Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_vladislavova - помощник
Здравейте, нужна ми е помощ, за да съм сигурна в избора.
Спешно се налага да подменя котлето, което е на въглища и се спука. Искам да сложа комбинирано котле на въглища и пелети+ горелка. Прилагам схема на жилището- с разположение и квадратура. Апартаментът е тухла, с PVC дограма и няма изолация. В син цвят са външните стени, с жълт -вътрешните, с -червен радиаторите. Старите радиатори са чугун, бих подменила и тях при възможност. Моля за съвет какво котле, горелка и радиатори да избера и какви киловати? Парното е на 1 етаж, апартаментът на 3-ти. Четох много по темата, но тотално се обърках... Предварително благодаря на всички отзовали се.[*]
Прикачен файл:
20201018_173456.jpg Размер жилище
kalin72 - майстор
Къде е жилището, в кой район на България?
По квадратура си за не повече от 12-15 квт мощност, а и защо искаш да е комбинирано, пелети и въглища???
нед окт 18, 2020 7:16 pmkalin72 написа:
Къде е жилището, в кой район на България?
По квадратура си за не повече от 12-15 квт мощност, а и защо искаш да е комбинирано, пелети и въглища???
В Монтана е жилището. Комбинирано, защото е дългосрочна инвестиция и по-добре да е многофункционално. А като производител на какво да се спра? По принцип обмислям за Грейко...
kalin72 - майстор
Според мен е глупаво да залагате на въглищата, ама вие си знаете :)
Грейко екзотик с горелка 20 квт ще свърши добра работа, на слънчогледови пелети, разбира се, за да е многофункционално. И кадърно направена инсталация.
нед окт 18, 2020 10:46 pmkalin72 написа:
Според мен е глупаво да залагате на въглищата, ама вие си знаете :)
Грейко екзотик с горелка 20 квт ще свърши добра работа, на слънчогледови пелети, разбира се, за да е многофункционално. И кадърно направена инсталация.
Защо на слънчогледови, а не дървесни?
filmatoplo - майстор
Защото са по евтини ,първо.
morfei1 - специалист
Усетиш ли айляка с пелети спрямо въглища и дърва ще има се чудиш що си взел комбиниран. Моя и той е комбиниран, ма никога не е работил на нещо различно от пелети откакто е купен вече 6-ти сезон.
пон окт 19, 2020 9:33 ammorfei1 написа:
Усетиш ли айляка с пелети спрямо въглища и дърва ще има се чудиш що си взел комбиниран. Моя и той е комбиниран, ма никога не е работил на нещо различно от пелети откакто е купен вече 6-ти сезон.
В случай, че избера не комбиниран, а пелетен котел с каква мощност ще трябва да е? Чух, че трябвало с по-висока...
speka_rs - майстор
пон окт 19, 2020 11:58 ams_vladislavova написа:
В случай, че избера не комбиниран, а пелетен котел с каква мощност ще трябва да е? Чух, че трябвало с по-висока...
Ако ще е за различни видове пелети най-малкото е 20 кВт Грейко, ако ще е само за дървестни тогава може и други марки със по малка мощност. Ама аз препоръчвам комплект горелка и котел на Грейко 20 кВт и оттам нататък каквото си прецениш ти.
kalin72 - майстор
20 кВт мощност на горелка/котел е най-максималното, което ще работи добре.
Както казаха и по-горе, има компактни котлета, без стърчаща горелка, но пък те горят само дървесни пелети.
Има и Грейко, там горелката е навън, и съответно се иска повече пространство, но пък гори всякакво качество дървесни пелети, както и слънчогледови пелети, което е оптималното като цена.

Тема "Какво котле и горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: