• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valioboy - специалист
Здравейте, става въпрос за котел на дърва и въглища 42 киловата, отоплява грубо 130 квадрата в къща на 2 етажа по 65 кв.Отоплението е с радиатори. До момента работи без буфер, но температурите в стайте стават много високи и съответно през нощта изстиват.Предложете схема по която да свържем 500 литра буферен съд. Разгледах схема във форума, но тя е за пиролизен котел и някои неща от схемата не са ми ясни. Идеята ми е температурата на етажите да се управлява от безжичен стаен термостат и втора циркулационна помпа. Но тогава, ако не е загрял буфера достатъчно, дори и да гори котела няма топло по стайте.
speka_rs - майстор
Когато се подвърже най-отгоре подаващия кръг към радиаторите по този начин първо тръгва към радиаторите и чак след това да почне да топли буфера. Според мен 500 л са малко, ама все ще помогне.

Прикачен файл:
Screen-Shot-2015-08-05-at-2.49.26-PM.png
Screen-Shot-2015-08-05-at-2.49.26-PM.png (27.77 KиБ) Видяна 2494 пъти
valioboy - специалист
На колко градуса е добре да загрява е буфера. Първата помпата от котела до буфера ще си я управляваме с релето за температура. Мисля да го настроя на 65 градуса. Вързахме втората помпа към термостата и я управлява. Предложете варианти на свързване за да е най-ефективна системата. Може и управления и Ел. Задвишки, ако са необходими.Въпроса е как да се свърже за оптимално добра работа.
speka_rs - майстор
пон дек 27, 2021 11:41 amvalioboy написа:
На колко градуса е добре да загрява е буфера. Първата помпата от котела до буфера ще си я управляваме с релето за температура. Мисля да го настроя на 65 градуса. Вързахме втората помпа към термостата и я управлява. Предложете варианти на свързване за да е най-ефективна системата. Може и управления и Ел. Задвишки, ако са необходими.Въпроса е как да се свърже за оптимално добра работа.
Ами ако бюджета го позволява, бих сложил един 3пътен клапан за котела на поне 55 градуса.
valioboy - специалист
Бюджет има, въпроса е да се оптимизира максимално системата. Между котела и буфера на топлата вода ли колега?
Мерси и весели празници.
Christo - майстор
Прикачен файл:
13.jpg
13.jpg (49.99 KиБ) Видяна 2439 пъти
Обемът на буфера се смята. Оптимално, 55литра на киловат. Във вашия случай, над два тона...Идеята е, котелът да гори оптимално, докато изгори цялото количество гориво, намиращо се в котела. Всяко ограничаване на въздуха по време на горенето, с цел да се намали силата на огъня, води до непълно изгаряне и производство на въглероден окис, а не на въглероден двуокис и на практика до разхищаване на горивото. Няма значение какво гори котелът, дали въглища или дърва. Наличието на буфер изисква повече арматура около котела. Разширителният съд трябва да се смята с оглед на увеличения обем на вода в системата. В началото при студен котел, трябва да се включи помпата, която върти водата от топлия изход на котела към студения. Целта е котелът максимално бързо да се стопли до работната си температура. Тя се определя от производителя и е някъде около 60 градуса. Един трипътен вентил блокира постъпването на студена вода от буфера. Има устройства(например Laddomat на Termoventiler), които го правят това автоматично. След като се стопли котелът, се включва и главната циркулационна помпа. Към студения вход на котела постъпва част от студената вода от буфера, но смесена с част от топлата вода от котела, така че входящата студена вода да не пада под минимално допустимата температура. Когато котелът изгасне, помпата която върти малкия кръг се изключва и системата се захранва от буфера.Трипътният вентил до главната циркулационна помпа се управлява в зависимост от исканата стайна температура. За отопление се ползва горещата вода, смесена с част от връщащата се студена вода от радиаторите. Трипътният вентил на входа на котела се притваря, така че да не позволи на котела да се охлади до следващото зареждане с гориво. Бойлерът има отделна помпа, която черпи директно от горещата вода от изхода на котела.Това е на кратко. Има доста за четене.
valioboy - специалист
Здравейте, разгледах ладомата, цената му е доста висока, дали ще върши толкова работа за да е оправдана покупката? Има смесителни вентили или незнам дали точно така се наричат, няма ли да върши приблизително същата работа. Какви са предимствата на ладомат - а. До колкото разгледах мисля, че ще трябва ладомат 21-60.Мерси!
Забравих да кажа, че бойлер няма подвързан, няма и да има. С термодинамичен бойлер съм.
Evgeniy - майстор
По каква схема е свързан буфера? Това е важно, за да стане ясно какви са потоците и какви управления ще са нужни.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт дек 28, 2021 5:47 pmvalioboy написа:
Забравих да кажа, че бойлер няма подвързан, няма и да има. С термодинамичен бойлер съм.
Тука вече стана интересно! Някак си не ми се струва логично в едно жилище, където съществуват технологии от XXI век (термопомпени бойлер, адмирации за избора!), да се добавят технологии от XIX век! Съветът ми е преди да хвърляш пари, да си направиш добре сметката, защото съм сигурен, че си нямаш представа в какъв филм искаш да влезеш. С парите, дадени за такава система, съвсем спокойно можеш да си вземеш термопомпа, а котелът да ти остане дълбок резерв. Поне имаш представа за термопомпите, няма нужда да те убеждавам
Christo - майстор
вт дек 28, 2021 5:47 pmvalioboy написа:
Здравейте, разгледах ладомата, цената му е доста висока, дали ще върши толкова работа за да е оправдана покупката? Има смесителни вентили или незнам дали точно така се наричат, няма ли да върши приблизително същата работа. Какви са предимствата на ладомат - а. До колкото разгледах мисля, че ще трябва ладомат 21-60.Мерси!
Г-н Ганев е прав!
Относно Ладомата: Ето тука https://kotly.com/gb/module/wtblocksear ... it_search= цената е почти 309 евра. За тях получавате циркулационна помпа Wilo, термостатичен вентил, три термометъра и три сферични крана, заедно с холендрите. Нещото може да се направи и като се купят частите по отделно, само трябва да с съобразят някои неща. Когато го купувах за себе си, като направих сметката подробно какво ще трябва да купя, излезе, че ще е по-добре да взема Ладомата. И пак да кажа: Или ще трябва да се прочете повечко, или читав инсталатор да помогне. Като казвам читав, имам предвид наистина читав, не първия срещнат самозванец.
  • 1
  • 2

Тема "Добавяне на буферен съд към котел на дърва и въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: