• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Има ли някаква пречка да направя това - от горната част на самата лира в банята да пусна 2 тръби към един радиатор в таванското помощение?
Искам да мина възможно най-леко и бързо, да не режа тръби и да слагам тройници, а и нямам място за това...
naB4o - специалист
Не съм спец, ама ако е отворена система, разширителния съд, ще трябва да е също в горното помещение, над радиатора. Ако е затворена, няма да има проблем сигурно. Ще те консултират гурутата тук :)
пон ное 09, 2020 10:18 pmnaB4o написа:
Не съм спец, ама ако е отворена система, разширителния съд, ще трябва да е също в горното помещение, над радиатора. Ако е затворена, няма да има проблем сигурно. Ще те консултират гурутата тук :)
viewtopic.php?f=10&t=39509&hilit=%D0%B4 ... 20#p449931
kozl - майстор
пон ное 09, 2020 6:47 pmkalin72 написа:
Здравейте,
Има ли някаква пречка да направя това - от горната част на самата лира в банята да пусна 2 тръби към един радиатор в таванското помощение?
Искам да мина възможно най-леко и бързо, да не режа тръби и да слагам тройници, а и нямам място за това...
Пречка няма, въпроса е каква ще е ползата :?
Първия отговор вече получи - въздух и радиатор като РС.
Ако системата е затворена или отворена с РС над радиатора в таванското, тя тая лира ще е като байпас на радиатора и през него какъв дебит ще протича :? Ако има помпа след лирата да, ама ако няма то изцяло ще се разчита на конвекцията да раздвижи водата през радиатора. Това значи прави тръби с мин, чупки, по възможност по-голям диаметър до радиатора. Може и да се получи некаков ефект.
А що не върнеш едната тръба от радиатора с тройник под лирата, па ако нема добави секретен кран на лирата да мож да регулираш дебитите.
вт ное 10, 2020 7:38 amkozl написа:
пон ное 09, 2020 6:47 pmkalin72 написа:
Здравейте,
Пречка няма, въпроса е каква ще е ползата :?
Първия отговор вече получи - въздух и радиатор като РС.
Ако системата е затворена или отворена с РС над радиатора в таванското,...
И ти не четеш. Затворена му е системата. Хем постнах линк, ама а де!
вт окт 02, 2012 10:08 amkalin72 написа:
...
Инак от снощи системата е под налягане, 1,2 атмосфери, държи ги....
По другото, за байпаса, питаш ли се защо топлата вода не минава само по най долната тръбичка на лирата, а катери и нагоре? Сега си представи, бе лирата пораства с още толкова нагоре! Какво се случва? Имаме една по голяма лира, половината от която е в горното помещение.

Въпросителна е само с какъв диаметър тръба е захранена тази лира.
Обикновено лирите са под киловат, обявена мощност, та и най тясната тръбичка би насмогнала на още около три такива.
Единствено си прав за секретен на лирата, аз добавям-

-Калине ше стане, но постави секретен и на радиатора, че да можеш да балансираш това клонче от отоплителната си система. За циркулацията да не са притесниш?! С тая нова помпа...

Козлин, мисля, че сега си получи отговорът Калин.
kozl - майстор
вт ное 10, 2020 8:34 amТрифон П.Трифонов написа:
И ти не четеш. Затворена му е системата. Хем постнах линк, ама а де!
Аз не читател - признавам, па и не ме бива в четеното, оти четох, и се :? за кво си постнал тоя линк :?
Па изобщо не загрех кат радиатора на тавана, за ко си постнал линка. Очеквах да прочета решение по проблема, а оно затворена система :shock:
вт ное 10, 2020 8:34 amТрифон П.Трифонов написа:
Козлин, мисля, че сега си получи отговорът Калин.
Надявам се :roll:
kalin72 - майстор
Благодаря ви, момчета :)
Така, лирата в банята не ме бърка особено, ако действа като байпас и не топли особено. Радиатора на тавана ще е заължително с винтил и термоглава.
Въпроса е да спре да ме мързи и да се захвана за работа :lol:
kozl - майстор
вт ное 10, 2020 9:43 amkalin72 написа:
Благодаря ви, момчета :)
Така, лирата в банята не ме бърка особено, ако действа като байпас и не топли особено. Радиатора на тавана ще е заължително с винтил и термоглава.
Въпроса е да спре да ме мързи и да се захвана за работа :lol:
Като байпас имах предвид, че за радиатора нема да достига дебит и нема да топли достатъчно.
Дебитът дека се създава от диференциалното налягане на помпата за системата ще премине през хоризонталите на лирата и понеже радиатора ще е трасе с по-голямо съпротивление, то такъв дебит за него нема да има ако го свържеш директно към изводите на лирата. Ще остане само конвекцията да създава дебит през радиатора.
Са тва добре ли е, зле ли е - немам опит.
Всите системи де съм срещал са с помпена циркулация. В учебниците съм чел, че сгради на 4 етажа са правени само с конвекнционална инсталация, демек без циркулационни помпи. Ма новите абонатни не познават такава система.
А па Трифон я трудно го разгадавам. Не ме бива в четенето :-D
Да беше драснал неква схема :roll:
Козлин, няма нужда да ма "разгадаваш", важното е дека я съм разгадал на Калин тънката мисла, па карай, поне е весело!
вт ное 10, 2020 10:02 amkozl написа:

Дебитът дека се създава от диференциалното налягане на помпата
..............
Са тва добре ли е, зле ли е - немам опит.
....... :roll:
Калине, то и аз пиша глупости. Секретен на лирата ако монтираш, то той ще е секретен за двете отоплителни тела. Не съм го писал буквално, но го мислех, признавам.
Монтирай така, пък каквото стане. Ако е нещо проблемно, тъкмо ще си загрял и почваш да преправяш.
kalin72 - майстор
Са кат се замисля....абе що не му турна на тва таванско един климатик :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Така ем лятото хладно, ем на кой му требва топло зимата, щтрак копчето, и те тава е :))))

Имам що-годе добра изолация там, зимата без да отварям вратата към етажите надолу, температурата не е падала под 10 градуса, при минус много навън...
  • 1
  • 2

Тема "От лира в банята към радиатор на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: