• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добър ден на всички, сигурно съм 150000 човек който пише по темата за което се извинявам, но просто много ме объркаха хората с които се консултирах за избор на пелетен котел и ако е възможно да ми дадете някои съвет ще съм благодарен.
Казуса е следния 2ри етаж от къща + сутерен общо 180квадрата, като за начало ще се отопляват около 130квадрата. 10см външна изолация на цялата къща + 10см вата на втория етаж. Над етажа е покрива който си е ветрилник. Та ходих да се консултирам със около 5 6 човека занимаващи се със тази дейност и от там вече ме вкараха във филма. Та всеки от тях общо взето със различно мнение. Първия ми каза да се спра на 20-30кв горелка+котел като и двата варианта ще вършат работа, но той ми препоръчва 30кв. Вторият ми каза около 32 35кв. След това отидох при други двама единия ми каза, да взема 45кв защото 30кв ще бъде малко и няма да може да ми достигне желана температура в по студените дни (24-25градуса). При което го попитах като е Толкова голям котела/горелката няма ли в по топлите дни да ми дава по голям разход, при което ме увери, че по големия котел в по топлите дни хвърга там по малко пелети на час работи на най-ниската степен и ще си бъде икономично. При следващия които отидох ми каза 40кв. Та евентуално след този ферман които изписах, ако може някои да ми обясни колко киловата приблизително ще ми вършат работа и ще е най-икономично. И вярно ли е това за по големия котел които ще работи по малко и ще ми дава по голяма икономия. Извинявам се за многото писане, не разбирам и след толкова много различни мнения просто не знам какво да правя. Благодаря. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
съб май 22, 2021 7:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
20.
Мерси.
А може ли да ми обясните теорията която ми казаха за по-големия котел и икономията, аз много се усъмних, но все пак да се изкаже някои вещ по темата, понеже не знам какъв им е принципа на работа и кое е по икономично.
Да приемем, че обичаш да люпиш слънчоглед!
Най добрият е само на 666м от пътната ти портичка.
Понеже си бараба, палиш Майбаха.....и люпиш слънчоглед.
Почти без пари, а и по бързо ще е, ако (на мен самият ми се доще) се изсиля пеша и....както и да е. Просто ще свърша работата по бързо, без да вадя Майибаха от гаража.
Да предположим, че имаш двутактов 50см3 скутер! Палиш и си вършиш работата няколко десетки пъти по евтино, отколкото да вадиш колата от гаража. И си люпиш слънчоглед.
Айде сега да сравним само кубатурата и разхода на гориво, за една и съща работа! Другите разходи са си на дневен ред, ама да не ги туряме на кантаря сега.
Няма как, при равни други условия. Залагам си кесиите.
съб май 22, 2021 10:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да приемем, че обичаш да люпиш слънчоглед!
Най добрият е само на 666м от пътната ти портичка.
Понеже си бараба, палиш Майбаха.....и люпиш слънчоглед.
Почти без пари, а и по бързо ще е, ако (на мен самият ми се доще) се изсиля пеша и....както и да е. Просто ще свърша работата по бързо, без да вадя Майибаха от гаража.
Да предположим, че имаш двутактов 50см3 скутер! Палиш и си вършиш работата няколко десетки пъти по евтино, отколкото да вадиш колата от гаража. И си люпиш слънчоглед.
Айде сега да сравним само кубатурата и разхода на гориво, за една и съща работа! Другите разходи са си на дневен ред, ама да не ги туряме на кантаря сега.
Няма как, при равни други условия. Залагам си кесиите.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ще взема да им прочета написаното от теб като ида при тия дето ми предлагат 45киловата :mrgreen: :mrgreen: . Ако може и на по професионален език да го обясниш накратко, ще ти бъда благодарен та да знам как да им отговарям, че ако почна да им разправям за слънчогледа и майбаха ще бъде голям куриоз :mrgreen: :mrgreen:
LazarGanev - "Велик майстор"
съб май 22, 2021 11:40 pmMiroslavov.D написа:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...Ако може и на по професионален език ...
:mrgreen: :mrgreen:
Може ли аз да опитам (за кой ли път)? :cool:
При избор на котел, основното нещо, което трябва да се съобрази е топлозагубите на отопляваното помещение. Функцията на котела е покрива тези топлозагуби. Понеже топлозагубите са променлива величина и зависят от много показатели е най-добре тези топлозагуби да бъдат сметнати професионално при конкретните условия от оторизиран ОВК проектант със собствен печат за проектантска правоспособност, който да ти направи ОВК проект, да го разпечата черно на бяло, да си сложи подписа и да го подпечата с личния си печат. Такъв проект може да ти направи всеки проектант, не е задължително да е от твоя регион и не е задължително да идва на място. Доколкото съм запознат, ще ти струва нещо от порядъка на 300-500лв за твоята квадратура. Това е цената на един тон пелети, но без него ти можеш да направиш фатална грешка при избора и да гориш по 2-3 тона пелети на сезон в повече, заради грешен избор на котел. Ще ти дам един съвсем пресен пример:
През 2019г известен в професионалните среди по нашия край възрастен инсталатор купува от нас (като дистрибутори) пелетна горелка 50кВт и я монтира на свой клиент. Принципно като дойде клиент да иска 50кВт съоръжение, аз наострям уши и почвам да разпитвам къде ще се монтира тоя звяр и какво ще топли, след което обикновено започват едни спорове и пазарлъци "Ама аз някога може да топля и горния етаж, който сега е на тухла" , "Ама комшията има 30кВт, искам моя да е по-голям" и т.н., и т.н. измислени доводи. Стигало се е да отказвам продажба на 50кВт котел за 150м2 къща и клиентът да ходи да си чука главата на друго място, поне да ми е чиста съвестта. Но в случай, когато колега-инсталатор поиска съоръжение е някак неудобно да го разпитвам и да се съмнявам в неговия професионализъм. И така той взима горелката и я монтира на своя клиент (ромски бос), а ние сме длъжни да я пуснем и сервизираме и чак при пуска виждаме, че за 350м2 къща, колегата (предни години) е бил монтирал 75кВт котел на дърва и въглища, а сега е добавил към него 50кВт горелка. Няма какво да направим, пускаме горелката и така се топли човека през сезон 19/20г. В края на сезона обаче се плахичко се пооплакал от разхода (15 тона дървесни пелети= 6000лв на нашия сервизен, който го пусна и обслужва, та реших да се поразходя да погледна за какво иде реч. След разходката му направих следните предложения за оптимизация на системата и той прие:
1. Изхвърляме оня 75кВт турски майбах и слагаме 30кВт подходящ котел
2. Сменяме горивната камера на горелката и с подходящите настройки тя става 30кВт
След тези промени и смяна на дървесните със слънчогледови пелети, разходът за сезон 20/21г беше 8тона слънч.пелети = 1900лв
А след този случай вече не ми е неудобно да разпитвам този колега-инсталатор, ако заяви нещо повече от 20кВт :cool: .
Имахме още един случай тази година, при който търговец на пелети си купува горелка от нас, но заяви, че котелът ще го поръча на някакъв гаражен производител, с който работи от дълги години. Искаше 30кВт горелка за 150м2, но след спорове се съгласи да вземе 20-ка, а котелът го поръча 35кВт. Като отиде колегата да пуска горелката обаче се оказа, че котелът много мудно вдига температура и съответно разходът за първите 2 седмици беше доста голям. Той първо обвини горелката, че е слаба, но после е размислил и говори с доставчика на котела да му го върне и си поръча от нас 20кВт котел, след което остана изненадан, учуден, гръмнат, но в крайна сметка много доволен от бързината с която се стопля къщата и ниския разход.
Така че както някои жени казват - размерът има значение, но не само той! :wink:
С тези 2 случая нагледно по-новите колеги във фирмата се убедиха как 30кВт котел може да топли повече от 75кВт и 20кВт да топли повече от 35кВт :cool:
Всяка печка гори най добре като я накладеш яко. Всяка печка е най ефективна на номинална мощност, която е близко до максималната.
Да речем, че губиш 15.5 kW/h при -15 градуса. Останалите 29.5 да ги пишем администрация ли?!
През колко дни от, отоплителните 200, температурата пада толкова- 10-20?!
Повечето, които топлят къщи около стотина квадрата, споделят среден разход от килограм на час или под килото. Това са 4-5 тона. Защо ти е реактор, който харчи 2 кила на час, като минимум?
Всяка печка е най далеч от ефективна работа, когато това е близо или на минимална мощност. Всяка печка, която се кладе с по дръвце и повече от времето само тлее, води до проблеми.
Не съм професионалист. Термини ползвам когато иронизирам някого или себе си.

Дубрутру, Лазаре! Докат разходя рошльото, ти си го нарисувал.
Благодаря ви за отговорите, при всичките които изброих дето съм ходил се занимават със това даже някои от тях са доста е нещата, с само с казването на квадратурата единия ми каза" ооо 30кв ще е малко" трябва нещо поне 45-60кв при което гледах като гръмнат, защото всичко което съм изчел до момента клонеше към 20 или максимум 30 даже мислех, че и 30 е много ама те почват да ме убеждават или поне да се мъчат в противното. А и намерих няколко елементарни таблици на грейко / Торч които си пише че ако жилището е изолирано може 20кв да топли до около 200кв жилище. Не мога само да схвана каква им е файдата да ме набутат с нещо голямо при положение, че точно тези с "45-60" се занимават изцяло с направата на котли и горелки и не се занимават с пелети, с разликата между по големия и малкия не е толкова много. Другия вариант е изобщо да нямат никаква представа какво ми обясняват, че взимайки големия той си бута тама на първа степен включва си и гаси и по малко пелети фърга на няколко часа. Нямам думи просто. А до колкото чета какво ми пишете котела си има някакъв абсолютен минимум под който не може да падне на час....
Невинни са, просто не знаят, горките майстори.
Единствено, ако тези 180 квадрата са Къща за гости, която се топли само когато е заета, тогава е оправдано да се монтира 30-35 киловата мощност.
Инженерите в Нисан напълно отричат модулацията при ДВГ, а там е перфектна, според нас. Борбата е за още няколко процента ефективност. Поставят двигателите си в оптимален режим, при постоянни обороти, в последните си разработки на хибридни автомобили. Задвижването се осъществява само от електромотора, а на вала на ДВГ е закачен генераторът.
Който ти обяснява, че котелът модулирал идеално между 5-20 киловата, просто го е наизустил и повтаря като папагал. Върши работа, топли, но съвсем не е перфектно.
Сигурен съм, че и 20 ще са много за твоята къща. Предполагам загуби средно на час, за отоплителният сезон около 6-7 киловата. Това е 1.25 кг/ч, което пък е 6 тона. Дори може и да ти останат.
Приеми цифрите за съвсем примерни, въпреки, че съм ги нахвърлял съвсем сериозно! Абсолютно всяка една, но признавам, че не съм ги свалил от калкулатора.
Мисля да си затрия един ден в сметки и по възможност да си изчисля сам до колкото е възможно топлозагубите, разбира се ако някои може да удари едно рамо ще съм много благодарен. Та евентуално да го имам приблизително колко е.. и ще напиша и тук. https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82 мисля да ползвам формулите от тук, ако някои има по добро предложение да сподели.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с избор на котел/горелка на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: