• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Здравейте,

Имам голям проблем с парното на двуетажна къща. Смених на втория етаж чугунените радиатори с алуминиеви и ми се разказа играта. Вече месец и половина немога да обезвъздуша системата. Постоянно има въздух, ту спира един радиатор, ту друг, ту конвектора в хола. Системата е затворена, разширителния съд е напомпан на 3 атм. При студена вода налягането в системата е 1.9 атм. Помпата е на 3-та степен.
Последна промяна от hhristov на вт ное 20, 2012 7:58 am, променено общо 1 път.
krasimirradev - напреднал
hhristov написа:
Здравейте,

Имам голям проблем с парното на двуетажна къща. Смених на втория етаж чугунените радиатори с алуминиеви и ми се разказа играта. Вече месец и половина немога да обезвъздуша системата. Постоянно има въздух, ту спира един радиатор, ту друг, ту конвектора в хола. Системата е затворена, разширителния съд е напомпан на 3 атм. При студена вода налягането в системата е 1.9 атм. Помпата е на 3-та степен.

Дайте идея, че жената и детето иьмръзнаха.
а пробвал ли си да обезвъздушиш при помпа на 1 степен
filmatoplo - майстор
Разширителния ти съд сега играе роля на камък с тези 3 бара , смъкни го на 1 бар , но вече няма как да го замериш коректно с надута инсталация .За целта -изпускаш малко течност от системата - налягането в инсталацията трябва да е нула при замерване на налягането в мембранния съд ,регулираш налягане в съда 1 бар ,и след това я допълваш пак .А всеки радиатор обезвъздушаваш така -първоначално двата крана са затворени , пущаш леко горния да усетиш че протича вода в радиатора и го спираш веднага, след това отваряш долния кран да пълни радиатора отдолу нагоре радиатора -същевременно въздуха излиза от обезвъздушитела.След напълване на радиатора отваряш и горния кран -при излизане на само вода обезвъздушитела си готов :wink: .
hhristov - специалист
значи обезвъздушавам при спряла помпа. Парното е старо и е на принципа на гравитацията от дебели към тънки тръби. Така че пускам да пълни отварям крана на дебелата тръба и обезвъздушавам докато тръгне от радиаторите вода. След 2-3 дена обаче като врътна обезвъздушителя на който и да е радиатор излиза въздух
Последна промяна от hhristov на вт ное 20, 2012 7:58 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Предполагам си имал отворен РС и на негово място си сложил затворен такъв.Сложи ли до него автоматичен обезвъздушител :? Радиаторите нивелирани ли са-ако обезвъздушителя е по-ниско ще остане въздух в системата.
hhristov - специалист
Точно така, системата беше отворена и разширителният съд беше на тавана. Сега обаче разширителният съд е долу в мазата при котела, поставен преди помпата. Преди да сменя радиаторите нямах такъв проблем. Новите радиатори даже леко са повдигнати откъм ръчния обезвъздушител. Вързани за диагонално - горе топла вода, долу студена. Тръбите до радяторите са 3/4 метални преминаващи към PEX AL PEX ф16. По интересното е че като ги обезвъздуша хвърлят яко грейка, но след 2-3 дена някой по веригата умира. Като започна да го клатя и се чува вътре водата.
bigdragon - майстор
При 3 bar в разширителя, на мен ми мирише на спукана мембрана в разширителния съд...
Пада ли ти налягането в системата?
Иначе все някога водата (флуида) ще спре да отделя въздух (газове).
Christo - майстор
Въздухът в системата или е бил там, или по някакъв начин идва от разширителния съд, просто май няма друг начин. Намали налягането, както казва Филма и упорствай с обезвъздушаването. Дано не е от съда, защото ще трябва да го сменяш. Ако има начин, проследи в студено състояние дали се променя налягането в балона на разширителния съд.
hhristov - специалист
Значи налягането в системата при студена вода беше 1.2 атм. (сега съм го вдигнал на 1.9 атм.) не пада държи го постоянно. Когато се загрее водата до 60 градуса отива към 2 атм. (сега 2.6 атм.).

Ако спадна разширителя до 1 атм. тогава колко би трябвало да е налягането в системата при студена вода ???
Къщата е на 2 етажа - Един конвектор 5 KW, две лири за баня, 50 алуминиеви глидера, 70 чугунени, един бойлер със серпентина.

Довечера ще видя дали разширителя държи още 3 атм. Ако държи значи е ОК нали така???

Не трябва ли като са два етажа по високо налягане???
Ако направя налягане в системата 1 атм. не трябва ли налягането в разширителя да е 2 атм. за да може като се покачи налягането в системата над 2 атм. той да поеме това разширение????
filmatoplo - майстор
Колко литра е мембранния съд , системата студена нека е 1,5 бара , предварителното налягане в съда нека да ти е 1 бар .Но пак ти казвам че налягането в съда трябва да го мериш -когато си изпуснал налягането до нула на системата . :) .И там на тавана където ти е бил стария съд сложи нещо (обезвъздушител) да вади въздуха в най горна точка на системата .
  • 1
  • 2

Тема "Моля за помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: