Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dedal - специалист
Все повече се замислям за това, но ми е трудно да преценя консумацията и искам да я тествам.
Отворена система която работи на антрацит и държа 45 градуса на водата.
Това го постигам с електроника която е желязна и никога не е давала какъвто и да е проблем.
Логиката е следната:
1. датчик за температура вкаран на мястото на синджира за вратата за въздух на котел Виадрус.
2. Самата врата е винаги затворена и в нея има малка дупка с тръба за прахосмукачка закачена към вентилатор затворен в кутия.
3. Помпата е закачена към реле в електрониката.

Става следното:
Ако падне температурата под настроените градуси помпата спира и тръгва вентилатора за да разпали, ако се качи помпата тръгва и спира вентилатора за да задуши.

Обаче самата електроника има още 3 датчика и 3 релета за помпа като и на 3 отделно се настройва температура за сработване (Бойлер 1, Бойлер 2, Слънчеви панели)

От друга страна имам неизползван умен бойлер мерещ консумация.
За да тече топла вода от бойлера трябва да има налягане на студената вода.
Има ли клапан за налягане в бойлера или щом тече върви?
И какво ще стане ако перна единия температурен датчик на корпуса на бойлера и закача една помпа на студената вода да нагнетява при стигане на температура и топлата към колекторите. После самата електроника на бойлера си мери консумацията.

Проблема: Бойлера е затворена система, моето парно е с отворен разширител. Не би трябвало да има проблем, според мен?
Ясно, един бойлер е брак :) Той така или иначе е в небитието.

Цялата електроника (платки и софтуер) са самоделка. Всичко подлежи на пипане и промяна.
съб сеп 03, 2022 5:47 pmdedal написа:
Все повече се замислям за това, но ми е трудно да преценя консумацията и искам да я тествам.
Това го постигам с електроника която е желязна и никога не е давала какъвто и да е проблем.
Логиката е следната:
1. датчик за температура вкаран на мястото на синджира за вратата за въздух на котел Виадрус.
2. Самата врата е винаги затворена и в нея има малка дупка с тръба за прахосмукачка закачена към вентилатор затворен в кутия.

Става следното:
Ако падне температурата под настроените градуси помпата спира и тръгва вентилатора за да разпали, ако се качи помпата тръгва и спира вентилатора за да задуши.

Обаче самата електроника има още 3 датчика и 3 релета за помпа като и на 3 отделно се настройва температура за сработване (Бойлер 1, Бойлер 2, Слънчеви панели)

И какво ще стане ако перна единия температурен датчик на корпуса на бойлера и закача една помпа на студената вода да нагнетява при стигане на температура и топлата към колекторите. После самата електроника на бойлера си мери консумацията.

Проблема: Бойлера е затворена система, моето парно е с отворен разширител. Не би трябвало да има проблем, според мен?

Цялата електроника (платки и софтуер) са самоделка. Всичко подлежи на пипане и промяна.
Кви глупости ти ражда главата, не мога да си обясня защо, обаче.
Просто закачи един електромер. Мога да ти пратя един, от старите- подарък.
Има и по съвременни, интелигентни един вид.
https://www.elbulgaria.com/bg/pr/%D0%B5 ... 680w-p5821
С този, обаче, няма да се набутвам- ще си го платиш на магазина.
Мисля, че е по удачно да ти изпратя. Настройките на тия са едни объркани...
dedal - специалист
Ми каквито ми раждаше главата когато си направих цялата електроника която бачка вече 7 години с 2 тона антрацит топля 24/7 160 квадрата без да чистя и и паля.
Паля го Октомври, гася Април. Чистя само веднъж в годината и евентуално ако не забравя вадя пепелта от ваничката на две седмици. И точно в момента съм закачил бойлера към старата помпа и датчика в бойлера и си бачка чак се пука по шевовете.
И може д априпуснах ама бойлера не е с ток от енергото, с вятървн генератор и слънчев панел е. Идеята е колко перки са ми нужни и колко панела.
Нямаш въображение братче.
съб сеп 03, 2022 6:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
Логиката е следната:

Става следното:

Кви глупости ти ражда главата, не мога да си обясня защо, обаче.
Просто закачи един електромер. Мога да ти пратя един, от старите- подарък.
Има и по съвременни, интелигентни един вид.
https://www.elbulgaria.com/bg/pr/%D0%B5 ... 680w-p5821
С този, обаче, няма да се набутвам- ще си го платиш на магазина.
Мисля, че е по удачно да ти изпратя. Настройките на тия са едни объркани...
.......
Само този въпрос видях, като основен.
Пишеш, че имаш умен бойлер, а не знаеш как измерва консумацията си.
Питаш дали има "клапан за налягане", а вероятно имаш предвид датчик поток.
Въображението ми се изчерпва с електромер, братче, а твоето ти бърка чакрите.
Бойлерът ти, ако е с електронно управление, то в него си има "секцийка" електромерче.
Сори!

пп. Неразумно много перки и панели са ти нужни. Поне на този етап.
dedal - специалист
След кратък тест качва до 60 за 30 минути и сваля до 45 за 10 минути като входната студена вода е на 15 градуса 10 бара, не на 35-40 3 бара като консуматора е мивка без тврмоглава. Консумация за час 0.5 киловата.

Може и да стане. Утре ще го перна в системата и ще пиша. Ясно е че ще е ел котел вместо бойлер, въпроса е колко киловата и каква консумация иска.
dedal - специалист
Ако ше говориш по същество говори. Ако не си трай.
Питам има ли клапан ако налягането е 1 бар, а от ВИК се очакв аминимум 3 дали ше го отворя.
Щтото помп ана 15 години има клапан и иска 10 метра воден стълб за да завърти. Затова както е по документация помпата ми е на студената вода със закачен 30 литра разширител на покрива.
Ако ти имаш UPS аз прочетох книгата на помпата и ми е през чепа дали има ток.
съб сеп 03, 2022 7:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
.......
Само този въпрос видях, като основен.
Пишеш, че имаш умен бойлер, а не знаеш как измерва консумацията си.
Питаш дали има "клапан за налягане", а вероятно имаш предвид датчик поток.
Въображението ми се изчерпва с електромер, братче, а твоето ти бърка чакрите.
Бойлерът ти, ако е с електронно управление, то в него си има "секцийка" електромерче.
Сори!

пп. Неразумно много перки и панели са ти нужни. Поне на този етап.
dedal - специалист
Давма. Не мога да загрея водата на 3 киловата. Обаче спокойно ако я стопля с дърва я държи. Котела със 60 литра го играе буфер. Към момента по електроника пада с 0.1 градус в минута като водата не е предварително загрята и бойлера е изключен.
Имам и особенност. При мен помпата е точно на обрато (това ви съветвам всички, които са само на твърдо гориво)
Помпата не е на горещата и да тика към радиаторите, а е на студената и смуче от тях.
Обаче с ел ще трябва да я завъртя. И шде е нужно дебела теъба, че 1/2 идва слаба
съб сеп 03, 2022 7:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да, ще стане. Давай смело!
Давай бе, нищо че всичко, което мислиш, е "тоталка"! Давай!

Бисери за историята.
съб сеп 03, 2022 9:46 pmdedal написа:
........
Питам има ли клапан ако налягането е 1 бар, а от ВИК се очакв аминимум 3 дали ше го отворя.
Щтото помп ана 15 години има клапан и иска 10 метра воден стълб за да завърти. Затова както е по документация помпата ми е на студената вода със закачен 30 литра разширител на покрива.
Ако ти имаш UPS аз прочетох книгата на помпата и ми е през чепа дали има ток.
Помпата има клапан?!!! 1бар за да тръгне? Предполага се циркулационна поне, нали? И разширитела голям, че да натиска...
Ужас!

Деди, само не закачай роднините си! В друг Свят живеем.
dedal - специалист
Закачих всичко. Начална вода около 220 литра с бойлера.
Как реагира електрониката:
Бойлера е настроен да нагрява до макс 50 което се случва за точно 10 минути, електрониката огхажда до 45 за около 30 минути без да е загрята водата предяарително, с напълно отворени термо глави, тънка тръба (на Ф16 макс аи е толкова) и грвшно сложена помпа.
Май ше скапя един стар бойлер :)
Обаче поне ще знам какво да чакам от ел котел или термопомпа вода-вода с панели и вятърни генератори.

Тема "Отопление с ел. котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: