• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ror - специалист
Здравейте.
Ще взимам кондензен котел, при който както се знае работи най-ефективно при темп. на топлоносителя 40/30 градуса. Това се постига най-добре при подово отопление, за което нямам условия. Дори да се приложи компромисен вариант 50/40 с радиатори, се получават малко големички такива.
Попадна ми вариант за Вентилаторни конвектори с воден топлоносител, примерно http://www.utilitiesbulgaria.com/konvektori.htm
Ако има човек с реално впечатление от този вид топлоизточник, моля за съвет, и къде в София може да се види?

Темата мисля ще бъде доста актуална в предвит газафицирането особенно на малките градове.
ironlady - модератор
не само имам впечатление, ами и съм монтирала такива,даже и същата марка.Много модели има вентилаторни конвектори,няма нищо специфично при тях.Имат една пита през която минава флуида, в случая гореща вода, и вентилатора обдухва питата и така загрява помещението.Пре монтажа има малко специфика.Тръбите са едностранно и до тях се изкарва и ток за управлението.Нещо като климатик на вода.Ако мислиш да ги ползваш обаче на ниска температура на входа,определено няма да останеш доволен.Недостатък е също и принудителната циркулация на въздуха. :) ...
за това се сещам в момента,ако има въпроси питай :)
ror - специалист
вентилаторните конвектори смятам да ги ползвам в помещения с обществен достъп, така че принудителната конвекция не е проблем, ако лекото подухване се смята за такова. Мисля да не ползвам кондензен котел, а стенен с принудителна тяга- турбо на Вайлант, при темп. 70/60 гр., тъй като имам и помещения с радиатори.
Относно това че принудителната конвекция е недостатък, според някои специалисти тъкмо обратното, че то е най близко до физиологията на човека . И по-бързо става загряването на помещенията, в смисъл по-ефективни са http://www.ka6tata.com/blog_articles.ph ... ticle_id=5
ironlady - модератор
ror написа:
вентилаторните конвектори смятам да ги ползвам в помещения с обществен достъп, така че принудителната конвекция не е проблем, ако лекото подухване се смята за такова. Мисля да не ползвам кондензен котел, а стенен с принудителна тяга- турбо на Вайлант, при темп. 70/60 гр., тъй като имам и помещения с радиатори.
Относно това че принудителната конвекция е недостатък, според някои специалисти тъкмо обратното, че то е най близко до физиологията на човека . И по-бързо става загряването на помещенията, в смисъл по-ефективни са http://www.ka6tata.com/blog_articles.ph ... ticle_id=5
Всичко звучи много красиво на хартия ама не е точно така.Тия специалисти които визираш едва ли в тях са на такова отопление.Наистина по бързо загрява помещението, но в никакъв случай не е лек полаха му,освен ако не е нагласен на първа степен.Нещо като стенен климатик.Топлината с радиатор и конвектор няма сравнение.Първото е доста по- равномерно и уютно.Това е мое мнение,защото съм виждала какво ли не...Не го налагам..Друг е въпросът ако ще го ползваш за обществена сграда или помещение.Конвекторът си заслужава наистина ако разполагаш с термопомпа или друг източник на охлаждане.Още нещо размерите не са за пренебрегване - конвекторът може да излезе доста по компактен за мн големи помещения спрямо радиатора. :wink:
Dessi2026 - специалист
Я да се вклиня и аз тук... Споменаваш за термопомпа, а точно в горния пост има линк към статия за отопление и там пише, че термопомпите не работят добре при ниски температури... Или аз нещо не разбрах? :?
ror - специалист
Дилемата ми е, при помещения средно 20кв.м и вис. 3.3м, какво да сложа- радиатори или вентилаторни конвектори. Струва ми се, че на радиаторите ще им е малко трудно предвит височината, а и тъй като става дума за заведение, трябва да се има в пред вид и честата принудителна вентилация. А и се получават радиатори по 2м.

Моля за директни впечатления!
LazarGanev - "Велик майстор"
Нуждаеш се от около 6кВ на помещение, което се равнява на около 30 глидера Н600 или два радиатора по 15глидера(по 1.5м), което не е много, ако имаш къде да ги разположиш разбира се ,
burningice - специалист
с риск да ми се смеете, но какво ви е мнението за нискобюджетен конвектор (вътрешно тяло от климатик втора употреба (ок. 50лв могат да се намерят)), дали могат да се преработят за така че да се използват като конвектори?
ror - специалист
LazarGanev написа:
Нуждаеш се от около 6кВ на помещение, което се равнява на около 30 глидера Н600 или два радиатора по 15глидера(по 1.5м), което не е много, ако имаш къде да ги разположиш разбира се ,
мощността ми е дадена по проект, само ме съмнява че с радиатори ще се загряват бавно помещенията при тази височина
Palawnik - специалист
ror, още една гледна точка преди да вземеш решение. Доколкото разбирам става въпрос за заведение в което ще се пуши. Питам се дали от прахоляка и цигарения дим тази пита с която е конвектора няма да се задръства. Или ако има някакви филтри дали пък те няма да се задръстват.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилаторни конвектори с воден топлоносител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: