• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Търся съвети как да комбинирам двуконтурен газов котел с обемен бойлер и термопомпа.

В момента сме само с газовият котел. Грее подово и БГВ. Ще добавяме термопомпа към системата. Тя ще е с обемен бойлер от 300 литра и ще увеличим обема на буфера на 80 литра (не намерих по-малък неръждаем дето да пасне). Според атмосферни условия и цени на газ/ток системата ще подгрява водата за подовото или от котела, или от термопомпата. Управлението ще си го направя.

С битовата гореща вода обаче не мога да измисля как да вържа системата. Сещам се за два варианта.

Вариант 1:
И газовият котел, и термопомпата топлят бойлера. Термопомпата я връзвам през серпентината, а за газовият котел използвам неговият топлообменник, вземам вода от долната част на бойлера и я връщам в горната. За да има дебит през газовият котел ще се погрижи циркулационна помпа.

Вариант 2:
Термопомпата топли 300 литровият бойлер. След него връзвам кръга за БГВ на газовият котел. Евентуално добавям байпас между входа и изхода на котела, че не знам как ще се държи в изключени състояние като през него тече вода.

Търся съвети. Вариант 1, 2 или нещо различно?

Основно ще работи термопомпата. Газовият котел очаквам да работи 1-2-3 седмици според зимата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вариант 3: Термопомпата само за отопление, спестяваш няколко таузънта за бойлери, буфери, арматура, които не можеш да избиеш в следващите 10-15 години, особено като се вдигне тока :cool: .Оставаш си със стария бойлер на газ и това е.
brum - майстор
Лазаре, буфера и бойлера са налични. Има и едни фотоволтаици дето термопомпата ще се стреми да максимизира консумацията от тях. Та вариант 3 отпада :) .
Модела на бойлера?
шоп - майстор
ср юли 06, 2022 9:01 ambrum написа:

Термопомпата топли 300 литровият бойлер. След него връзвам кръга за БГВ на газовият котел.
Възможен е варианта, но провери в данните на газовият котел, каква е максималната входяща Т на водата.

Че вече ги правят доста умни и да не започне да дава грешки.
brum - майстор
Бойлера е ЕЛДОМ, механично управление, 1 серпентина, неръждаем. Почти съм сигурен, че е FV30067IS.

Котела е Immergas Victrix major 28 tt.

Термопомпата е LG Therma V Split HU091MR.U44 / HN091MR.NK5 .

Котела има една грешка 06 - domestic hot water probe abnormality. Следи дали има някакъв проблем с NTC-то му. Ама няма как да спре потока през този кръг май. Най-много да набие някоя грешка и да иска reset като дойде ред. А и не мисля, че въобще ще я извади тази грешка ако на входа му влезе 45 градуса вода.

Дописвам - обадих се на Амакс газ и ги питах дали мога да вържа бойлера преди котела. Казаха, че ако в котела влиза по-топла вода отколкото му е зададено да грее няма да се включи. Ако влезе по-студена ще я доподгрее.

Т.е. последователното свързване на обемният бойлер и котела изглежда като удачно решение. Зимно време имам опция да държа термопомпата на ниска температура за висок КОП и да доподгрявам последните 10-15 градуса с котела.
Аз ти казвам, че нито един от двата варианта, които си описал не са работещи, но щом шопа и Амакс газ ти казват, че са добри, пък и вече си се изръсил за бойлера - можеш да пробваш. Като се убедиш в правотата ми - събери по един кашон уиски от Амакс газ, от шопа и от тебе, щи кажа офис Еконт и ти обяснявам защо не работи, пък ти ако искаш после можеш ги светнеш и тях. На тая схема хубавото и е, че аз ще си попълня запасите за идващата ковид блокада, а кофтито е, че бойлера ще трябва да го обявяваш като втора употреба, пък така ще го дадеш за нов :wink:
ср юли 06, 2022 7:17 pmLazarGanev написа:
... :wink:
Подозирам, че начинанието ще се обяви за успешно или ще потъне в забвение, което би било в ущърб за следващо форумно ползване. Дано бъркам, но....с фотоволтаиците ко стана?

Инак, стискам палци поне за бутилка, ако не за повече!
ср юли 06, 2022 7:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
Инак, стискам палци поне за бутилка, ако не за повече!
По една от трите кашона, от мен да мине :cool: .
ср юли 06, 2022 7:44 pmLazarGanev написа:
По една от трите кашона, от мен да мине :cool: .
Дай Боже, Амин!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Добавяне на термопомпа към система с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: