• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
monkata200 - специалист
Здравейте, търся решение на много дразнещ шум от термовентилите на радиаторите. Този в спалята ме буди всяка сутрин. Вентилите са Форнара и шумят само когато са полуотворени. Четох в друга тема, че някой хвалеше вентилите на honeywell и поръчах един за проба от сайт, но той шуми дори когато е напълно отворен. Може и да съм попаднал на менте. Помпата работи на 3-та степен, пробвах на 2-ра, но след няколко минути котела достига заданието и гасне. Единственото което ми идва на ум е да пробвам с намаляне на дебита на радиаторите със секретни вентили, но трябва първо да си сложа, че няма на нито един радиатор. Приемам всякакви идей.
kyxap - специалист
Шумят крановете, термоглавата може да е всякяква.
morfei1 - специалист
пон фев 08, 2021 4:05 ammonkata200 написа:
Единственото което ми идва на ум е да пробвам с намаляне на дебита на радиаторите със секретни вентили, но трябва първо да си сложа, че няма на нито един радиатор. Приемам всякакви идей.
Напълно безмислено, те това го правят термо главите (вентилите) и в момента, ти искаш да ограничаваш още дебита, тоест ще влошиш нещата още. На 1-ва степен на помпата сигурно шума ще ти изчезне или ще е едва доловим. Ако пък котела започне да ти гасне по макс. темп още по-често, просто си се презапасил с мощност доста повече от необходимото.... с котел ли с радиатори ли.....
18 киловата, вероятно на 80-100 квадрата, с висока Т на газовете.
С висока скорост на помпата обикновено се стига до малка делта, което не е голямата беда, но когато се държи котелът хладен, никак не е добре.
Помпата на 1. Делта от 15-20 градуса е нормална за радиаторно отопление.
На 1ва скорост на помпата, шум няма да има.

Хм, квадратите са 150, без изолация.....би трябвало да работи добре, освен в топлите дни, както напоследък. Работа по часови график.
monkata200 - специалист
Имах предвид че на 2-ра степен на помпата няма шум, но и циркулацията на водата е много слаба и радиаторите са хладки, а котела доатига заданието и гасне.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да не живееш в някое училище?
monkata200 - специалист
Живея в къща на два етажа по 75кв.м, които се отопляват и имам два бойлера 120л и 80л. Ще пробвам с друга помпа как ще бъде. Иначе не се бях замислям над това че е добре да има по голяма разлика между вход и изход на котела от гледна точка на топлообмена и евентуално разхода, като се съобразяваме и с кондеза разбира се. Не знам как да замеря температурата на водата, но поне на пипане на метални елементи от системата на входа и изхода не усещам голяма разлика във температурата. Заданието на котела е 68 градуса.
Я си притвори секретните вентили и нещата ще се получат! Сега губиш дебит заради излишно голяма циркулация през някои радиатори и се налага помпата да работи на голяма скорост
Няма секретни, но има намерение да сложи.
Реално сега си държи котела малко по хладен, с тази малка делта.
Ами като няма секретни, няма и какво да обсъждаме. Колкото до хладния котел - някои и с голямо дТ го държат още по-хладен :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Шум от термовентили" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: