Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!Предстои ми закупуване на пелетен котел за голяма къща (2 етажа по 200 кв.м.) Спрял съм се на този модел - Pelletherm V.2 M03, 80 kw! Въпросът ми е ,ползва ли го точно този модел някой тук и би ли споделил мнение за ефикасност, поддръжка, разход на пелети! Къщата се намира в югоизточна България (сравнително мек климат,без тежки зими), изолирана е с 10 см Протерм на Баумит,вътре си е на мазилка, дограмата е алуминии! Какъв разход на пелети да очаквам?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед яну 02, 2022 9:52 amBobo_gogo написа:
80 kw!
Нищо по въпросите ти не мога да кажа, но ми се струва, че котелът е твърде, твърде мощен
Panzer - специалист
Минимум 6-7 кг. пелети на час. Този котел е супер голям за вас. Насочете към нещо с по- малка мощност.
kalin72 - майстор
Вярвам, че тия 80 са печатна грешка на 30 :)
Няма начин за 400 м2 на топло място да се препоръча/сметне 80 кВт мощност...освен ако не отопляваш хамбар някакъв :)
И още, радиатори или подово или комбинирано ще е източника на топлина? Буфер ще има ли, за да събира тая мощност от 80 кВт горелка? Щото ще е нужен 3-4 тона такъв...
speka_rs - майстор
Ако имаш хубава изолация Грейко 30 кВт , ако нямаш тогава може да се замислиш за Грейко 50 кВт. Хубаво е да се помисли и за 1 м3 буферен съд.
нед яну 02, 2022 11:35 amkalin72 написа:
Вярвам, че тия 80 са печатна грешка на 30 :)
Няма начин за 400 м2 на топло място да се препоръча/сметне 80 кВт мощност...освен ако не отопляваш хамбар някакъв :)
И още, радиатори или подово или комбинирано ще е източника на топлина? Буфер ще има ли, за да събира тая мощност от 80 кВт горелка? Щото ще е нужен 3-4 тона такъв...
Не са печатна грешка, 80 kw са си. Всъщност по думите на техника, можел да се регулира котела от 30 до 80 kw. Само с радиатори ще е навсякъде, и да има и хамбар за отопляне :-D , на първия етаж трапезария 80 кв.м. на 3,20 височина! Другите стаи са си на 2,70 височина! Два бойлера от по 100 литра ще се захранват и те! И може би най-вече техника препоръча тази мощност, заради факта че котелното е извън къщата на 8 метра, и там съм вкопал тръбите на 1,00 м дълбочина в изолация!
ESPACE - майстор
Консултирай се и с някой друг, преди да се набуташ мощно. И 50kW са ти много. Замисли се само. 30kW котел гори 6-8кг пелети на час на номинал. За денонощие ще гониш 200кг. 5-6 тона пелети на месец. Да продължавам ли? Ако наистина имаш нужда от такива мощности спешно ще трябва да изолираш къщата, защото при сегашните цени на пелетите ще даваш по 3000лв.и горница на месец. За слънчогледови по-малко ама яко чистене ще пада.
Според мен и 30kW котел ти е достатъчен.
kalin72 - майстор
Кажи на техника си много здраве от форум" Направи сам", отдел "Отопление" :)
Като може да се регулира котела, що ли има и по-малки максимални мощности, ми да си произвеждат само един 100 кВт, и клиента да си регулира мощността както му е угодно :)
30 кВт са ОК, при добра изолация на отопляемия обем, демек къщата. Аз топля с Грейко 20 кВт 2 по 66 м2 на 750 м.н.в., когато бяха студовете, минимална минус 10, максимална минус 1, разхода ми бе 3-4 чувала по 15 кг на 24 часа, постоянна темепература в къщи 22-24 градуса. Та ти на югоизток няма начин да използваш и дори 50 кВт котел/горелка за повече от седмица през зимата....
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо повече от 30кВт, а техника по-добре го смени навреме. Иначе Пелетерм 30v2 е добър котел, ама затвориха завода и май вече приключиха с производството

Тема "Питане относно котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: