Най - вълнуващия въпрос зимно време.
road_runner - специалист
Здравейте,

Имам стая, която е 13.5 м2. Отоплението е ТЕЦ . Стаята има дълга стена на калкан на блока. Отпред има балкон, който е остъклен. Другите стени са вътрешни.

По проект би трябвало да има изолация между двете секции на блока на калкана, но дали е така не мога да знам.

Възможно е отдолу/отсреща да не се отопляват, защото са наематели и да не ползват една от стаите

В момента се отоплява с 8 глидера 50см по 150 вата. Радиаторът е сложед под прозореца стандартно.

При нагласени радиатори на 25 градуса постоянно (термовентили програмируеми) и около -5 отвън

- При стената на калкан температурата е 21 градуса на ниво 1м височина.
- Най-външният край на стената на калкан е 16-17 градуса на пода. и там е некомфортно.
- В средата на стаята е 23 , като радиаторите не изключват , т.е сякаш не могат да я стоплят повече.

Та въпросът е глидерите ли са малко, циркулацията ли е лоша, вентилът ли отчита грешно. (има някаква настройка за корекция спрямо стаята, но нямам идея какво да сложа)

Борим се за 23 градуса около стената на калкана, нищо повече.
Christo - майстор
Трябва да се премери с контактен термометър температурата на входа и на изхода на радиатора. Ако разликата е повече от 15 градуса за такъв малък радиатор, циркулацията е слаба. Важно е как е подвързан радиаторът. Оптималното е: топлата вода горе, студената – долу по диагонал. Ако радиаторът е свързан едностранно, да се види колко е температурата долу в далечната страна. Ако е по-ниска от изходящата, пак циркулацията не е добре. Ако на изхода има секретен вентил, да се отвори до край и да се остави термовентилът да регулира потока. Тези 150W на глидер ми се струват доста оптимистични. И да бяха верни, 1200W за стаята едва ли са достатъчни. Ако има място под прозореца, на ваше място бих удвоил глидерите. Ето тук: https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82 има доста подробни сметки около оразмеряването на едно парно. При Н500 са взели 113W на глидер. Тази стойност зависи от конструкцията на глидера, но също така и много от температурата на водата.
kozl - майстор
И все пак доколкото разбирам 23 гр. е някъде, но не навсякйде в стаята. Явно конвекцията не може да размеси въздуха, ще трябва нещо като вентилатор.
Дали са малко глидерите :?
Ми отвори потока през радиатора на максимум, без термо контрол и в студените дни ще разбереш възможностите на радиатора си.
Трябва да се има в предвид следното за ТЕЦ. Първо ТЕЦ-а контролира Т в топлопроводите си според външна Т. Така лятото е към 60 гр.заради БГВ, а зимата съм виждал и 80 гр. входяща в абонатнато станция.
Второ самата абонатна станция следи външната Т и регулира Т на ВОИ.
И трето твоят термовентил и той регулира. 3 регулации и твоят вентил е последна дупка на кавала.
Тука съседи искаха да се оплакват от Топлофикация, че мръзнат. Аз у тях премерих 27 гр., а те искат повече. Всите термоментили отворени на макс и не мое повече. Да ама в проекта на сградата, радиаторите смятани на Т 18 гр. в помещенията. :?
Та па тука в наша сграда едни си увеличили глидерите, като свързали два радиатора последователно. А то като дебита през тях е малък и още първия радиатор е охладил течността към втория, вторият се оказва излишен. Та:
Christo написа:
Трябва да се премери с контактен термометър температурата на входа и на изхода на радиатора. Ако разликата е повече от 15 градуса за такъв малък радиатор, циркулацията е слаба.
и в такъв случай увеличаването на глидерите не е решение за повече отопление.
Christo - майстор
И кой е казал, че слабата циркулация се лекува с по-голям радиатор? Да не би да се лекува с нещо като вентилатор? Болката "малки радиатори плюс тръби с малки диаметри" идва не от проекта а от инвеститорите, щото тия "жилища" са правени за продан, не за живеене. Стаята не е термос и трудно ще се постигне еднаква температура навсякъде. Може да се увеличи заданието, така че в най-далечните краища да е комфортно, пък до радиатора малко по-топло. Може там, където е студено, някаква вътрешна топлоизолация,но се губи пространство. Може да се сложи конвектор но ще духа и ще шуми, въпрос на вкус. И е почти сигурно, че радиаторът е малък.
road_runner - специалист
Като говорих за циркулация - имах предвид на въздуха.

Иначе наистина, ще вдигна на макс да видя какво ще стане в стаята. Макс е 29 градуса.

А това с вентилатор съм го пробвал, с малък компютърен вентилатор, супер тих като го сложа не се чува въобще и вдига пода в ъгъла с 2 градуса. Той харчи 2Вата под 1000 оборота е и е 20 dB

Но за да се изравни сигурно ще трябва нещо, което превърта поне 100 м3 на час, т.е ще е шумно. макар че може да го свържа с един wi/fi контакт и да го пускам като няма никой в къщи през деня и да го спирам.

Наистина спецификацията на радиаторите е 150 W при 60 градуса на водата , но кой знае колко е водата. А и се регулира автоматично от абонатната.
Lutchezar - майстор
За експеримента защо не пробваш духалка в режим вентилатор, настолен вентилатор или дори такъв на стойка? За час-два ще стане ясно на различни степени дали има смисъл упражнението.
road_runner - специалист
Да, това ще е следващият етап,
Сега да видим до утре сутринта на макс отворени дали ще вдигнат 23 до стената.

Утре наистина с духалката на вентилатор
krasi92 - майстор
Ако глидерите са зле направени и радиатора е поставен много ниско каква конвекция може да има.???Минимална.
sian - специалист
Колко е Т на входа и изхода на радиатора.
resistbody - майстор
Какво очакваш да те стоплят 8 глидера... аз съм с по 15 в спалните и 40 в дневната Н600.. карам вода на 43-45градуса и е супер ...

Тема "Глидерите ли са ми малко?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: