• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
animi2006 - специалист
Здравейте! Имам печка на дърва Прити, но много бързо изгарят дървата, независимо колко дебели и сурови са. Посъветваха ме да сложа лира на кюнеца с надеждата да изгарят дървата по-бавно. Според вас има ли такава зависимост?
zz_stefanov - майстор
Ми тя лирата надали ще намали много скоростта на горене.
Не разбутвай пепелта по скарата или я разбутвай само слабо на места когато трябва да се разгори. Така печката гори по бавно.
ESPACE - майстор
Клапа на кюнеца няма ли?
ZEDYCUS - майстор
zz_stefanov
Ми тя лирата надали ще намали много скоростта на горене.
Не разбутвай пепелта по скарата или я разбутвай само слабо на места когато трябва да се разгори. Така печката гори по бавно.

Допълнително облицовах всички стени вътре, дори и фурната с огнеупорни тухли от акумулираща печка на тясната страна и сега държи топло по цяла вечер след като спреш да слагаш дърва, иначе за 2-3 часа изстиваше. Имаше тухли само на горивната камера по 3 см дебели. Тенекийката е 2 мм, ново производство. какво да правиш.
А лирата помага за по топло, но за по бавно не мисля и аз.
Димитър....... - специалист
С тая лира няма да стане по икономично,единствено което ще ти направи е като се задръсти няма хептен да ти гори печката и ще пуши,и следва изхвърляне на боклука.
Едноходова печка, комбинирана с евентуално хубав комин, с прилична тяга и описаният проблем е налице. Да не забравяме и ветровитите дни, в последно време, което донесе проблеми не само на печките!
Лира с клапа. Еспейса не случайно попита.
Лира, понеже ще "открадне" малко от бягащата в комина топлина и клапа,която да забави пушилката (димни газове им викат).
Лира, с клапа е по добре, отколкото да се търси само клапа.
Димитре, животът на лирата и почистването ѝ, е толкова, колкото на кюнец. Тук се търси положението между описаното и пропушване. Сурови дърва изгарят за норматив!!!
Мисля, че тук е необходима.
Натрупване на сажди се появява при тлеене. В случаят имаме яко горене- по малко проблеми с креозот, да не кажа никакви.
У дома печковите комини никога не са почиствани.
Единствено на пелетния котел, понеже го направих 5 ходов и супер ефективен.

пп. Хм, ми тя, нейната печка, си има клапа. Явно не е достатъчна.
Продължавам да твърдя, че лира, с клапа, ще подобри положението, но- "така си мисля Аз и група съветски учени".
animi2006 манипулираш ли по, който и да е начин, клапата на печката си?
fantom - специалист
лирата обаче, ако се пали всекидневно, трябва да се чисти на 10-15 дена!
miliad - майстор
Тия печки са тотално недоразумение. Нямат уплътнение никъде и смучат въздух от където се сетиш. През чекмеджето за пепел, през вратите за зареждане, през отворите за регулация щот не уплътняват, през отворите над стъклото щото не е предвидено да се затварят. Няма значение какво ще сложиш, топли докато слагаш дърва. Жар не задържа. Аз вместо лира, бях навъртял кюнец само от кривки.
Но "печката" е недоразумение. Освен да я затрупаш с тухли да акумулират топлина не виждам друго спасение.
Две години карах нещото в ляво, с лирата дето е, без да я изтупвам. Верно, не всеки ден е палена, но изгори около 8 кубика дърва, след което бе заменена от нещото у десно- с уплътнения, термостатична клапа.......високотехнологична, емайлирана красота, монтирана за кеф. Обимам огъня, ко да прая?!!

https://photos.app.goo.gl/eDhPDYjt1qJixG1H8

От две години лявото нещо, топли пернишко помещение- още не се е налагало чистене. Топли, та се не трае.
Собственият ѝ топлообменник изгоре, след 27 години вярна служба.
Лирата е с клапа. Печката няма уплътнения.
Навъртането на кривки е същото упражнение, като монтирането на лира с клапа, но по сложно. Целта и на двете е да повишат съпротивлението на "уреда".

пп. Леле, не били 2 години, а най ми били 3 години и 4 месеца. Ко бързо остаряват печките!!! 91ва е "тенекето"!!! Ква ламарина имаше ено време!!!
https://photos.app.goo.gl/cJaBKXXMaP5CX3Zz7
Недоразумение, което ми топли младините, изгледа ми детето, хаха!
zz_stefanov - майстор
Аз смятам че е по добре да се регулира горенето чрез ограничаване на потока на входящия въздух, а не с клапа на изхода.
Ограничаването на изхода може да задими стаята.
  • 1
  • 2

Тема "Лира печка на дърва - мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: