Най - вълнуващия въпрос зимно време.
monkata200 - специалист
Здравейте, някой пробвал ли е да ограничи температурата на бойлер свързан към пелетен котел да речем на 55 градуса? Струва ми се че двата бойлера, които съм вързал към котела като радиатори ми вдигат доста разхода на пелети. От начало си мислех че бойлера е консуматор само докато се стопли ама май не е точно така, защото цяла зима котела работи на втора степен-9кв. И все не му стига 1 градус да мине на първа степен-5кв. Правих опити при загряти бойлери на температурата на котела 65 градуса.и установих, че след като ги спра котела наваксва тоя 1 градус и вдига на 66 и минава на първа степен и си поддържа. За целия сезон ми се струва че това би дало голямо значение. Ако бойлерите се подгряват до 55 и термоглава с изнесен сензор ги затваря след това на котела ще му е доста по-леко само с радиаторите и когато има консумация на бгв да наваксва само. Идеята ми е бойлерите да се подгряват преди да започне да влиза в модулация горелката защото 1 градус на 200 литра вода както е в моя случай си дава значение.
шоп - майстор
Няма никаква логика.
Този 1 градус на 200 литра е 232 вата топлинна енергия. Моето мнение е, че само ще усложниш и оскъпиш системата като я преправиш.

Нали бойлерите са в къщата, тази топлина не се губи от тях?

Ако искаш икономия намали топлозагубите на имота като цяло.
Точно така е- свързани като радиатори, топлят си като радиатори, с тяхната си мощност. Термоглавата няма да ограничи разхода на енергия. Дори загряването на водата да е на "нощна тарифа" (таймер), ако този обем БГВ от 200л си е необходим, то с икономията на енергия, тя, водата, няма да достига.
От друга страна, ако тези 200+ вата излъчване се ограничат, то и температурата в помещенията с бойлерите ще спадне. Ако тези помещения са бани, термоглавите на лирите ще наваксват харча.
Икономията е.......Неприятно звучи, но си е така.
LazarGanev - "Велик майстор"
monkata200, и къде отива това количество енергия според теб?
morfei1 - специалист
Мое са вързани като бойлер, ма едва ли топлят като такъв. Горелката да мине на 5Kw при положение, че имаш по-големи загуби за покриване в момента, няма как да стане, не търси причината в бойлерите и те си имат загуби, ма на фона на загубите от къщата са смехотворни.

Тъй подвързани, тези бойлери може да ти вдигат разхода ако някой системно ги точи, през останалото време ще играят ролята на "буфери" и ще покриват загуби по-другите помещения, когато горелката е успяла да изключи, докато последва ново палене. Нормално е по-голяма система да стопя и темперира по-бавно.

Няма как един 80л. бойлер на ток да харчи 30лв месечно, непрекъснато включен, като се ползва ежедневно от 2-3души, пък на пелети да харчи многооооо повече.... като се ползва по същия начин от същите души. Все пак цената на KW произведен от пелети е почти наполовина по-евтино спрямо тока, тва при положение, че имаш темперирана система която работи.

Ако си палиш котела само да ти стопли бойлера, не знам колко е рентабилно.... ма за мен не си струва хамалогията при настоящите цени :roll:

Тема "Котел на пелети и бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: