Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Пак съм аз, с моите питания по системата :) Всичко работи идеално, палих котела 2-3 пъти, и поддържа хубава температура - 70-85 градуса. Бойлера си се загрява добре, до колкото вдигне котела, помпата на бойлера сприра на 80 градуса, но все пак има някаква циркулация, и се загрява...
Проблема е по-скоро, че след като е загрял, по едно време започва и да се охлажда...кое може да предизвиква това, след като на серпентината му има възвратен клапан, има помпа, която не работи...като затворя крана, който е отгоре на серпентината, самоциркулацията спира...
Благодаря :)
Изображение
Evgeniy - майстор
Ами тя циркулацията май е в същата посока на възвратния клапан и се задвижва от основната помпа, която прекарва водата през помпата на бойлера... Аз при подобен случай махнах помпата на бойлера и сложих вентил със електрозадвижка на Херц. Излезе ми около 60 лв. Така отпадна и възвратния клапан. След като основната помпа така или иначе си пробутва водата през серпентината...
piron45 - майстор
За да изстива явно получаваш естествена циркулация на водата, за да я спреш би могъл да сложиш един магнет вентил на серпентината и щом помпата спре да върти да затваря и да няма движение на водата през серпентината.Така ще ти спре охлаждането.
kalin72 - майстор
Да, имам такъв винтил, затворен, когато няма напрежение на елзадвижката (нормално затворена)...мисля да махна възвратния клапан, и да сложа този винтил...или пък да го добавя, като оставя възвратния?
Eto го монтиран на старата система...
Изображение
naskov - майстор
Не се разбира има ли системата вентил с ел. задвижка или предстои да го слагаш?
kalin72 - майстор
naskov написа:
Не се разбира има ли системата вентил с ел. задвижка или предстои да го слагаш?
Миналата година преработих цялата система от котела до колекторите за радиаторите, сложих трипътен със задвижка, преместих Ладомата, сложих помпа за радиаторите и помпа за бойлера, и този винтил го махнах, по препоръка на форума. Сега явно ще се наложи да го сложа пак, но се чудя дали да не е на мястото на възвратния клапан(ще ми спести малко работа), или да го добавя?
Evgeniy - майстор
Калине, в твоята тема Филма те е посъветвал:
filmatoplo написа:
Смесителния вентил може да се сложи там където ти виси едно синджирче , а помпата за бойлера трябва да взима вода много по рано -още от изхода на котела , там ония меден извод дето ходи нагоре и минава на ППР за какво беше :? -там някъде вземи за бойлера .
Така двете помпи щяха да са независми. Това не е направено и сега тази на бойлера се явява последователно на тази за радиаторите... затова се получава това "паразитно" циркулиране.

Няма смисъл от възвратен клапан според мен, защото когато бойлера е по-топъл вентила ще е затворен.
kalin72 - майстор
Evgeniy написа:
Калине, в твоята тема Филма те е посъветвал:
filmatoplo написа:
Смесителния вентил може да се сложи там където ти виси едно синджирче , а помпата за бойлера трябва да взима вода много по рано -още от изхода на котела , там ония меден извод дето ходи нагоре и минава на ППР за какво беше :? -там някъде вземи за бойлера .
Така двете помпи щяха да са независми. Това не е направено и сега тази на бойлера се явява последователно на тази за радиаторите... затова се получава това "паразитно" циркулиране.
Ами това вече е направено, помпата на бойлера взима вода почти от котела (погледни първата снимка в тази тема), а помпата на радиаторите е след трипътния винтил, който пък няма нищо общо с бойлерната помпа :)
Ще махна възвратния клапан, и на негово място ще сложа елклапана, да отваря, когато помпата на бойлера се включи, и да затваря, като се изключи помпата.
Evgeniy - майстор
Мда, грешката е моя, не съобразих, че котела е вляво, а не вдясно. Извинявай.
naskov - майстор
[quote="kalin72] Сега явно ще се наложи да го сложа пак, но се чудя дали да не е на мястото на възвратния клапан(ще ми спести малко работа), или да го добавя?[/quote]
Само ел. вентила е достатъчен.

Тема "Защо бойлера ми изстива?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: