Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ccvetanov95 - специалист
Вече има сформирана работеща система, камина с водна риза, която ще се сменя с по-мощна.

Въпрос е следният. Майсторът ми е един комшия. Та той е свързал тръбите от камината към радиаторите п.п. ф20 (2 спални на втория етаж на къща без изолация) по отделно от камината към 2та радиатора. Но на връщане към камината се вплитат в една тръба ф20 далеч преди камината и така се връщат към камината.
Въпросът ми е когато ще се смени камината с по мощна и ще се пусне в експлоатация и другия радиатор от другата стая ще има ли проблем с отопляването.

Грешно ли е свързана системата по този начин. Благодаря предварително.
speka_rs - майстор
Колега, качи някоя снимка.
Кажи каква е тръбата п.п. ?
Кажи размерите на радиаторите ?
И изсясни в момента имаш работеща система с малка камина и 2 радиатора, ще се слага 3ти ?
Или в момента имаш работеща малка камина с 1 радиатор и втория подвързан ще започва да работи ?
ccvetanov95 - специалист
чет сеп 23, 2021 12:09 amspeka_rs написа:
Колега, качи някоя снимка.
Кажи каква е тръбата п.п. ?
Кажи размерите на радиаторите ?
И изсясни в момента имаш работеща система с малка камина и 2 радиатора, ще се слага 3ти ?
Или в момента имаш работеща малка камина с 1 радиатор и втория подвързан ще започва да работи ?
Извинявам се. Полипропилен е. И двата радиатори са 200х60 - 5kw.
В момента всичко е свързано, но е включен (тоест миналата зима) сме пускали само единият радиатор да работи всичко друго изключваме. Камината е малка авангард.
speka_rs - майстор
чет сеп 23, 2021 12:39 amccvetanov95 написа:
В момента всичко е свързано, но е включен (тоест миналата зима) сме пускали само единият радиатор да работи всичко друго изключваме. Камината е малка авангард.
ППР 20 мм е добре за 1 такъв радиатор, така че вариантите са 2:
- сменяш връщата се тръба със 25 мм ППР
- прокарвате още една 20 мм ППР за връщаща се вода

и така до всеки радиатор си отива и се връща ППР 20 мм отделно.
ccvetanov95 - специалист
чет сеп 23, 2021 1:39 pmspeka_rs написа:
чет сеп 23, 2021 12:39 amccvetanov95 написа:
ППР 20 мм е добре за 1 такъв радиатор, така че вариантите са 2:
- сменяш връщата се тръба със 25 мм ППР
- прокарвате още една 20 мм ППР за връщаща се вода

и така до всеки радиатор си отива и се връща ППР 20 мм отделно.
Още един въпрос, ако може.
В банята е предвидено (пуснахме тръбите) за бойлер със серпентина, от който изходящата вода да влиза в радиатор алуминиев с 13 гилдера х600 и от там да се връща в камината. Правилно ли е или няма да може да се отоплява добре банята. Да оправиме тръбите докато не сме почнали плочките. :-D Тя е 10 кв. Без изолация отвън. Благодаря :)
speka_rs - майстор
чет сеп 23, 2021 9:17 pmccvetanov95 написа:
В банята е предвидено (пуснахме тръбите) за бойлер със серпентина, от който изходящата вода да влиза в радиатор алуминиев с 13 гилдера х600 и от там да се връща в камината. Правилно ли е или няма да може да се отоплява добре банята. Да оправиме тръбите докато не сме почнали плочките. :-D Тя е 10 кв. Без изолация отвън. Благодаря :)
Не е толкова грешно. Само трябва да се има в предвид, че радиатора ще работи с толкова топлина и енергия, колкото му остане от бойлера . Аз бих си прекарал отделни тръби за бойлера и този радиатор, защото на един по късен етап може да решиш да имаш отделни помпи за бойлера и радиаторите. 3пътен клапан и отделни помпи или просто да си купиш пелетна камина и тя да има възможност да управлява отделно топленето на бойлера и да топли бойлера по различно време или да топли само бойлера, без радиаторите. Ако не сте сложили плочките прекарвайте тръби ППР и да може да се прави всичко отделно.
ccvetanov95 - специалист
чет сеп 23, 2021 9:59 pmspeka_rs написа:
чет сеп 23, 2021 9:17 pmccvetanov95 написа:
Не е толкова грешно. Само трябва да се има в предвид, че радиатора ще работи с толкова топлина и енергия, колкото му остане от бойлера . Аз бих си прекарал отделни тръби за бойлера и този радиатор, защото на един по късен етап може да решиш да имаш отделни помпи за бойлера и радиаторите. 3пътен клапан и отделни помпи или просто да си купиш пелетна камина и тя да има възможност да управлява отделно топленето на бойлера и да топли бойлера по различно време или да топли само бойлера, без радиаторите. Ако не сте сложили плочките прекарвайте тръби ППР и да може да се прави всичко отделно.

Благодаря за помощта, спестявате ми много нерви в бъдеще. Последен въпрос, ако не ставам много нахален. Наистина няма кого да попитам.

Ще сменям камината, понеже е прекалено малка, а за котел в момента не мисля, защото всичко е изградено на долния етаж в обитаема стая.
Намерих тази камина КАМИНА ЗВЕЗДА ГФ ВР16. Знам че фирмата е Българска, нищо повече.
Двуетажна къща без изолация, (мазе над 2те спални)
С изчисления на втория етаж ми трябват: 22 kw
1 спалня 15 кв - 5 kw панелен радиатор 2000x600
2 спалня 15 кв - 5 kw панелен радиатор 2000x600
3 хол с кухня 30 кв (ако не сработи подовото го изключвам и
ще сложа 7 kw радиатор.
4 баня 10 кв - Бойлер серпентина 3 kw
+ 2 kw загуба от тръбите

Препоръчайте ми някоя камина, ако тази е прекалено малка, или ще трябва да изключвам нещо от потреблението.
Благодаря още веднъж :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Яки изчисления :cool:
speka_rs - майстор
Колега изчисленията ти не са точно верни. Да кажем, че това не е най-големия проблем.
1.Тази камина която предлагаш нямам пряк поглед върху нея, наблюдавал съм камините на Прити и се справят добре и там има с фурна и водна риза на 1''(16 кВт на водната риза ще е напълно достатъчно).
2. проблем е подовото трябва по някакъв начин да му се намали температурата - ефтин вариант е с радиатор преди него ( да се избегнат нестинарските танци) , радиатор 120х60 тип 22 трябва да намали температурата достатъчно.
3. Ако се налага да се мине само на радиатори в хола, нека да не е един радиатор 7 кВт, а два по 3.5 кВт и най - вече да се пуснат 25 мм ППР тръби до хола.
ccvetanov95 - специалист
пет сеп 24, 2021 11:29 amspeka_rs написа:
Колега изчисленията ти не са точно верни. Да кажем, че това не е най-големия проблем.
1.Тази камина която предлагаш нямам пряк поглед върху нея, наблюдавал съм камините на Прити и се справят добре и там има с фурна и водна риза на 1''(16 кВт на водната риза ще е напълно достатъчно).
2. проблем е подовото трябва по някакъв начин да му се намали температурата - ефтин вариант е с радиатор преди него ( да се избегнат нестинарските танци) , радиатор 120х60 тип 22 трябва да намали температурата достатъчно.
3. Ако се налага да се мине само на радиатори в хола, нека да не е един радиатор 7 кВт, а два по 3.5 кВт и най - вече да се пуснат 25 мм ППР тръби до хола.
Бяхме свързали подовото след радиатор 200х600 но нещо не се получи. Като палиме камината радиатора се топли половината и не може повече, до подовото не стигаше топла вода въобще. Сега ако сложа някъде по малък радиатор 120х60 и ако пак не стане ... :(

Ще ми бъдат достатъчни 16 kw на водната риза така ли? Защото още като бях купил радиаторите в магазина ми казаха че са 5 kw един.

Благодаря :)

Тема "Въпрос за свързване на тръби към камина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: