече информация колко по-голям е пепелника в сравнение с Експерт-а и колко често трябва да се изхвърля? Как стои въпроса с почистването? Може ли да се монтират пружини за почистване и има ли нужда? Представителя на Грейко за моя регион ми каза, че се чистел два пъти на сезон, което ми звучи много странно. Също така ми предложи Експерта без да ми обясни точно какви са му предимствата и най-странното беше че ми обясни че нямало нужда от антикондензен вентил.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то ако имаше еднозначен отговор кой от двата е по-добър, другия нямаше да се произвежда :) . Пепелникът трябва да се изхвърля като се напълни, а колко често - зависи от това какви и колко пелети се изгарят. Ако се горят 2-3 тона качествени дървесни пелети на сезон - да, два пъти на сезон е достатъчно, това важи и за двата котела. Пружини не могат да се монтират, тъй като вторият ход не е от димогарни тръби, както при Експерта. Ако системата е правилно оразмерена, може да няма нужда от трипътен вентил. Ние тук можем само да гадаем.
Благодаря ви Г-н Ганев за отоговора.
Това че Екзотика няма димогарни тръби по-добре ли е или по-зле. Каква е разликата в размера на пепелниците? Двойно, тройно .. по-голям? Надявам се някой който има Екзотик да сподели впечатления, тък като информацията за него е много малко. Не знам дали защото много малко хора го ползват или .....
LazarGanev - "Велик майстор"
Има димогарни тръби само на третия ход. Това не влошава КПД, но усложнява конструкцията на евентуален почистващ механизъм. Да, пепелника е поне 2-3 пъти по-голям.

Тема "Грейко Екзотик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: