Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам сериозен проблем с локалното парно тази година и ще съм благодарен на всички сведущи по въпроса за идеи и напътствия.
"Хардуерът" е печка с водна риза "Металик"/10кВ-номинал/16кВ-мах/ ,тръби 16мм -pex-al-pex, радиатори "Глобал"-50см- 16бр в детска ,14бр в спалня ,бойлер и лира в банята и РС.Печката е в хола ,свързването кран за пълнене на системата ,филтър, 3 скоростна помпа ...на изхода темореле /външно "Емети"/,авт.обезвъздушител и термометър.От хола тръбите минават през бокса и дълъг коридор за да стигнат до детската и на 50см от радиатора чрез тетка се разклоняват за спалнята ,от там за баня...
Парното е правено от предишните собственици на апартамента ...
Проблем предишни години е имало само при спиране на тока /заради липса на UPS/ ,подържаната температура беше 40-50 градуса и всички радиатори грееха на макс.По -висока температура почти не можеше да се постигне.Бойлера не подгряваше ,но бях решил ,че просто не и стига мощност на печката.....
Миналата зима в Бургас ,хвана як студ за 2-3 дни и така се случи, че в кооперацията тези дни и в къщи и под мен нямаше никой ,та радиатора в детската на неизмазана стена замръзна и 6 глидера дадоха фира.Затапихме тръбите и изкарах зимата без тях/при малко по-високи показания на термометъра на водата / , но без 16 глидера -мисля ,че беше нормално...Тази есен сменихме 6 те глидера и от началото на декември започнаха проблемите.Парното загрява първият в линията радиатор в горните 10-15см и най-добри случай претопля част от втория .....и толкова. В същото врема температура расте почти неконтролируемо, дори когато в печката тлее едно дърво-едвам едвам.Явно в системата има въздух ,затова на ден обезвъздушавах по час-два /на интервали ,разбира се/ от радиаторите течеше вода ,а бяха студени ,за разлика от печката.За седмица източих напълно и частична цялата система поне 10 пъти и обезвъздушавах по всички описани начини в този и други форуми -без резултат.Затворих крановете на бойлера,макар че последния ден успя да претопли водата в него ....и нищо .............
Спрях за малко защото пишейки тези редове отново подминахме 90-95 градуса и се наложи да доливам спешно вода.Явно събира въздух във водната риза /според мен/ от радиаторите тече само вода и като ги повдигам и разклащам Сега подържа 85гр. ,а почти не гори ,само тлее изключих помпата и от автоматичния обезвъздушител излиза въздух -радиаторите са студени .....от разширителния съд не тече вода ...Като пусна помпата се усеща, че нагнетява студена вода ,а температура .....се покачва.
torbalan - Дървен философ
явно затваряш въздух някъде по системата...
огледай печката... възможно ли е в нея да остава въздух...

имай предвид, че като изтачаш и наливаш прясна вода - вкарваш доста въздух, който е разтворен в самата вода... и нов варовик вкарваш и т.н.
tysonlkr - специалист
В системата има въздух и помпата не може да го преодолее.
Това че загрява само горната част на радиатора може и да е само горещ въздух да не е вода. Обезвъздушаване му е майката. Отвори и на някои от снадките за да излезе въздуха щом не може от автоматичните обезвъздушители :wink:
Всичко това е правено многократно,дори сега на 2-3 пъти развивах целия авт.обезвъздушител докато прокапе изцяло вода и го затягах.На радиаторите са ръчни -тече си само вода от тях....
Торбалане знам ,че вкарвам със всяко ново пълнене и въздух и варовик, но просто нямам друг изход и идея.....
Ето сега я свалих до 60 гр на термометъра , а тя на практика е почти изгаснала и.....загряла отново първия отворен радиатор в горната част-останалите студени.....
maxuel82 - специалист
Да нямаш запушване някъде по системата :idea: Провери ли филтъра преди помпата да не се е напълнил с боклуци :idea:
idakieff - специалист
според мен не ти е вързан правилно рс сигорно ти е затворен от всякъде и само ти е оставена една преливна
sian - специалист
Колега как разбираш че помпата нагнетява? Сигурен ли си че не е блокирала?
Ако е пипано по филтъра и е разхерметизирано при него или холендъра откъм входа на помпата няма да имаш циркулация.
mita6kiii - специалист
maxuel82 написа:
Да нямаш запушване някъде по системата :idea: Провери ли филтъра преди помпата да не се е напълнил с боклуци :idea:
Почни от тук!

След това виж да не е блокирал ротора на помпата.
Свали капачката и при ИЗКЛюЧЕНО ЗАХРАНВАНЕ го завърти с помоща на отверка. При свалена капачка и включена помпа може да видиш дали помпата върти.
Последна промяна от mita6kiii на вт дек 28, 2010 9:34 pm, променено общо 1 път.
valio 71 - напреднал
Провери филтъра. Виж дали има циркулация на вода в системата без да палиш камината.
И филтъра е свалян и болта на помпата също и ротора върти....Съдя че помпата нагнетява нещо по завихрянето в тръбата преди нея ,като я хванеш се усеща особено като сменяш и оборотите и.И циркулация има защото вкарва в радиаторите топла вода някаква-освен от предишни екстремни температури нещо вътре с перките да се е прецакало , но пък като си влезе в режим ,след поредното пълнене -няма шумове,няма виене.
Просто на изход има горещи тръби , на вход студена или хладка /в най-добрия случай / и позатоплени в горната част радиатори.
А до тази година работеше нормално и отопляваше целият апартамент безпроблемно......

Тема "Проблем с локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: