Привет на всички! Доста рових из интернет и форума за решение на такъв казус, но почти не открих нещо полезно... Та имам следния дерт аз... При тези високи цени на въглищата в момента, започнах да се оглеждам и ослушвам за някаква алтернатива и хоп - оказа се, че един познат на мой познат, продава 30 годишни Донбаски въглища, НО са по-скоро въглищен прах от колкото бучки. Незнам дали са станали толкова ситни от дългото им стоене в мазето или така са си били в началото, но пък цената им е 200 лв/тон и има около 3 тона. Не съм ги купил още и няма да го направя преди да ги пробвам в котела, който е Емташ, 4 ходов, 35 киловата. До сега, след хилядата подобрения, които съм му направил, може да се каже, че съм доста доволен, като разхода за последните две зими беше под 1,5 тона Донбас на сезон - разбира се не на пепел, а отоплявам 140 квадрата къща(не всички стаи) + 120 литра БГВ. Ще ги пробвам, като позастудее, че сега бункера е пълен с миналогодишните още, а и сме още в есенен сезон - което ще рече, че си караме на японските К2У.
Та, как да горя - уж малко по-едър въглищен прах, без да разглабям ретортата да ѝ чистя дюзите всяка седмица и без да изкарвам половината гориво през комина, който вероятно също ще стане на гъз и без да се налага да чистя димогарните тръби всеки ден (тук е редно да отбележа, че направих "отражател" над горелката, с напречни турболатори/планки, които улавят голяма част от пепеляка)??? Излишно е да казвам, че варианта с мокренето отпада заради проблема със зависването на горивото в бункера, а и мокрите въглища не горят по-добре - те просто горят по-бавно и заради водните пари - дръстят повече и комина. Има ли начин да си направя брикети, но не по-едри от 30 мм, за да минават през шнека, естествено? Или пък да си купя един тон едри и да ги смесвам 50/50, може би? И въобще, заслужава ли си да я купувам тая пепел?
Някакви съвети?
Благодаря на всички отзовали се!
Та, как да горя - уж малко по-едър въглищен прах, без да разглабям ретортата да ѝ чистя дюзите всяка седмица и без да изкарвам половината гориво през комина, който вероятно също ще стане на гъз и без да се налага да чистя димогарните тръби всеки ден (тук е редно да отбележа, че направих "отражател" над горелката, с напречни турболатори/планки, които улавят голяма част от пепеляка)??? Излишно е да казвам, че варианта с мокренето отпада заради проблема със зависването на горивото в бункера, а и мокрите въглища не горят по-добре - те просто горят по-бавно и заради водните пари - дръстят повече и комина. Има ли начин да си направя брикети, но не по-едри от 30 мм, за да минават през шнека, естествено? Или пък да си купя един тон едри и да ги смесвам 50/50, може би? И въобще, заслужава ли си да я купувам тая пепел?
Някакви съвети?
Благодаря на всички отзовали се!
Последна промяна от zaksofon на вт ное 09, 2021 1:26 pm, променено общо 4 пъти.