• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
remarek - специалист
Здравейте! Може да се получи някакъв хаос във въпроса ми, но това е защото не съм много наясно и търся съвети. Имам трифазен битов ток, но имам и дилема. Апартамента ни е 3 стаи по около 12-13 кв.м. , системата ще включва и бойлер със серпентина и една лира. Имам още 2 стаи, но се чудя дали да отоплявам и тях, защото зимата никой не живее там. Дилемата ми е да направя парно с електрическо котле или електроден котел,които евентуално да греят и вода, ако има такива или парно на пелети с пелетна камина и радиатори клима 2000. Видях такова готово изпълнения и много ми го хвалят. Чувалче пелети на ден използвали, което всъщност ми е доста невероятно. Бихте ли ми казали, кое ще е по-ефикасно и по-ефективно. Съответно и с кое месечните сметки ще са по-поносими. Всеки ми дава различни съвети, различни стойности и в главата става хаос. Брат ми предлага термопомпа , но това е голяма инвестиция за един апартамент само. Приемам всякакви съвети и критики. Благодаря!
fbr - майстор
чет дек 19, 2019 3:40 pmremarek написа:
Чувалче пелети на ден използвали, което всъщност ми е доста невероятно.
Че какво му е невероятното, 30 чувалчета на месец по 6 лева минимум, 180 лева. А още не е пристигнал студа, дето лапа по две, че и по три чувалчета.
шоп - майстор
чет дек 19, 2019 3:40 pmremarek написа:
Брат ми предлага термопомпа , но това е голяма инвестиция за един апартамент само. Приемам всякакви съвети
Ами инвестиция е. То без инвестиция няма как да имате ниски месечни сметки.

Ако си мислите, че пелетна камина или пелетен котел + цялостна система , управление, подово или 3 - 5 конвектора или радиатора е евтино... Отделно всеки сезон давате едни 1200-1500лв авансово за пелети.

Аз бих предложил 3 климатика по 2000 лв и изолация. Инвестирате и после сте доволен без да питате защо пелетите не горят защо комина не тегли, защо е голям разхода и още десетки подобни въпроса.

Ако парите за инвестицията са проблем бих предложил 3 или 5 акумулиращи печки за по 100-150лв бройката.

Малка инвестиция, безпроблемна и с поносими сметки при наличие на изолация.
Доста приятели не се греят вече с пелети, а минаха на нощна ел. енергия или на хладилна машина ( термопомпа, климатик все синоними)
Успехи!
a_stoev - майстор
А то ако погледнеш характеристиките 1200 лв на климатик е разумния максимум. От там нагоре икономията от по-високите характеристики е толкова мижава, че няма изплащане в разумен срок. Остава въпроса с комфорта - колко и кога духа и подобни.
Ако ще правиш водно отопление, поне да е подово.
nikolson - майстор
Работата ми ме е научила, че първо винаги се определя бюджета и според него се търси оптималното решение. В тази сума може да се предвиди (или не) и частично банково финансиране. Вноската може да се покрива от икономията на енергия, а също и да се предвиди планирано увеличение на нуждите.
ky-kyy - майстор
Мен пък, живота ме е научил, да не си правя дългосрочни планове....Особено, след втория инфаркт. Живота и без това е кратък и напрегнат, за да си го усложняваме допълнително. А и не е онова време, в което всичко бе предначертано - раждане- вноска за кола-вноска за апартамент - 1 клас чавдарче- 4 клас пионерче, 7 клас комсомолче- казарма/евентуално университет- назначение някъде и ние ги лъжем че бачкаме-те че ни плащат-пенсия- градинка на село или конфу за гражданите- смърт....Сега е много по-различно и по-динамично. Живейте сега, че после ще ви се живее, ама няма за кога....
чет дек 19, 2019 8:37 pmky-kyy написа:
Мен пък, живота ме е научил, да не си правя дългосрочни планове....Особено, след втория инфаркт. Живота и без това е кратък и напрегнат, за да си го усложняваме допълнително. А и не е онова време, в което всичко бе предначертано - раждане- вноска за кола-вноска за апартамент - 1 клас чавдарче- 4 клас пионерче, 7 клас комсомолче- казарма/евентуално университет- назначение някъде и ние ги лъжем че бачкаме-те че ни плащат-пенсия- градинка на село или конфу за гражданите- смърт....Сега е много по-различно и по-динамично. Живейте сега, че после ще ви се живее, ама няма за кога....
Не можа ли малко в по цветно станиолче де?!!
Бързат сега, нямат търпение да си извървят пътя.
Ергенския ми калорифер седи, акумулиращата е готова за бой, климатика са счупи, ма няма да го прая, поне засега, парно на пелети, парно на газ, пък шибам дърва в печката, кога съм си у нас.
morfei1 - специалист
Разликата между киловат произведен от пелети и киловат ток е повече от двойна, усреднено. Ел. котела е удобен, ако нямаш друга алтернатива и не ти пука колко харчи.

Всеки вид отопление си има + и -. Зависи какви са твойте приоритети и финанси.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 19, 2019 8:37 pmky-kyy написа:
И какво смислено каза по темата? Ама то с тоя подпис... какво да очаква човек! Не знам защо се чувстваш задължен да оакаш всяка тема? Като няма какво да кажеш - не си длъжен да пишеш, да знаеш! :finga:
radius - майстор
Аз таман се замислих, ти пък го оруга.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: