Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Здравейте,

понеже ми предстои свързване на котел към колектори на парното, имам малко въпроси, относно свързване и варианти и затова имам няколко въпроса.
Първото което е, какви да са тръбите от котела до колектора. Разстоянието е, около 1м. студената и 1.5 м. топлата. Които обаче за съжаление са свързани с много чупки и т.н.
Та в този ред на мисли, ми се въртят 3 варианта.
Първи вариант медни тръби, понеже мястото е малко и има много чупки ми се струва че ще бъде доста трудно като изпълнение.
Втори вариант е ППР Стаби или ППР с алуминий. Предимството е, че донякъде са гъвкави, и това ще улесни работата.
Третия вариант е, Гъвкави неръждаеми тръби, нещо такова: http://e-solar.bg/gavkava-kestak-traba-nerajdaveika . Като цяло тези тръби са по-скъпи от другите, но за тези 3 метра обща дължина не мисля че е кой знае каква разлика. Иначе ги дават че издържат до 600 градуса, и 16 Bar-a. Като цяло в чужбина тези тръби, много често ги използват при връзка на камини/котли към колекторите. Именно поради тази причина че много по-бързо и по евтино се прокарват особено на трудни места.

Следващия вариант е разширителния съд/системата: Отворена или затворена. Като цяло аз клоня към затворена, понеже ако е отворена ще трябва да сложа разширителния съд на тавана, който е неотопляем.
Следващия въпрос е, ако е затворена система, проблем ли ще е съда да е на 1-2 метра от котела. Ясно е, че не трябва да има никакви кранове между котела и разширителния съд.

Благодаря ви предварително!
bmahob - майстор
Аз съм с такива тръби/гъвкави неръждавейка/ 3-та година от камината до колекторите, и нямам яд!
шоп - майстор
Има и 4 и 5 вариант
А именно поцинковани тръби цолови на резба + фитинги.

И последен вариант черни тръби с фитинги на заварка.

Всички варианти са възможни. Форума е направи си сам. Важно е с какво умеете да работите, кое Ви е по сърце и какви инструменти имате.
Успехи!
jabata - специалист
Някак не ми се иска да слагам много фитинги..... Черните тръби на заварка са добър вариант, но аз съм малко скаран със заварките, още повече на тръби....ППР тръбите, нямам проблем с тях....Медните тръби, доколкото съм чувал, и чел, когато е за парно, трябва да бъдат запоени с твърд припой, което иска малко повече майсторлък....аз това не го умея....
С мек припой съм запоявал, ама с твърд никога....
Иначе си прав, затова и форума е направи си сам...т.е. всеки сам да направи нещо :) Или поне да се опита.
Иначе мене ме интересува, как е откъм надеждност. В нормални условия, ясно че всичките няма да имат проблем. Но как ще изглеждат нещата в екстремални условия, когато да кажеме температурата се вдигне на 100 градуса.... То е ясно че тогава, ще сработят другите защити (клапани за налягане и т.н.). Важното за мене е, да не се стопят тръбите...
swissmad1 - специалист
пон яну 28, 2019 4:40 pmjabata написа:
когато да кажеме температурата се вдигне на 100 градуса....
С ,,ППР Стаби или ППР с алуминий'' не е препоръчително температурата да е повече от 95 градуса .На 95 съм ги тествал за определено време (тръба стаби на Енбра) преди 15 години и все още работи без проблеми.Иначе на ППР съм виждал разтопен (отделен метал от полипропилена) преход с външна резба ф40 при не сработила защита на камината .
jabata - специалист
Е точно заради риска от разтапяне не искам стаби или ППР до камината. То че от колектора започва PexAlPex, това е друга тема. Поне около камината да си нямам ядове.
bmahob - майстор
Аз съм ги тествал до 80гр и сработи защитата
6osi6 - майстор
Жаба, да не сменяваш камината? Вместо заварка, можеш да поставиш медните тръби с пресоване, като вземеш под наем инструментите за ден. Условието е по трасето да няма тесни места, ъгли, където да не може да влезе пресата.
6osi6 - майстор
На моята инсталация имам участъци с мек припой. До сега 18 години теч няма.
speka_rs - майстор
Аз съм сигурен, че със гъвкавите неръждаеми тръби няма да имаш никакви грижи и на 200 градуса, само да се подържа фи-то ( цолажа ) . Да не се пуска dn 16 ( 1/2 '') като захраване на колектор на 1 '', това е важното. А какво ще се ползва, всеки знае със какво може да работи и със какво му е удобно.
ППР стъклонапълнен до 90 градуса тестван от мен.

Тема "Гъвкава неръждаема тръба за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: