Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, трябва да изграждам отоплителна инсталация на къща с чиста площ от 85 кв. м.
Къщата е със сменена 5 камерна дограма с троен стъклопакет, вътрешна изолация 10 см вата, външна излоцаия 5 см. Ще се отоплява с радиатори, няма подово. Намира се в гр. Козлодуй.
Двоумя се между термопомпа въздух-вода или газова инсталация на пропан с вкопана цистерна.
Към днешна дата кое е по-оптимално?
brum - майстор
Термопомпа откъм сметки за сезона. Ама какво ще е след 2-3-5-10 години не мисля, че някой може да каже. Трябва да се вземе в предвид и първоначалната инвестиция.

А климатици? Евтини са и са икономични.
kalin72 - майстор
Пелетна камина Грейко 10 киловата. И климатик/ци за охлаждане лятото.
чет юли 18, 2024 3:28 pmbrum написа:
Термопомпа откъм сметки за сезона. Ама какво ще е след 2-3-5-10 години не мисля, че някой може да каже. Трябва да се вземе в предвид и първоначалната инвестиция.

А климатици? Евтини са и са икономични.
В момента съм с климатици. Като цяло сметките са добре, но ми се иска отопление с радиатори, хем и бяната ще мога да стопля.
чет юли 18, 2024 3:35 pmkalin72 написа:
Пелетна камина Грейко 10 киловата. И климатик/ци за охлаждане лятото.
Добър вариант, но мъкненето, чистенето и цялата хамалогия искам да избегна. Затова съм се спрял на вариантите с ТП или газ
kalin72 - майстор
Не е толкова много хамалогията. Аз също исках ТП, ама при положение, че нямам подово, нямам и конвектори, само радиатори, не ми се дават 10К и нагоре за преправяне на системата, си останах на пелети :) Сега дори драмата е слънчоглед или дървесни да купя, за горелката Грейко :)
Ти с тия 80 м2 ако са добре изолирани няма да гориш повече от 3 тона годишно, без икономии на топло.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юли 18, 2024 12:44 pmF.parvanov написа:
Здравейте, трябва да изграждам отоплителна инсталация на къща с чиста площ от 85 кв. м.
Къщата е със сменена 5 камерна дограма с троен стъклопакет, вътрешна изолация 10 см вата, външна излоцаия 5 см. Ще се отоплява с радиатори, няма подово. Намира се в гр. Козлодуй.
Двоумя се между термопомпа въздух-вода или газова инсталация на пропан с вкопана цистерна.
Изложение и площ на остъкляването?
Разбирател - помощник
чет юли 18, 2024 12:44 pmF.parvanov написа:
Термопомпа. Понеже старата инсталация е оразмерена за по-малък дебит, трябва да се монтира хидравличен разединител и допълнителна помпа след него. Може да се наложи някои радиатори да се увеличат. Добавяне на глидери или замяна. Успех
torbalan - Дървен философ
Централско парно не става ли?

От към разходи термопомпата (ако не става централско парно) е най-добрия вариант. Но трябва да се направи, като хората...

Тема "Съвет при избор на отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: