• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет на всички! Доста рових из интернет и форума за решение на такъв казус, но почти не открих нещо полезно... Та имам следния дерт аз... При тези високи цени на въглищата в момента, започнах да се оглеждам и ослушвам за някаква алтернатива и хоп - оказа се, че един познат на мой познат, продава 30 годишни Донбаски въглища, НО са по-скоро въглищен прах от колкото бучки. Незнам дали са станали толкова ситни от дългото им стоене в мазето или така са си били в началото, но пък цената им е 200 лв/тон и има около 3 тона. Не съм ги купил още и няма да го направя преди да ги пробвам в котела, който е Емташ, 4 ходов, 35 киловата. До сега, след хилядата подобрения, които съм му направил, може да се каже, че съм доста доволен, като разхода за последните две зими беше под 1,5 тона Донбас на сезон - разбира се не на пепел, а отоплявам 140 квадрата къща(не всички стаи) + 120 литра БГВ. Ще ги пробвам, като позастудее, че сега бункера е пълен с миналогодишните още, а и сме още в есенен сезон - което ще рече, че си караме на японските К2У.
Та, как да горя - уж малко по-едър въглищен прах, без да разглабям ретортата да ѝ чистя дюзите всяка седмица и без да изкарвам половината гориво през комина, който вероятно също ще стане на гъз и без да се налага да чистя димогарните тръби всеки ден (тук е редно да отбележа, че направих "отражател" над горелката, с напречни турболатори/планки, които улавят голяма част от пепеляка)??? Излишно е да казвам, че варианта с мокренето отпада заради проблема със зависването на горивото в бункера, а и мокрите въглища не горят по-добре - те просто горят по-бавно и заради водните пари - дръстят повече и комина. Има ли начин да си направя брикети, но не по-едри от 30 мм, за да минават през шнека, естествено? Или пък да си купя един тон едри и да ги смесвам 50/50, може би? И въобще, заслужава ли си да я купувам тая пепел?
Някакви съвети?
Благодаря на всички отзовали се!

Прикачен файл

received_434376444930624.jpeg
Последна промяна от zaksofon на вт ное 09, 2021 1:26 pm, променено общо 4 пъти.
lpoik - специалист
вт ное 09, 2021 9:58 amzaksofon написа:
Привет на всички! Доста рових из интернет и форума за решение на такъв казус, но почти не открих нещо полезно... Та имам следния дерт аз... При тези високи цени на въглищата в момента, започнах да се оглеждам и ослушвам за някаква алтернатива и хоп - оказа се, че един познат на мой познат, продава 30 годишни Донбаски въглища, НО са по-скоро въглищен прах от колкото бучки. Незнам дали са станали толкова ситни от дългото им стоене в мазето или така са си били в началото, но пък цената им е 200 лв/тон и има около 3 тона. Не съм ги купил още и няма да го направя преди да ги пробвам в котела, който е Емташ, 4 ходов, 35 киловата. До сега, след хилядата подобрения, които съм му направил, може да се каже, че съм доста доволен, като разхода за последните две зими беше под 1,5 тона Донбас на сезон - разбира се не на пепел, а отоплявам 140 квадрата къща(не всички стаи) + 120 литра БГВ. Ще ги пробвам, като позастудее, че сега бункера е пълен с миналогодишните още, а и сме още в есенен сезон - което ще рече, че си караме на японските К2У.
Та, как да горя - уж малко по-едър въглищен прах, без да разглабям ретортата да ѝ чистя дюзите и без да изкарвам половината гориво през комина, който вероятно също ще стане на гъз и без да се налага да чистя димогарните тръби всеки ден (тук е редно да кажа, че направих "отражател" над горелката, с напречни турболатори/планки, които улавят по-голямата част от пепеляка)??? Има ли начин да си направя брикети, но не по-едри от 30 мм, за да минават през шнека, естествено? Или пък да си купя един тон едри и да ги смесвам 50/50, може би? И въобще, заслужава ли си да я купувам тая пепел?
Някакви съвети?
Благодаря на всички отзовали се!
Има един прост начин. Навлажняваш ги с малко вода (нито много влажни нито много сухи. Палиш си котела с нормални въглища, да се разгори хубаво тогава слагаш от влажната смес. Така съм ги горил в обикновенна печка и всичко си изгаряше. Така че ги вземи и няма да збъркаш.
zaksofon - специалист
[/quote]

Има един прост начин. Навлажняваш ги с малко вода (нито много влажни нито много сухи. Палиш си котела с нормални въглища, да се разгори хубаво тогава слагаш от влажната смес. Така съм ги горил в обикновенна печка и всичко си изгаряше. Така че ги вземи и няма да збъркаш.
[/quote]

Благодаря за бързия отговор! Не става така при мен, защото съм с бункер с конусовидна форма - тип самотек. Ако въглищата са мокри, ще зависват вътре и няма да стигат до шнека. Освен това, с нормални по размер бучки, котела се пали сам, само от вентилатора, дори и след като не е горял 15 часа - то това е смисъла да имаш котел с горелка, че да не го обслужваш през 5 часа. В общи линии, с каквото напълня бункера, това ще горя цяла седмица и няма как да слагам едри, пък после дребни, а пък ако ще го паля ръчно по 3 пъти на ден (щото той толкова го включва термостата) - е*ем ти отоплението на въглища - ще си карам с климатиците 😉 Друг вариант е да си настроя контролера (Натурела) да потдържа горене в режим изчакване, а не както е сега на старт/стоп, но все пак това не решава проблема с дръстенето на дюзите, димогарните тръби и комина. Дайте акъл как да си направя брикетни топчета - ама ръчно, че нямам преса, нито пък ще инвестирам в направата ѝ за 3 тона прах. Благодаря!
lpoik - специалист
вт ное 09, 2021 12:54 pmzaksofon написа:
[/quote]

Благодаря за бързия отговор! Не става така при мен, защото съм с бункер с конусовидна форма - тип самотек. Ако въглищата са мокри, ще зависват вътре и няма да стигат до шнека. Освен това, с нормални по размер бучки, котела се пали сам, само от вентилатора, дори и след като не е горял 15 часа - то това е смисъла да имаш котел с горелка, че да не го обслужваш през 5 часа. В общи линии, с каквото напълня бункера, това ще горя цяла седмица и няма как да слагам едри, пък после дребни, а пък ако ще го паля ръчно по 3 пъти на ден (щото той толкова го включва термостата) - е*ем ти отоплението на въглища - ще си карам с климатиците 😉
[/quote]

Нищо не ти пречи да пробваш, но пак ти казвам не трябва да много мокри защото тогава ще залепват трябва да са леко влажни да могат сами да падат на шнека. Играчка е докато ги нагодиш, но при тая скъпотия си е варият. Ти си знаеш. Бъди здрав.
zaksofon - специалист
вт ное 09, 2021 1:36 pmlpoik написа:
Благодаря за бързия отговор! Не става така при мен, защото съм с бункер с конусовидна форма - тип самотек. Ако въглищата са мокри, ще зависват вътре и няма да стигат до шнека. Освен това, с нормални по размер бучки, котела се пали сам, само от вентилатора, дори и след като не е горял 15 часа - то това е смисъла да имаш котел с горелка, че да не го обслужваш през 5 часа. В общи линии, с каквото напълня бункера, това ще горя цяла седмица и няма как да слагам едри, пък после дребни, а пък ако ще го паля ръчно по 3 пъти на ден (щото той толкова го включва термостата) - е*ем ти отоплението на въглища - ще си карам с климатиците 😉
[/quote]

Нищо не ти пречи да пробваш, но пак ти казвам не трябва да много мокри защото тогава ще залепват трябва да са леко влажни да могат сами да падат на шнека. Играчка е докато ги нагодиш, но при тая скъпотия си е варият. Ти си знаеш. Бъди здрав.
[/quote]

Да, ключовата дума тук е - скъпотия, наистина. А при цена от 200 лв/тон, за 600 лв, ще се топля два сезона, докато сега трябва да дам 2000 лв за 3 тона... Сметката е много проста, но се тревожа, да не си напълня склада с нещо дето не мога да го ползвам... Но то само с проба ще стане, човека каза, че и месец ще ме чака ако трябва и 3 чувала без пари ще ми даде, само да пробвам.... Той лятото ги е продавал на 100 лв даже, но то пък как да ги пробвам дали ще горят тогава...
Значи няма някаква лесна рецепта за брикети, все пак?
lpoik - специалист
вт ное 09, 2021 1:47 pmzaksofon написа:
вт ное 09, 2021 1:36 pmlpoik написа:
[/quote]

Да, ключовата дума тук е - скъпотия, наистина. А при цена от 200 лв/тон, за 600 лв, ще се топля два сезона, докато сега трябва да дам 2000 лв за 3 тона... Сметката е много проста, но се тревожа, да не си напълня склада с нещо дето не мога да го ползвам... Но то само с проба ще стане, човека каза, че и месец ще ме чака ако трябва и 3 чувала без пари ще ми даде, само да пробвам.... Той лятото ги е продавал на 100 лв даже, но то пък как да ги пробвам дали ще горят тогава...
Значи няма някаква лесна рецепта за брикети, все пак?
[/quote]

То брикети хубаво, но трябва преса(ако имаш добре) но сега как ще ги сушиш. Може би за другата година а колко надници ще напрвиш не ми се мисли. :? Ако искаш вземи един чувал и пробваи моя вариант ако не върви прави брикети.
nork - специалист
То начин има, но дали ще ти се цапоти толкова......
Бетонобъркачка, пуловелизатор със смес от малко изгоряло масло и вода :wink:
Бъркаш и пръскаш докато ти хареса големината на топчето, маслото е да не се изпари докато седи в бункера и да запази формата :partyman:
Дерзай! :supz:

П.п: за самата проба става и с една шепа в голяма торба с разклащане :wink:
шоп - майстор
Вземи 2-3 чувала и пробвай.
Преди да мина на ТП в моята екоенергия + виадрус си горях с повече въздух пепел без никакви проблеми.

Направа на брикети и подобни неща е за пенсионер човек или човек без работа. Иначе не се връзва загубеното време.
energo - специалист
:supz:
вт ное 09, 2021 5:08 pmшоп написа:
Вземи 2-3 чувала и пробвай.
Преди да мина на ТП в моята екоенергия + виадрус си горях с повече въздух пепел без никакви проблеми.

Направа на брикети и подобни неща е за пенсионер човек или човек без работа. Иначе не се връзва загубеното време.
:supz:
zaksofon - специалист
вт ное 09, 2021 5:03 pmnork написа:
То начин има, но дали ще ти се цапоти толкова......
Бетонобъркачка, пуловелизатор със смес от малко изгоряло масло и вода :wink:
Бъркаш и пръскаш докато ти хареса големината на топчето, маслото е да не се изпари докато седи в бункера и да запази формата :partyman:
Дерзай! :supz:

П.п: за самата проба става и с една шепа в голяма торба с разклащане :wink:
Благодаря за идеята! Ще пробвам първо с торба :) Но май наистина не ми се цапа чак толкоз.
  • 1
  • 2

Тема "Може ли и как да горя ЕФИКАСНО, въглищен прах с реторна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: