Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Robert - специалист
Системата е с котел "Термомакс" с 3 големи радиатора и един малък в банята.В началото на 2-3 дена налягането в системата се губеше с 0.2-0.3 бара. След като идва специалист по газови котли и се установи че няма теч в системата същия повиши налягането на разширителния съд на 1.2 бара и налягането в системата на 1.4 при хладка вода в нея. Сега от 2 седмици след това наблюдавам колебания в налягането от 0.5 бара при студена вода в системата до 1.5 когато температурата на водата достигне 60 градуса. Дигането на налягането при включване на котела за отопление, а не за топла вода се повишава с половин бар за 1-2 минутки. Според мен без да претендирам, че съм някакъв познавач на парови системи в случая се касае именно за разширителния съд. Вероятно от него идват всичките тези колебания в налягането и спада му. Нямам представа, ако мембраната която е в него и дефектирала как това се отразява на цялостното налягане. Има ли вероятност част от водата под формата на пара да навлиза и се смесва с въздуха в този разширителен съд както и от винтила да излиза в атмоферата.Ако налягането на въздуха в този разширителен съд и константна величина според мен колебанията на монометъра не би трябвало да бъдат повече от 0.2-0.3 бара след подгряването. При мен те за близо 1 бар, /а може и да си въобразявам вече/ се и губи по-малко..При мен също когато котела подгрее водата до 60 градуса се чува едно леко вибриране на същия, възможно ли тогава системата да не може да отдаде всичката топла вода чрез радиаторите и тя автоматично да се отвежда през байпаса.
Бих желал, ако е възможно да прочета повече ваши разсъждения по този проблем.
ESPACE - майстор
Чудно ми е как от толкова елементарно нещо, измисли толкова фантастични теории. Всичко е нормално с изключение на това, че ако на 2-3 дена ти пада налягането с 0,2-0,3 бара имаш теч. Малък но със сигурност теч. И не, проблема не е в разширителния съд.
Сега ще ми отговориш,че всичко е проверено и няма такъв. Обаче има, просто не можете да го хванете!
Robert - специалист
С 0.2-0.3 бара намаляше преди напопването на разширителния съд. Сега най-вероятно почти не се губи, а само е голямо колебанието достигащо до 1.5 бара при студено време, ако котела не работи 5-6 часа. Точно това ме тревожи и незнам нормално ли - при студена система - 0.3 бара, а при 60 градуса скача на почти 1.5 бара. Другото което незнам в момента е дали налягането на раширителния съд отново не паднало.
ESPACE - майстор
Сам пишеш, че когато човека е вдигнал предналягането на разш. съд е надул системата до 1,4 а сега на студена било 0,3. Стига си развивал теории, търси си теча!
Течове се търсят на СТУДЕНА система!
Robert - специалист
Няма никакви теории - да, дигна налягането на 1.4, НО ВОДАТА В СИСТЕМАТА беше някъде между 40-50 градуса, а на 0.3 бара пада когато изстине под 20 все пък по физичните закони водата при изстиване намаля своя обем. Теч е почти абсурдно да има защото 90% от тръбите са открити и никъде не се вижда теч, а там където не са все пак за 2 месеца би трябвало да се видяло по някакъв начин.
ESPACE - майстор
Добре. Вдигни налягането на студена система на 1,2. Колко се повишава при загряване до 60гр?
Ако нямаш теч то и след седмица, и след две пак ще е точно 1,2 на студена!
tmitko - напреднал
Robert написа:
С 0.2-0.3 бара намаляше преди напопването на разширителния съд. Сега най-вероятно почти не се губи, а само е голямо колебанието достигащо до 1.5 бара при студено време, ако котела не работи 5-6 часа. Точно това ме тревожи и незнам нормално ли - при студена система - 0.3 бара, а при 60 градуса скача на почти 1.5 бара. Другото което незнам в момента е дали налягането на раширителния съд отново не паднало.

Ми не е нормално. Не може напълване при студена система до 1,5 бара ....подгряване ...пълен цикъл на отопление ...охлаждане и .....0,3 бара в системата. За информация 10 години съм ползвал газово котле /bosch/ ...според мен няма значение марката, и налягането в системата никога не е имало никакви колебания.
ESPACE - майстор
tmitko написа:
Ми не е нормално. Не може напълване при студена система до 1,5 бара ....подгряване ...пълен цикъл на отопление ...охлаждане и .....0,3 бара в системата.
Чети по-внимателно какво пише автора. Нищо подобно не е казал. Ама то, защото обясненията са му малко нахвърляни.
Robert - специалист
До сега ако дигна налягането на 1.2 при студена вода след затопляне до 60 градуса се увеличава до 1.5, НО след това през ноща когато изстине слиза до 0.5 бара, а на сутринта при включване на котела отново достига до 1.4-1.5 бара. Ще направя още 1-2 опита следващите нощи.
ESPACE - майстор
Опитите нищо няма да променят- 100% теч при тези нови допълнения.

Тема "Нормално налягане в газова инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: