Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mkosama - напреднал
Здравейте!! Искам да взема 2 или 3 климатика с който да се отоплявам зимата като при по ниски температури да им помагам с газовата си инасталация. Ето и параметрите https://prnt.sc/kfss19 с вътрешна изолация стени и тавани 10см вата,сменена дограма преди 4 години,газта ми е на панелни радиатори тип 22 с кондензен котел 25КВ.Принципно вратите в цялата къща стоят отворени ,максималната мощност при тази инсталация на газ ми е била 3Mwh в най студения месец в последните 3 години.Какви климатици (като мощност) и каде да се поставят би било най удачно?
sstefanov - майстор
Ако имаш хубави климатици, газ не ти трябва!
Другото е нещо като кола-хибрид: имаш комбинация от технологии и недостатъците им.
krasi92 - майстор
Вземи си за всяко помещение. 3 помещения са 3 климатика. Климатика се избира по квадратура и кобатура на помещението.
torbalan - Дървен философ
чет авг 18, 2022 10:02 pmsstefanov написа:
Другото е нещо като кола-хибрид: имаш комбинация от технологии и недостатъците им.
Хубави, хубави... Колко да са хубави?
В студено време и при наличие на влажност - занимават се повече с размразяване, отколкото с отопление.
пет авг 19, 2022 6:07 pmtorbalan написа:
чет авг 18, 2022 10:02 pmsstefanov написа:
В студено време и при наличие на влажност - занимават се повече с размразяване, отколкото с отопление.
Ади бе?!
Едно време още, един ми рече - купуваш климатик за 500, да знаеш, че ще работи или за 2500, да не го мислиш. Средно положение.... псуваш на ишлеме.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Аз от мойте съм доволен.
Размразяват при нужда само.
Абе доволно, от туй отопление никога няма да се откажа.
Има хора дето вярват, че климатика под 1000лв. е климатик.
Ми не е. За грош петел за грош пее.
Моя го взех за 1700лв. втора употреба на 14г. , направете си сметка защо?
Avas_co - майстор
Добрия климатик, няма почти нищо общо с калпавия.
На студено и най-калпавите вършат работа, виж, когато трябва да топлят, тогава лъсват нещата.
При мен са едно фуджи и едно митсубиши.
Зимата всички врати са отворени, и ...
Фуджито е станало доста шумно, но си е на години.
Сметките не са малки, но аз и лятото не плащам малки сметки.
mkosama - напреднал
АЗ смятам че 3 хубави 9-ки ще вършат работа ,но смятам да взема 12-ки.Та сега главния въпрос са кой аджеба са тия хубави климатици за който всички пишете?!?Или аз да напиша какви модели гледам и да видим кой е по добър?И да се надяваме газъ да падне догодина и да си го ползвам :rolleyes:
Само за информация- консултантите ми препоръчваха 9ки, купих 7ци.
Както при пелетарници, дърварници и гъзарници- не е задължително Повече да е По добре.
Обикновено е по зле. Преоразмереният климатик работи като калорифер- он/офф. Липсва ползата от файдата на инверторната технология.

В кухнята начален клас Daikin FTXC20C SENSIRA.
В сеткомба го плюят на поразия, заради чести, по график, дефрости. При мен се представи на висота. Вероятно е до качество на монтаж и правилен подбор към топлозагуби. Последната буквичка, на модела, също има значение.
Предполагам, че работи в оптимален режим, затова. В някои отношения се справя по добре от следващият.

В спалнята- Хиперинверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK20ZSX-W/SRC20ZSX-W DIAMOND, 7000 BTU, Клас A+++
Това нещо ще премести планината, но ще те стопли.
Не ми го препоръчваха за спалня, не го препоръчвам и аз. Шумна голяма клапа- много леко си поддържа температурата и изключва, при което затваря клапата.
Моделът е за малки помещения, но предвид огромното външно тяло от 43кг (23кг на Сенсирата), реално се справя без никакви затруднения с доста по големи обеми.
7, 9, 12, та до 21ца са с еднакъв хардуер. След 12ка са 45 кг. Имат допълнително съд за фреона.

430 лв за сезона, хладна баня. Стотинки би струвало да се дозатопли до женски градуси.
Отопляват се общо 50м2 - кухня- всекидневна- 14м2 и спалня 14м2, отворени врати към общ коридор, входно антре и баня.

Могат да се погледнат моделите Перфера и Емура на Дайкин, както и Уруру Сарара. последният го предвиждах за хол, но пропуснах заради ТП, което в последствие също отпадна, благодарение на именит съфорумник.

Също и високият клас на Митсубиши Електрик, аджеба.

С тия, три климатика висок клас, не се ли доближаваш до цената на сносна ТП.
Онази, която гледах, е 9 киловата, на цена 9000лв. Сега да е малко повече (цената). Освен това е хибридна- общ контрол с газовият котел на марката. Задават се параметри, според които преценява газ ли да се ползва или електричество.
sstefanov - майстор
пет авг 19, 2022 6:07 pmtorbalan написа:
Mitsubishi heavy хиперинвертори. В едната къща ползвам 4 (кухня, хол и 2 спални) от тях вече 15 години и не са мръднали! Не са ме предали и в най-големите студове. В другата от 5 години ползвам 5 от тях и е същото. Нямам нищо друго за отопление.

Но темата е за комбинацията с газ. Нека да не я разводняваме.
В началото не бях прочел, че газта вече е инсталирана.

Тема "Отопление с климатици и газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: