Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitariv1 - напреднал
Решил съм да си правя парно и ми казаха че можело да се направи на едиетаж без да се използва помпа.Ако някои може да ми помогне да пише.

----------------------------------------------------------------------------------------
](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
dimitariv1 - напреднал
някои незнае ли нещо казахами че маже но пак ще прябва помпа защото водата щяла да се върти частично и нямало да трябва юпиес
ironlady - модератор
За съжалиение нямам мн време за подробни обеснения и все пак ще опитам систематизирано.
Първо трябва да уточниш на какво гориво ще правиш парното.Естествено че може да направиш инсталация без помпа,това е така наречената гравитачна инсталация.Ако е апартамент няма да можеш да го изпълниш,освен ако не си последен етаж и да можеш да ползваш подпокривното пространство.Тази инсталация изисква малко повече смятане на диаметрите на тръбите.Незнам дали някой в днешно време ще иска да ти го изпълни, поради по- ниската ефективност на инсталацията...
...за сега от мен толкова.... после още :wink:
estrogen - специалист
dimitariv1 дай малко информация , къде ще изграждаш тази с-ма (къща, апартамент - има ли междинна стаичка ) какъв котел ще използваш , какви тръби . Мога да ти дам съвет защото със баща ми сами инсталирахме такава система във нащия апартамент работи безпроблемно вече 4-та година .
dimitariv1 - напреднал
значи ще мравя парното с камина с водна риза.Живея в къща но немога да ползвам долния етаж.Казаха ми че може да се направи гравитачно парно ако тръбите се качат по тавана и слизат доло само за радияторите.Но все пак ще трябва помпа защото водата не церкулирала на пълно ,а само някоя част от нея.Но си мисля че няма да трябва юпиес защото водата щи се охлажда и само когато се нагрее до температурата помпата ще включва и ще се използва много по-малко. НО НЕЗНАМ ДАЛИ ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ АКО НЯКОИ ЗНАЕ ИЛИ Е ПРАВИЛ ДА ПИШЕ...

---------------------------------------------------------------------------------------
](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
estrogen - специалист
Заложи на помпата , ето давам ти пример със котела във нас . Той се намира във междинната стая (между етажите на блок) разтоянито от изходната точка на топлата вода на котела до най-високата точка на тръбите (топла вода) е 3,20 метра . Да тръбите трябва да са под наклон спазва се градус и намалява диъметъра след всяка точка . Разширителния съд за този котел се намира на 5 метра височина от котела . Баща ми прави доста изчисления (не знам до колко са верни)
но деиства безпроблемнно . Мой триятел си направи във апартамента камина водна риза , помпа и меки тръби , няма да вдигаш тръби на височина всичко върви по пода . Горивото ти сигорно ще е дърва , със въглищата ставаш негър голяма мизерия но ефективнота им е ... , тези който горим ние ги взехме насипно , пресявахме ги 2 тона (пред блока) 5500 калории според продъвачите .
dimitariv1 - напреднал
А бе и аз така мисля да направя с помпа да не си правя експерименти защото ще къртя,ще ми излезе по-скъпо и накрая нищо да НЕ СТАНЕ

-----------------------------------------------------------------------------------------
](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
donnna - специалист
с трици маймуни не се ловят...

тва системите без помпа са морално остарели и не толкова ефективни.. вземи си 1 помпа, юпиес, термореле за включване на помпата... ще ти легне всичко това на 400 - 500 лв с акумолатора, но си заслужава да ги дадеш
dimitariv1 - напреднал
непишете отговори вече го направих с помпа

---------------------------------------------------------------------------------

](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Тема "СЪВЕТ ЗА ПАРНОТО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: