Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
след като от началото на годината изчетох доста теми в този подфорум за отопление, въпросите в главата ми станаха повече от преди това :)
Да ви запозная с дилемата ми: Имам архитектурно (до този момент) решение на едноетажна вила/къща във вилна зона на гр.Русе с квадратура около 120м2 - дневна+кухня (45m2), две спални (14 и 18m2), баня+коридор(16m2) и котелно (4x2m=8m2). Къщата ще бъде с 12cm. изолация по стени и таванска плоча.
Мястото е вилна зона и тока не е най-удачно решение за отопление, по тази причина си мисля да сме с пелетен котел с бункер (12кW) и четири кръга за отопление с радиатори. От всичко, което прочетох разбирам, че ми трябва буферен съд (може би 500л.), тъй като ми се иска да монтирам 2х2,3м2 селективени колектори Vitosol 100-FM, които да топлят топла вода лятото (покрив с наклон 20 градуса) и да подпомагат, колкото е възможно отоплението преходните сезони. Буферният съд може би трябва да има и електричеко загряване за топлата вода за всеки случай.
За момента си правя предпроектно проучване, за да си уточня за мен заданието си към ОВ проектанта.
Бих желал да се допитам до вас за съвет дали е удачно решението ми и дали котелното 4х2м с височина 2,8м. би ми било достатъчно да разположа всичко това (пелетите ще се складират извън това помещение). Има възможност част от оборудването (особено на слънчевите колектори) да се монтира и в подпокривното пространство с височина 1,6м.
Също така ще се радвам да ме посъветвате какъв вид управление е редно да се изгради, за да може лесно да се контролира целия процес на отопление.
Осъзнавам, че съм много разхвърлян с въпросите и чуденките ми, за което моля да ме извините [-o<
Поздрави и спорна седмица на всички!
Последна промяна от roskoff на пон фев 07, 2022 3:42 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре дошъл! Трябва още да четеш - буфери, бойлери, солари, серпентини, подпомагане... :cool:
speka_rs - майстор
За топла вода може, но за отопление просто е загубена кауза в Русе. Не бих препоръчал соларни колектори за отопление на буфер, като човек живеещ в Русе.
torbalan - Дървен философ
През целия отоплителен сезон ли ще държиш да е топло или ще пускаш отоплението само, когато си там?
Първоначално ще се ползва като вила, като лятото ще се задържаме повече - нужда от топла вода. Зимните месеци ще се посещава при по-хубаво време, основно почивните дни. Но щом децата хванат пътя на университетите искаме да се пренесем основно там да живеем. Затова обмислям всичко с тази преспектива - като къща за постоянно обитаване.
Мисля да заложа тръбите за радиаторните кръгове, а котел да се инсталира по-късно. Може би слънчевите колектори ще са ми нужни първо.
Мисълта ми е да надграждам цялостно премислена система, за да избягам от купуването на след това ненужни компоненти.
Поздрави!

Тема "Предпроектно проучване за отопление на вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: