1. Във френски източници намерих следното:
"Когато се инсталира нова пещ или камина се слагат задължително догоре кюнци в комина (при сондиране се казва «обсаждане»). Това е бърз начин да се направи правилно сечението на комина, намалява рисковете от отлагане на смоли и подобрява изолацията. Трябва да се предвиди вентилация между кюнците и комина, за да се избегнат рисковете от продължителна кондензация върху външната стена на вкарания кюнец. За целта се прави (оставя) отвор на изхода на кюнеца от комина и друг отвор в долната част на комина."
Моля за вашите коментари.
При мен коминът е от коминни тела, не е изолиран, отвътре не е измазан, и е със сечение 15х20 см, а кюнецът на камината е с диаметър 13 см. Ако го пусна догоре няма ли да намали тягата. Кюнецът влиза вертикално директно в отвора на комина на тавана. Тоест в стаята нямам зидан комин. Как евентуално се правят гореспоменатите отвори.
2. Какво е точно "капан за калории"? Как да стане така, че хем коминът да е изолиран, хем да има достатъчна въздушна циркулация, за да не се загрява прекомерно? Тази въздушна циркулация къде ще бъде, след като комина е изолиран?
"Когато се инсталира нова пещ или камина се слагат задължително догоре кюнци в комина (при сондиране се казва «обсаждане»). Това е бърз начин да се направи правилно сечението на комина, намалява рисковете от отлагане на смоли и подобрява изолацията. Трябва да се предвиди вентилация между кюнците и комина, за да се избегнат рисковете от продължителна кондензация върху външната стена на вкарания кюнец. За целта се прави (оставя) отвор на изхода на кюнеца от комина и друг отвор в долната част на комина."
Моля за вашите коментари.
При мен коминът е от коминни тела, не е изолиран, отвътре не е измазан, и е със сечение 15х20 см, а кюнецът на камината е с диаметър 13 см. Ако го пусна догоре няма ли да намали тягата. Кюнецът влиза вертикално директно в отвора на комина на тавана. Тоест в стаята нямам зидан комин. Как евентуално се правят гореспоменатите отвори.
2. Какво е точно "капан за калории"? Как да стане така, че хем коминът да е изолиран, хем да има достатъчна въздушна циркулация, за да не се загрява прекомерно? Тази въздушна циркулация къде ще бъде, след като комина е изолиран?