• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
крум - специалист
Необходими инструменти:
- ножица
- бормашина
- ъглошлайф
- заваръчен апарат
- молив

Необходими материали:
- парче плътен картон
- парче ламарина
- парче арматурно желязо (~20 см дълго, Ф6)
- мебелна гайка М6
- спрей за печки

Снабдяване с изходните материали:
- За клапата използвах квадратна тръба 12х12 см, дебелина на стената 3 мм.

Изображение

Изображение

Пробива се отвор в мебелната гайка с бургия 6.4. Целта е евентуалните деформации да не попречат на въртенето на оста.

Изображение

Пробива се отвор в задната част на отвора за комина на камината с бургия Ф6

Изображение

Проверява се дали оста се движи свободно в отвора и дали лагерува добре в мебелната гайка

Изображение

Налага се парчето картон върху отвора на камината за комина.
Натиска се с парче дърво, така че очертанието на отвора да се отбележи върху картона.
Изрязва се кръг от картона с диаметър 2-3 мм по-малък от диаметъра на отвора.

Налагайки шаблона върху оста, се дооформя отвора около лагерната мебелна гайка. Изрязва се част от кръга, така че да не се запушва огъня при затваряне на клапата.

Изображение

По готовия вече шаблон се изрязва и оформя клапата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изрязват се дръжката и ограничителя.

Изображение

От тук натам снимачния процес беше изместен на заден план, защото стана много студено и трябваше бързо да се пристъпи към запалване на камината :lol:

Поставената на камината ос се премерва и се определя мястото на дръжката. Дръжката се заварява, отрязва се излишната част от остта и се зачистват заварките. Това е единствената видима част от клапата, така че повечко старание не е излишно.

Заварява се лагерната втулка за камината.

Клапата се заварява за оста, съобразявайки следните две неща:
- оста да се движи свободно след заваряване
- положението на дръжката спрямо клапата. Аз реших да ги заваря в една равнина, че да не се чудя кога е затворено и кога - отворено.

След заваряване на клапата, се заварява ограничителя.
Ограничителя трябва да е леко изместен спрямо оста в посока отвора на клапата. Това осигурява клапата да стои в положение отворена/затворена под влияние на тежестта си.
Трябва да се внимава при затваряне клапата да е водоравна.

Изображение

Изображение

Пръскате със спрея за печки и излизате да пиете бира докато извъхне.

Извинявам се за качеството на снимките, от телефон са...

За да не ви бие жена ви, че сте изгорили всичко наоколо, опитайте се да приготвите и изпълните всички заварки, които трябва да се направят в къщи на веднъж, като добре опаковате/предпазите от пръските всичко на разстояние поне 3 м. от камината.

Със специални благодарности на камини "Прити", от където е взета първоначалната идея.
ironlady - модератор
Браво Круме!Чудесно изпълнение!:wink: :2thumbs:
Takezo Sensey - модератор
здравеите , има и кюнчета , с готови клапи .....
asenlynch - специалист
Добро изпълнение! :) Ще ми бъде от полза.
Transporterr - специалист
малко примитивничко ами ,как става задържане в междинно положение?

ето една друга клапа не казвам от коя марка е камината , мисля че се вижда добре идеята ,позволява движението на клапата на степени :cool:

Изображение

никога ама никога не бих препоръчал на някой камини прити
filmatoplo - майстор
Винаги има сажди и от самото нагряване клапата си стои неподвижно.Браво голям шлосер малко приличаш на мене - когато се хвана да првя нещо от нищо - браво .
filmatoplo написа:
Винаги има сажди и от самото нагряване клапата си стои неподвижно.Браво голям шлосер малко приличаш на мене - когато се хвана да првя нещо от нищо - браво .
стига бе това е не се риозно да се разчита на това че като "ръждяше" или от разширението ще е достатъчно за да се регулира
filmatoplo - майстор
Нали е така на оригиналното Прити което имам у нас - клапата е балансирана и си стои както я сложиш . :) По важното е че момчето се е постарало и си е решило проблема .
би трябвало на "оригиналата" да има пружина на оста от външната страна която да натяга цялата клапа ,ама дали е така...
iv4o_3774nenkov - помощник
Колеги да ви питам нещо за клапите, значи имам камина Дипломат 2003 с водна риза това лято си направих кумин ф200 абсолютно прав и кръгъл добре изолиран висок около 5метра.Под камината съм прокарал тръба ф 110 за свеж въздух.Мисля че тягата ми е много добра.Камината е без горна клапа.Туке и моя въпрос трябва ли да слагам такава клапа ,малко ме е страх че голяма част от топлината ще бяга през кумина.Какво мислите вие.
  • 1
  • 2

Тема "Направа на клапа за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: