Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте от няколко сезона само чета в форума и днес се регистрирах.
спрял съм се на въпросния котел втора употреба.
но поисках снимки на котела от към ходовете на топлия въздух и на тях се вижда че са с доста нагар.
от горене на ниска температура ли се получава такъв нагар или от по сериозни проблеми.
казват че са го използвали 3-4 сезона и са преминали на газ затова го продават.
Аз евентуално ще го използвам с горелка на пелети.
В момента съм с турски чугунен solitech plus 24 kw и горелка biogen 10-35 кв.
Целата за смяна на котела е да намаля топлината загуба защото този котел е с една голяма камера и над нея един ход отвори и топлия въздух отива в комина.
Имам пряко наблюдение че този тип котли като будерос, бош,дакон са с 3 хода на топлия въздух и са с по добро кпд.
Интересува ме дали този нагар е от сериозен проблем на котела-(спукан, сълзящ) или просто е работил с некачествени въглища и на ниска температура!
И ако може мнение дали си заслужава да правя тази смяна на котлите и дали ще иам ефект.
Прикачен файл:
viber_изображение_2022-01-02_20-26-18-916.jpg
Прикачен файл:
viber_изображение_2022-01-02_20-26-18-692.jpg
Прикачен файл:
image.jpg
шоп - майстор
Лично аз не бих си купил втора употреба стоманен котел. Утре ще протече и е за скрап. За теб ще остане удоволствието от покупката, мъкненето и инсталацията.

Ако искаш евтино и втора употреба търси чугунен. Да кажем многосекционен Виадрус и го сложи на кутия.

На въпроса ти: как очакваш да изглежда котел на въглища отвътре?
Ми нормална нагар като не е чистен. Даже на една от снимките е побелял. Каран е на добри градуси и с добро горене. Просто е занемарен

Моя съвет е при тази цена на пелетите да си тунинговаш сегашния котел, не бързай да инвестираш в нов/старии пелетни съоражения. Изчакай да видиш накаде ще духне вятъра от към цени.
andy_forresite - майстор
Много по-добре ще се получава с този котел в сравнение с твоя. Ако коминът ти е силен ще си направиш турболатор. Горелката ще я ползваш ограничена до 20 киловата. Котелът е нормално замърсен и кирлясал от въглищата и каквото там е горено в него. Този нагар ще опада сам като му присадиш горелката. Едно клапанче (вентил) за връщащата вода на 55 или 60° и такива налепи няма да видиш никога.
А твоят котел го пенсионирай. Не става за пелетна горелка. На будероса всичко му е по-хубаво - дизайна, боята, усвояването на топлината, топлоизолацията му ... дори дръжките са му по-хубави. И той може да се "тунингова" и много повече си заслужава от този едноходов допотопен. Това че е стоманен не му пречи. Стоманата, от която е направен, се е доказала в годините. Ползват го без всякакви вентили и употреба на под 50 градуса на водата в него. Той се глечосва, задръства, запушва и не протича. Ще надживее повечето нови модели стоманени котли.
Чугунените какво като са "вечни" :? Те нямат тази ефективност като триходовите стоманени. На теб ти трябва котел с добра ефективност и да поевтинее отоплението. Много важно че ще го ползваш докато си на пелети, а няма да е до края на животата ти... На добра цена ли е - взимай.
Все още се чудя какво да правя? а дотогава да разкажа за моят котел
solitech + 24 kw + горелка биоген ПГ35- от 10 до 35кв
отоплявам 120 кв етаж от къща с изолация 5 см стеропор и пвц дограма или 99 глидера по 65 см =6 радиатора с термо глави на 3,лира в банята и 300 литра бойлер с 2-на серпентина комбиниран с солар . системата се контролира от стаен термостат, който работи на цикли през денонощието .6-8ч и 16-22ч работи на 22 градуса зададени . през почивните дни или когато (онлайн обучение и отпуски ) 6-22 ч постояно зададени 22 градуса през другото време 19 градуса, който не падат и несе включва горелката.
Единствано съм модернизирал котлето с една преграда от ламарина посредата на горивната камера но пак много топлина отива в комина (на котела клапата е затворена изцяло) и пак комина е горещ - несе пипа.
Прикачен файл:
viber_изображение_2022-01-04_19-51-03-035.jpg
Прикачен файл:
viber_изображение_2022-01-04_19-51-01-231.jpg
Прикачен файл:
viber_изображение_2022-01-04_19-50-51-486.jpg
затова сум се насочил към будерус като по ефективен от към топлообмен.
водата в момента се загрява на 55 градуса и достига стайна температура и се гаси.стайния термостат -computerm e samo s 0.2 еденици в + и - от зададената температура.
горелката модулиРа в 3 степени и няма подържаща и загубата на пилети идва от по честото палене(околу една 1 щепа пелети)
променил сум я от стандартните настройки
3- та вентилатор 50 ,пуска шнек 2 сек и изчаква 14 сек - заводски 7сек
2-ра вентилатор 35 ,пуска шнек 2 сек и изчаква 17 сек - заводски 12 сек
1 ва вентилатор 30 , пуска шнек 2 сек и изчаква 20 сек- заводски 14 сек

за момента в тези топли дни за ден изгара околу 20 -25 кг пелети
дали многа да понижа разхода с смяната на котела евентуално будерус-а
andy_forresite - майстор
Хм, солитек. Може да се тунингова за по-добро усвояване, както писа Шоп. Слагат се турболатори горе в отворите на глидерите (едни вълнообразни тенекенца), оразмеряват се ламарини за разхождане на димните газове из котела и за най-добри резултати се изработва кутия. На тази кутия, която трябва да е доста здрава и добре топлоизолирана, се качва котела. На кутията се монтира горелката. Ще ти трябва височина за това изпълнение - поне 50 см. ще е по-висок. Като материал мисля че 5.5 - 6 мм ламарина за кутията стигат. Зиг-загообразните тенекенца горе при глидерите според мен ще станат от 1.5 мм ламарина.
Недостатъци: 1) от кутията ще се губи топлина; 2) чистенето от прахоляка ще трае доста повече време - всички ламарини и тенекета вън, изчистване и подреждане обратно по местата; 3) котелът ще се запрашава по-бързо. Според как се направи, но повече от 1 седмица едва ли ще изкара.
Предимства: не купуваш котел и ще имаш по-голям пепелник.

Ако вземеш синия котел пак ще трябва да преправяш тръбите за входа, изхода на водата и кюнците също ще дойдат на друго място. Не е кой знае какво. Това го има във варианта преправяне на твоя. В случай че пушекът със синия котел отново излиза горещ и искаш още да го изстискаш, може да се направи турболатор за първия или втория ход. Възможно е да се изработят и два турболатора - по един за първия и втория ход. Други пък го преправят на петходов котел като преграждат пространството бункер (най-отпред с една вертикална ламарина по средата). Не знам на този дали ще може така. Със сигурност на 32 kw може, тъй като там бункерът е огромен. Ефектът от турболатор в І или ІІ ход се усеща веднага. Не е труден за изработка - няколко часа стига да има кой да заварява, да вземе правилните размери и да набавиш ламарините. Мисля че от 3 мм ще стане предостатъчно здраво.
Недостатъци: трябва да имаш хора за изнасяне на синия, да го натоварите, превозите, стоварите, да изнесеш твоя от там и да внесете будеруса. Ще има малко майсторлък по рязането на вратичката за монтиране на горелката ти.
Предимства: по-подходящ за целта котел, с по-добра топлоизолация, с възможност лесно да се вдигне ефективността му (с 1 турболатор), чисти се елементарно и ще изкарва повече преди да се задръсти до степен да пропуши отвсякъде. С по-добра ефективност спада и разхода на пелети. С колко - нямам идея, но трябва да падне.

Това са ти вариантите. За мен по-добрият ход е да смениш котела, но само ако приемаш цената. Не знам за колко ще го вземеш. За 6-700 лева не бих се мислел дълго. Кутията като материали и работа, топлоизолиране, врата на панти за горелката и другите ламарини ... щеше да е добре да можеш сам да си ги измайсториш. Като услуга с всичко - заварки, рязане, огъване ... ти си преценявай.
andy_forresite - зная за турболатори те на Будеруса -само размерите трябва да хвана евентуално.
Затова се спрях на тоя котел
Само да попита дали да очаквам някакви проблеми затова кафето е бил без вода 5-6 месеца?
И като го взема дали да го промия с хидрофора с течащата вода да тече през него или няма нужда?
Защото дали ще взема тоя или ще купувам ламарина да правя каса отдоло на моя ще дойде едно като пари.
andy_forresite - майстор
Промивка. След това след първото палене/загряване пак източи и направи профилактика на водния филтър. После пълниш, обезвъздушаване и трябва да е това.
Здравейте
В крайна сметка купих Будеруса за 430 лв
Огледах го изглежда запазен ,даже на живо и нагара е по малко ( на снимките ми изглеждаше много затлачен от нагар). Спокойно като го докоснеш и пада без усилия.
Нагара проблем ли е да го изчистя сега на сухо и студен котел.
И да попитам като сложа горелката и започне работа страничните клапи на котела трябва ли да са отворени?
И ако трябва, проблем ли е това че от двете страни имам по 1-. 2 сантиметра свободно пространство ( от едната страна стена от другата страна бункера)
andy_forresite - майстор
Щом не е зле, изчегъртай нагара при топъл котел. Пада по-лесно.
Никакви отворени клапи за първичен, вторичен, третичен и не знам какъв още ......ичен въздух. Котелът трябва да е максимално добре уплътнен!
За клапата на комина важи обратното - винаги максимално отворена. Ако тягата е голяма - поставяй турболатор. Пак голяма - още един.

Тема "Buderus Logano S111-25 с голям нагар моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: