• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Намислил съм да си купя два конвекторни радиатора, всеки по 3000 W, за едно партерно ателие 45-50 кв. м. Настилката е теракот, стените - тухлени, има обикновена дървена дограма, 1 външна стена. Предполагам, че ще мога да поддържам нормална (20-25 градуса) температура с такава мощност, но бих искал да чуя и мнението на хора с опит. Видях в Mr. Bricolage модел Airelec Basic, 3000 вата, 255 лв. броя, но добър избор ли е? Друга марка ли да търся (Адакс, Делонги?)
Благодаря :)
П.П. Чудя се и колко ли би ми излизала сметката за ток на месец с 2x3000W конвектора, бойлер, готварска печка, малък хладилник без фризер, лаптоп и телевизор (който доста малко се пуска).
vanko68 - специалист
Относно сметката - с гаранция ще получаваш картички за Коледа и Нова Година от Енергото за особено големи заслуги към пълненето на касата им.
Минимум ти е поне 500-600 лв.Помисли за алтернатива като климатик примерно.Дайкин има модел за подобен обем и е с цена около 1400-1700 лв.
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatic ... 50f_ryn50e
или
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatic ... 60f_ryn60e

Много е в сравнение с конвекторите,но сметките ти ще се движат около 200 лв и инвестицията ти ще се избие за един-два сезона. Освен това и ще те охлажда лятото.
vreden - специалист
Разликата между някой евтин конвертор от 50-60-70лв. и тези които гледаш е почти никаква по отношение на ефективност.Нагревателя си е нагревател -даваш 1кВ.ток, получаваш 1кВ топлина,това е.С климатика нещата седят доста по различно.Коефициента на енергийно превръщане COP означава,пример коеф.3,43-даваш 1кВ. ток получаваш 3,43кВ.топлилна.
Климатика ако искаш да разчиташ на него за отопление,трябва да е японски и да е инверторен.За момента по добри от японските климатици няма,това е факт.Да цената е значително по голяма,но разхода за ток е също значително по малък и инвестицията наистина се избива.
Имаш съобщение на лични.
Поздрави.
Да, зная за икономичността на инвенторните климатици. Но:
Говорим за помещение 110 куб м, което не е лично мое, наето е. Ако след 6 месеца, примерно, напусна, за какво ще ми е този премощен климатик (за близо 2000 лв)? Радиаторите поне са 2, могат да се разделят в 2 стаи (а може би и климатикът може да отоплява 2 стаи, но пък вратата трябва все да е отворена). Освен това, тези радиатори само вечер и през уикендите ще поддържат температура над 20 градуса, през останалото време ще са на 17, примерно. Мисля, че сметката за ток ще е по-ниска от 500-600 лв :|, дори се надявам да е под 400 лв.
vreden - специалист
Климатика е инверторен може да работи според нуждите на помещението.Ако е по малко ще се товари по малко и обратното.Климатика също можеш да си го преместиш където пожелаеш след това.Радиаторите през деня ще ти харчат по 1лв.на час (2х3х0,17)а климатика по 20ст.и то когато е на пълна мощност което ще е много малко време, как ти се струва?Сам можеш да си направиш калкулация колко ще ти е сметката.Да не говорим за преимуществата които ти дава контролера на климатика,като различни режими на работа,нагласяне на пуск и стоп и т.н.
Мойте радиатори отдавна седят в мазето само като резерва или ако се налага да ходим някъде на някоя вила например.Отоплението с ел.нагреватели е крайно неефективно и би следвао да се ползва само в случай,че няма друг начин за отопление.
LazarGanev - "Велик майстор"
amaranth29 написа:
Освен това, тези радиатори само вечер и през уикендите ще поддържат температура над 20 градуса, през останалото време ще са на 17, примерно.
А бе и въобще да не включваш радиаторите, климатика пак ще е 5 пъти по--икономичен, щом vreden го казва! :-D
vreden - специалист
LazarGanev написа:
amaranth29 написа:
Освен това, тези радиатори само вечер и през уикендите ще поддържат температура над 20 градуса, през останалото време ще са на 17, примерно.
А бе и въобще да не включваш радиаторите, климатика пак ще е 5 пъти по--икономичен, щом vreden го казва! :-D
Като настроиш климатика на същите температури,ще е 5 пъти по икономичен.Кое е смешното в случая?
Твърдението ти. Питам директно още веднъж - ако въобще не работят двата уреда през деня, кой е по-икономичен - нали този, за който си дал по-малко пари? Останах с впечатление, че питащия е напълно запознат е преимуществата и недостатъците на двата уреда и задава точно конкретен въпрос, а Вие се отплесвате пак с преимуществата на скъпите инвертори.
vreden - специалист
LazarGanev написа:
Твърдението ти. Питам директно още веднъж - ако въобще не работят двата уреда през деня, кой е по-икономичен - нали този, за който си дал по-малко пари? Останах с впечатление, че питащия е напълно запознат е преимуществата и недостатъците на двата уреда и задава точно конкретен въпрос, а Вие се отплесвате пак с преимуществата на скъпите инвертори.
Ще ти отговоря.Икономичността на електроенергия на един уред няма отношение към цената му,поне в смисъла който влагаш.Разлика дали ще работят през деня или през нощта като разход на ток няма,освен по отношение на цената за дневна и нощна електроенергия.Освен това колегата споменава,че през уикендите уредите ще работят през деня.
Отговорих на единия от въпросите на колегата за значението на марката на конверторите още в първия си пост.
Всеки може да остане с различни впечатления спрямо нивото на знания у друг човек.
Моето желание да помогна с каквото мога.И не виждам нищо смешно в написаното от мен.Това,че ти ме нападаш като наричаш твърденията ми смешни е обидно и неетично и не в стила на форум за взаимопомощ като този.
Поздрави.
От ей това ми стана смешно
vreden написа:
Радиаторите през деня ще ти харчат по 1лв.на час (2х3х0,17)а климатика по 20ст.и то когато е на пълна мощност което ще е много малко време.
Нито СОР на климатика ще е 5, нито радиаторите ще харчат по лев на час през деня, защото няма да работят, а ще работят основно вечер и през уикенда. Ако на това малко жилище сложим не 6, а 10кВт радиатори колко ще харчат на час : 10х0.17=1.70лв/час, така ли? Нямат ли значение топлинните загуби на жилището? Тези радиатори постоянно ли ще работят, нямат ли си термостат? Това не е ли смешно? Поне за мен е несериозно. Въпреки всичко vreden, аз не съм искал да те обидя и ако съм го сторил, ИСКРЕНО СЕ ИЗВИНЯВАМ. Ако съм нарекъл твърденията ти смешни, това е точно защото форумът е за взаимопомощ и аз съм искал да помогна на питащия, като оспоря някои подвеждащи и неверни за мене твърдения. Не казвам, че са били умишлени - човек в желанието си да помогне, може да даде и грешен съвет. Още веднъж се извинявам и приключвам с тази тема!
  • 1
  • 2

Тема "Търся съвет - конвекторен радиатор (пр. AIRELEC BASIC 3000W)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: