Най - вълнуващия въпрос зимно време.
proekt - специалист
1. Във френски източници намерих следното:

"Когато се инсталира нова пещ или камина се слагат задължително догоре кюнци в комина (при сондиране се казва «обсаждане»). Това е бърз начин да се направи правилно сечението на комина, намалява рисковете от отлагане на смоли и подобрява изолацията. Трябва да се предвиди вентилация между кюнците и комина, за да се избегнат рисковете от продължителна кондензация върху външната стена на вкарания кюнец. За целта се прави (оставя) отвор на изхода на кюнеца от комина и друг отвор в долната част на комина."

Моля за вашите коментари.

При мен коминът е от коминни тела, не е изолиран, отвътре не е измазан, и е със сечение 15х20 см, а кюнецът на камината е с диаметър 13 см. Ако го пусна догоре няма ли да намали тягата. Кюнецът влиза вертикално директно в отвора на комина на тавана. Тоест в стаята нямам зидан комин. Как евентуално се правят гореспоменатите отвори.

2. Какво е точно "капан за калории"? Как да стане така, че хем коминът да е изолиран, хем да има достатъчна въздушна циркулация, за да не се загрява прекомерно? Тази въздушна циркулация къде ще бъде, след като комина е изолиран?
PCL82 - майстор
Важно е коминът да е иззидан плътно и да не смуче въздух отстрани. Малки грапавини не са фатални. Коминните тела обикновено са достатъчни и създават добра тяга. Не вярвам да спечелиш нещо ако сложиш кюнци вътре.

Така както описваш, че кюнецът ти влиза през тавана, не е добре.
Всичкият конденз и евентуално дъжд (ако нямаш шапка) ще влиза в печката или ще прокапва покрай розетката вътре в стаята. Затова се пуска комина да слезе малко по-ниско от заустването в него и там се събират саждите и кондеза. При новите коминни системи там има и тръбичка за отвеждане на конденза.

Виждал съм стари комини на къщи строени преди войната. Каналите са оформени с каменинови или други гладки керамични тръби, а отвън са иззидани с единични плътни тухли. Така се постига добра топлоизолация, коминът е здрав, не се напуква, не задържа сажди и лесно се почиства.

При по-ефтиното изпълнение само с тухли и измазване с варов разтвор след време разтворът се напуква и пада. При периодично палене (например Вила) заради резките температурни амплитуди коминът се напуква. Често това измазване отвътре е спестено и въпреки това коминът работи прилично, но е възможно да се напука и да задържа сажди и катрани.

Тема "кюнци в комина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: