Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sa6opi4a - напреднал
Здравейте. Подвързахме едно котле 12kw. Опитах се да сметна нещата, колко би ми излезло за 24 часа, но ми се струва, че може да не съм го сметнал правилно. Ако може някой да помисли и да каже дали сметките са ми добре.

Котела сме го засекли как работи. Има 3 степени. Първа 4 kw, 2 4kw и 3-та 4kw.
В момента го държим на 3-та степен, която ще е 12kw на час. Котела работи в този ред при зададена темп. 56 градуса.
5 минути подгрява, 2 минути седи изключен.

Сметах, какво сметах, накрая в един сайт написах kw-те и отидох на 46 лева, като изваждах от тия 24 часа около 2.30-3 часа, в което котела почива.

А на 2 -ра степен нещата седят така:
10 минути подгрява, 2 минути седи изкл.

Тия сметки ги изкарах 36 лева.

Ако може някой да съдейства със сметките, за да преценя дали не е по-изгодно да го държа на 2-ра степен. Мерси.
preslav - майстор
Първа степен - 4 киловата, втора - 8 киловата, трета - 12 киловата, май така е по-коректно да се каже, а чак след това да се започне със сметките.
Има доста теми във форума за това от какво зависят сметките ти за отопление, примерно наличието на топлоизолация, качествена дограма, температура, която поддържаш в помещенията и т.н. неща, които определят консумацията ти на енергия т.е. компенсирането на загубите на топлина. Избраният от теб начин за отопление е един от най-скъпите, по-скъп дори от отоплението на обикновени електрически печки, конвектори, духалки и т.н. заигралки.
шоп - майстор
Няма значение на коя степен го държиш котела. Разхода ще ти е един и същ и зависи от топлозагубите на имота.
За да не цъка излишно и да товариш контактори и релета го дръж на степен 1 докато навън е топло.

Като застудее включваш на 8 киловата, а в студовете на 12 и така:-)))

Сега ако имаш буфери или други топлоакумулатори и нощна ел тарифа имаш кяр от 22 до 06 часа да го дъниш на 12 киловата за да акумулираш евтина енергия. Но това е друга бира.
nelina_london - специалист
Сметките са почти верни .Изкарах ги 46 лв на 3та степен и 31 лв на 2ра степен .Средната цена на час на ел.енергията за денонощие е 0,214 лв и си я умножаваш по получените киловати за 1 час , при избрания режим на работа .От какво се контролира този котел ?Само по Т на водата ли работи ?
Придържай се към съвета на шоп !
Изчисленията, доколкото са коректни, са такива само към момента на съмнителното измерване.
Докато седиш със секундомера в ръка и плуваш в океан от жълтици, къщата се стопля.
Някой спомена топлозагуби на къщата. Абсолютно еднакъв ще е разхода на 2ра или 3та степен, стига да са достатъчни да покрият загубата на енергия, и условията не се променят. Днес може би и 1ва би била в повече, при тези 18 градуса по варненско.
По точно ще сметна паричките само по описание на домът, отколкото с тези сметки.
sa6opi4a - напреднал
Ясно е, че според зависи е всичко. Котела е свързан и монофазно, но може и трифазно. Че скъпо, скъпо, но нашият котел на дърва/кюмюр е 40 лева на ден да седи запален и ставаш на "говно", защото все прави налепи и трябва да се чисти.

Котела съм го пуснал 1 ден на 3-та степен, след това го превключих на 2-ра. Като след предпазителят му съм сложил един ел.електромер. Записах общото и го изкарах за 1 час, че 5.5 kw по електромера. Горе-долу с тези интервали от 2 минути изкл, 4-6 минути работи. Трябва да направя същият номер и за 3-та степен.

Като идеята е, през деня, като няма никой да седи на 1-ва степен, колкото да държи радиаторите топли. Първа степен я засекох отначало, не може да затопли повече от 32 градуса. В средните дни на 2-ра степен, в големият студ на 3-та.
miroki - майстор
Нощната не е ли 13 Ст. А дневната 22 ? Ако е така средното е 18 Ст.
17 ч ти е работата и май месечно е около 91лв. Това при днешното време. Ако цените са други, ги сметни за 17 часа.
Най-лесно засечи електромерът.
Нощната варненска е 14, дневната 26. Среднодневна -22 стинки. Това малко грубо.
Нелито ги е сметнала на 0.214, но може да е по Гринуич.
Изобщо не се спира близо до 90лв, с тия 5.5 средно на час. Поне така дава сега.
Само за денонощие му е 28.25лв.
За 30.5 дни, това е усреднено 885.72.
Реално ще е малко над 800, понеже нощите обикновено са по студени.
Съвсем реалното е друга бира. Предното е според самопризнанията.
nelina_london - специалист
Нали КЕВР определя цените навсякъде ?Пише в Югоизточна България ,но съм останала с впечатлението, че са национални .
Имам грешка ,наистина .Изчислих пак -0,2129 лв.излиза .Много грубо съм го закръглила, като съм смятала преди :)
Прикачен файл:
Screenshot_20221210-194634_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20221210-194634_Samsung Internet.jpg (110.41 KиБ) Видяна 1173 пъти
sa6opi4a - напреднал
съб дек 10, 2022 7:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нощната варненска е 14, дневната 26. Среднодневна -22 стинки. Това малко грубо.
Нелито ги е сметнала на 0.214, но може да е по Гринуич.
Изобщо не се спира близо до 90лв, с тия 5.5 средно на час. Поне така дава сега.
Само за денонощие му е 28.25лв.
За 30.5 дни, това е усреднено 885.72.
Реално ще е малко над 800, понеже нощите обикновено са по студени.
Съвсем реалното е друга бира. Предното е според самопризнанията.
Да работиме грубо. Да ги сложим 6 kw на час, без дори да слагам нощна. 6х24 = 144 kw за един ден (24часа). 144x0.26 стотинки = 37.44 само от котела.
Аз съм двойкар по математиката - затова и дойдох тук. Коригирайте ме, ако грешка. Ако на 2-ра степен гори 38 лева (въпреки че вероятно може да е около 34-5лева), това ще ми е на цената на другия котел, който за 24 часа се нуждае от 2 чувала кюмюр или 1 чувал кюмюр и дърва. Разбира се, това е ориентировъчно. Аз ще проверя на 3-та степен, за 1 час колко Kw навърта. И ако няма разлика, ще го държа на 3-та. Така и по-малко ще се мъчи нагревателя.
Последна промяна от sa6opi4a на съб дек 10, 2022 8:07 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Колко ще ми излезе на ел.котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: