Системата е с котел "Термомакс" с 3 големи радиатора и един малък в банята.В началото на 2-3 дена налягането в системата се губеше с 0.2-0.3 бара. След като идва специалист по газови котли и се установи че няма теч в системата същия повиши налягането на разширителния съд на 1.2 бара и налягането в системата на 1.4 при хладка вода в нея. Сега от 2 седмици след това наблюдавам колебания в налягането от 0.5 бара при студена вода в системата до 1.5 когато температурата на водата достигне 60 градуса. Дигането на налягането при включване на котела за отопление, а не за топла вода се повишава с половин бар за 1-2 минутки. Според мен без да претендирам, че съм някакъв познавач на парови системи в случая се касае именно за разширителния съд. Вероятно от него идват всичките тези колебания в налягането и спада му. Нямам представа, ако мембраната която е в него и дефектирала как това се отразява на цялостното налягане. Има ли вероятност част от водата под формата на пара да навлиза и се смесва с въздуха в този разширителен съд както и от винтила да излиза в атмоферата.Ако налягането на въздуха в този разширителен съд и константна величина според мен колебанията на монометъра не би трябвало да бъдат повече от 0.2-0.3 бара след подгряването. При мен те за близо 1 бар, /а може и да си въобразявам вече/ се и губи по-малко..При мен също когато котела подгрее водата до 60 градуса се чува едно леко вибриране на същия, възможно ли тогава системата да не може да отдаде всичката топла вода чрез радиаторите и тя автоматично да се отвежда през байпаса.
Бих желал, ако е възможно да прочета повече ваши разсъждения по този проблем.
Бих желал, ако е възможно да прочета повече ваши разсъждения по този проблем.