Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

За пръв път пиша във форума, очевидно на тема не толкова харесвана от потребителите, но имам следния казус.
Изграждаме локално парно в къщата на село. 2 етажа, 1вия живеят родителите ми, които в момента се отопляват с камина на дърва, 2рия беше обитаем до преди 2 години, но в момента е в ремонт.
Къщата е със 6см външна изолация и 3 външни стени. Тавана на втория етаж също е изолиран. Цялата къща е с нова ПВЦ дограма.
На първия етаж ще се отопляват голяма кухня, спалня и коридор, с площ около 50кв.м, а втория - хол, кухня, 2 спални, коридор и баня - около 115кв.
До този момент сме били изцяло на дърва, но в момента мислим за алтернатива. Понеже през повечето време само 2та обитават къщата, а ние се прибираме по за уикенд веднъж в месеца или за празниците, мисля за електрически котел Bosch Tronic Heat 3500 12 kW, който да бъде поставен в гаража. Не знам колко добра идея е, нито колко скъпо ще излиза(по думи на майстора около 300 на месец при студени месеци) за редовно отопление на 2 стаи, но стига да е под 350 на месец според мен е ок. Ясно, че когато се топли цялата къща ще е повече, но това няма да е толкова често.
Другия вариант е пелети, но котела е доста по-скъп, а доколкото разбрах, за цялата къща ще трябва сравнително мощен, а през повечето време реално ще работи на доста по-ниска мощност. Това водело до палене/гаснене и по-бърза амортизация, а от познати разбрах, че разходите пелети също не бил малък(със сигруност по-малък от ток де), за това реших да се спра на електрически котел.

Та след цялата предистория, някой има ли такъв, разбрах че е нов модел и т.н, но никъде не можах да прочета адекватни мнения за този конкретно. Ще се радвам за някое адекватно мнение, а не само хейт(който може би заслужавам избирайки този тип отопление).
sokolov.91 - майстор
Над 600лв на месец за ток звучи доста по-реална сметка. Ти си смятай добре ли ще ти е.
Не е нужно да имам такъв, за да се запитам първо за ел. партидата на имота, а отделно и с по особен "поглед", когато е на село.
Хората на село се запасяват с генератори и гориво, а той....
Идеята не е добра, ако ще и от НАСА да са го разработили това Бошче.

Здрасти Соколе,
Как е Лошия?
Ами според съседа, който работи към ЕВН, не би трябвало да има проблем, но и той ни предупреди за сметките.
Съгласен съм и на друг вариант, но не знам какъв трябва да бъде той. Може би най-добрия вариант би било термопомпа, но там отиваме в огромна първоначална инвестиция, за разлика от котлето.
ESPACE - майстор
Ел котел за мен е огромна тъпня. Купи си два големи ел конвектора и не се занимавай с глупости.
morfei1 - специалист
За тия 50-60кв ще ти трябват 2-3kw средно на час, 290 - 430лв. само за отопленето на 50кв.м. и тва ще е абсолютният минимум, поне според мен.

Камина на пелети с водна риза, ми се струва по-добър вариант от котел на пелети. Примерно нещо около 10 - 12 до 15kw макс. Ем, ще работи прилично като не топлите отгоре, ем ще може да стопли и вашият етаж като решите да ходите на гости. Е, пелетите си имат слугуване, спрямо ел. котлето.... но те и сега слугуват с камината на дърва, че и повече.
fbr - майстор
ср дек 09, 2020 1:52 pmESPACE написа:
Ел котел за мен е огромна тъпня. Купи си два големи ел конвектора и не се занимавай с глупости.
+1 Няма смисъл от отоплителна система с ел. котел, тъй като преноса на ел енергия е много по-ефективен и с по-малка инвестиция.
sokolov.91 - майстор
ср дек 09, 2020 1:23 pmТрифон П.Трифонов написа:

Здрасти Соколе,
Как е Лошия?
Здрасти.
За котела ли питаш?
Миналата седмица пак се прецака "Еко" режима, ама ми е през у.я вече. Хахахаха. Пуснал съм му "комфорта" и не ми пука.
pechkata - специалист
ср дек 09, 2020 1:54 pmmorfei1 написа:
За тия 50-60кв ще ти трябват 2-3kw средно на час, 290 - 430лв. само за отопленето на 50кв.м. и тва ще е абсолютният минимум, поне според мен.

Камина на пелети с водна риза, ми се струва по-добър вариант от котел на пелети. Примерно нещо около 10 - 12 до 15kw макс. Ем, ще работи прилично като не топлите отгоре, ем ще може да стопли и вашият етаж като решите да ходите на гости. Е, пелетите си имат слугуване, спрямо ел. котлето.... но те и сега слугуват с камината на дърва, че и повече.
А бе вярно е има логика в твоите думи...
Ма реално погледнато 400 лв. на месец при отопление на пелети - първоначалната инвестиция долу горе е на кантар...
Ама слугуването при пелетите е огромно...
"По гъвкаво съоръжение от ел. котлето няма" - както каза Лазар...
600 лв. ще е първия месец докато темперира къщата - и ще е топло нонстоп...
И не ми се вярва толкова да харчи ел. котлето за 50/60 квадрата...
Има вариант да е 9 киловата котлето - пак ще върши работа...
И баща му какво разбира от пелети почистване на камината и др. - ще мръзнат дъртите докато дойде сина им...
hidrazin - майстор
ср дек 09, 2020 1:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
Идеята не е добра, ако ще и от НАСА да са го разработили това Бошче.
Малко старичка тема ноооо...
Ей тъй спеСиално за теб да знаеш че това Бошче не са го правили НАСА а яко китайшън.
Евтини компоненти, материали и некачествено изпълнение.
И резултата е БУУУМ.
Цялата силова част в лявата част под предпазителя CHINT (и него включително) е за подмяна заедно с окабеляването.
Плюс скапаната, евтина изолация на казана монтирана с пластмасова чембер лента.
И изолацията + чембер лентата не е стопена от сегашния случай...

Прикачен файл:
БОШ бойлер.jpg

:partyman:
P.S. Нещото е Bosch Tronic heat 3500 24kW

Тема "Електрически котел Bosch Tronic Heat 3500" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: