Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Едно място, за хора с широки души, разбиране и контрол над огъня.

Да споделим- кой какво е направил със собствените си ръце, или поне е подобрил вече произведеното!
Не толкова претенциозно, но не по малко работно.
6osi6 - майстор
Горелката от първия клип я имам в котела.
Пелетите се слагат от горе. Под бункера има хоризонтален шнек, от където през вертикална тръба пелетите падат върху решетката на горелката. На тръбата има малък вентилатор за вторичен въздух.
Изображение

Това е решетката на горелката в отворено положение. Горе, зад шиповете за почистване на скарата, се виждат два отвора. Това са две тръби, които влизат в топлообменика на котела. Там е основното горене, след като пелетите паднат върху решетката и се разгорят.
6osi6 - майстор
На котела има малък отвор през който може да се види пламъка от двете тръби. Тук гори на 70% вентилатор на фукса, според настройките и накрая намалява мощността.

Тук работи на 30%. Вижда се спадането на огъня след нова доза пелети и разгарянето по-късно.

harley davidson - специалист
нед ное 14, 2021 9:30 pm6osi6 написа:
Горелката от първия клип я имам в котела.
Пелетите се слагат от горе. Под бункера има хоризонтален шнек, от където през вертикална тръба пелетите падат върху решетката на горелката. На тръбата има малък вентилатор за вторичен въздух.
Изображение

Привет...!! Е ,ама аз други горелки не съм правил или продавал.. На първия и втория клип са показани различни по дизайн пелетни печки,но със една и съща по принцип на работа пелетна горелка..Тези които са на клиповете нямат нищо общо със показаната от вас освен гравитачният принцип. Нямат шнекове,вентилатори и т.н. Дори нямат нищо общо във визуален аспект..Така,че нямаш същата горелка , а друга която е интересна и със сигурност искаш да покажеш ( разкажеш) повече за нея . Много добре ми изглежда.. По какъв начин се почиства скарата ..? Механичен циклично или ..? Какво използваш като гориво..? Чия изработка е и кой командва подаването на вторичния въздух..? Електроника или ти след разгарянето го контролираш ръчно..? Айде ти си :) ..!
harley davidson - специалист
пон ное 15, 2021 4:31 pmharley davidson написа:
A.....Изкочи...!! :partyman: Фабрично било..!! :rolleyes: Е...ко ми трябваше да казвам,че не е същата..? :roll:
6osi6 - майстор
Дизайнът се вижда, че не е същия. Същата е като принцип на горене, на два етапа - пелетите се разгарят върху решетката, след това oгънят се дели в две тръби в които е основното горене. Разликата е само в подаването на вторичен въздух в тръбата по която падат пелетите, който предпазва и от обратен огън.

Тема ""Отопление на пелети"- начинаещи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: