• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulforce - помощник
Здравейте,
Поради лекия спад на температурите започнах с тестването на новия агрегат, понеже до сега бяхме на пелети и не ми е много ясно какво точно се случва с този газов уред. Модела е Bosch 2300iw.

Задал съм температура на подаващата вода 70 градуса. Това което не разбирам е защо след като достигне тази температура режима на модулация става такъв, че започва да гони температура на водата между 40 и 50 градуса. На прикачения файл се вижда поведението, стартира по график, дава газ на 100% 15-20 минути, подава вода 70 градуса.. и после започва да слиза и се върти около 12% натоварване, но водата която подава е 45 градуса. Аз съм с радиатори, отделно май са късички (примерно 10 глидера за 15 квадрата помещеие) и тези градуси са им като пръдня в пустинна буря.

Някой има ли представа дали мога да му задам долна граница на подаващата вода? Аз не мисля, че с вода под 60 градуса в моя случай изобщо нещо се случва в помещенията.

Прикачен файл:
Screenshot 2021-10-10 at 10.06.59.png
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж, съжалявам, че трябва да ти го кажа, но този котел е малко по-умен от теб. Съвсем правилно му е поведението и съвсем предвидимо и малко котли могат това, което прави той. Ти си му задал 70*С на водата, но си му задал и 22*С стайна температура. При студено жилище той тръгва и поддържа 70*С, но като доближи 1*С преди зададената стайна температура, почва да модулира, за да не я прескочи. Така че вместо да се редуват горещи и студени радиатори, имаш постоянно топли радиатори, което е много по-комфортно. Тоест той работи на такава мощност, колкото са топлозагубите в момента.
bulforce - помощник
Извинявам се за объркването в заглавието на темата, на мен не ми е проблем, че не седи закован на 70*С и да стане реално включ изключ режим. А по-скоро защо слиза ниско много, вода с температура от 40*С според мен е много ниска за да отдаде топлина в стаите, просто си харчи едни 3квт и ги губи по тръбите, но не знам де може и да се филмирам.

Понеже не успях да установя как да му заложа долна граница на температурата на водата при модулиране, му повиших с малко минималната мощност и диаграмата се промени, сега работи около половин час с мощност 20% и след това гаси за около час. Като водата я държи около 55 по време на модулацията. Общо взето не знам колко е умен, 30 минути на 20% за цикъл от час и половина и вода 55*С или директно час и половина на 12% мощност и вода 40*С, а и може цялата ми инсталация да не е направена както трябва.. не знам.

Мерси за отговора все пак.
шоп - майстор
нед окт 10, 2021 4:05 pmbulforce написа:
по-скоро защо слиза ниско много, вода с температура от 40*С според мен е много ниска за да отдаде топлина в стаите, просто си харчи едни 3квт и ги губи по тръбите, но не знам де може и да се филмирам.

Филмираш се!!!
За какво купуваш кондензен котел и му задаваш 70 градуса!?!?

100% съгласен с Лазар, че котела в момента е по-умен:-(

Информация има предостатъчно, дори и в този форум. Днес сме 10.10.2021, може да се грееш сигурно и с топлоносител 35 гр....а топлината от тръбите едва ли се губи ако тръбите са в границите на имота.
Топла зима пожелавам и евтина газ!!!
нед окт 10, 2021 6:40 pmшоп написа:
Днес сме 10.10.2021, може да се грееш сигурно и с топлоносител 35 гр....
При по-големи радиатори - да, но при тези радиатори котелът е сметнал, че в този момент трябва да подаде 40*С. Ама то е много просто - той следи не само стайната температура, а и скоростта с която тя нараства или спада, т.е. - нейния градиент. Това го прави в продължение на една седмица и си изработва алгоритъм в колко часа с каква мощност да работи. Обаче като се появи някой ползвател-умник и почне да променя настройки, дето не му е работа и той котелът се ошашавя и не знае какво да прави, става неадекватен. Фирмите производители хвърлят милиони левове за инженерни разработки, години минаха за да се постигне модулация 1:10, да се намали минималната мощност, а той нашия влязъл в сервизното меню (може да му бъде отказана гаранция) и почнал да с@ре както му скимне, че и да се хвали по форумите. Хората търсят котел с възможно най-ниска минимална мощност, пък той си я увеличил и се гордее :-D . Значи при 70*С на водата, тръбите не отдават, а при 40*С се скъсват да отдават?
bulforce - помощник
Аз само попитах.. вие тука май сте се предобрили с нещо. Потресен съм от начина на водене на дискусия. Лека от мен, не се хабете повече. Професори.
нед окт 10, 2021 9:43 pmbulforce написа:
Аз само попитах..
Попита и ти беше обяснено. Ти не вдяна и продължи с глупостите. Дано си разбрал нещо от лекциите, дето четохме. В крайна сметка и котелът е твой, и парите, тъй че може да не се вслушваш в съветите
bulforce - помощник
Виж сега, аз разбирам това което казваш, не ми хаерсва обаче начина по който го казваш, арогантното държание не е гаранция за това, че изобщо разбираш проблема. Виждам, че си се повъртял из форума с тези 13 хиляди коментара, и най-вероятно някъде по пътя ти е омръзнало да отговаряш на едни и същи въпроси, но все пак добрия тон е важен според мен, особенно в подобен род комуникация. Хайде малко да се спреме с тия парнаджийски поведения, хора сме все пак.

Аз като имам по проект радиатор с 10 глидера за 17 квадрата стая изчислен за 80/60 с мощност колко да е, да кажем 110-130 вата на ребро, да приемем 1300 вата.. горе долу добре за тази стая.. е ако стане -15 вънка сигурно ще клекне, а сега същия радиатор колко вата ще като му се подават 40 градуса вода?!? аз не знам как да го сметна с формула но с ръката като го пипна ми ставя ясно, че нищо съществено не прави.

Виж и друго ще те питам, но ако пак ще обиждаш и философстваш по-добре не се хаби да пишеш. При колко най-много градуса на връщащата вода продължава кондензацията на отработените газове? Примерно ако го сложа да работи на 70 градуса и се връщат 50, ще бъде ли в конденззационен режим.

Прилагам технически параметри. Кой режим на работа е най-добър с оглед на инсталацията ми която е изчислена за 80/60 по проект. Не ми се слагат глидери, не ми се кърти, не ми се слагат конвектори и тнт. Просто искам да е комфортно топло и да не ми дойде сметка 2 бона за ноември.
Прикачен файл:
Screenshot 2021-10-11 at 0.36.01.jpg
От тези данни аз това което разбирам поне за конденза целия джангър е за 10% повече ефективност, на фона обаче на два пъти повече радиатори не знам дали финансово ще си заслужава, може би подово отопление му е майката в тоя случай.
bulforce - помощник
Ето ти ги и градиентите...

Код: Избери всички

easycontrol get /devices/device2/etrv/temperatureGradient |python -m json.tool

{
    "available": "false",
    "id": "/devices/device2/etrv/temperatureGradient",
    "maxValue": 100,
    "minValue": -100,
    "recordable": 0,
    "stepSize": 1e-05,
    "type": "floatValue",
    "unitOfMeasure": "K/s",
    "used": "true",
    "value": 0,
    "writeable": 0
}
нищо не прави според мен.
Това, че инсталацията ти не е изчислявана за нискотемпературен режим и е добре да се добавят глидери е отделна тема и въобще не сме го коментирали. Въпросът беше, че котелът е изчислил, че в момента трябва да подава 46*С, за да поддържа зададените 22*С стайна температура и той си подава толкова и си ги поддържа. Тебе не трябва да те интересува той на каква мощност работи и с каква температура на водата. Нормалния човек го интересува стайната температура. Като си работи на 12% от мощността, за да поддържа зададените 22*С стайна температура, пробвай да му зададеш28*С стайна, да видиш какво ще се случи - ще изфучи като ранена пантера и ще даде газ на 100%, докато достигне 27*С, чак тогава ще почне да модулира, а на 28 пак ще се кротне на колкото е нужно. Първия път може би ще подмине 28 с по-голяма скорост и ще изгасне, защото му е казано, че по-най-бързия начин трябва да достигне твоята комфортна температура, но следващите пъти ще си вземе бележка и ще улучи такава мощност, с която на поддържа зададената стайна температура, без да я подминава. Пробвай и пиши :cool:
  • 1
  • 2

Тема "Газов котел не държи зададената температура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: