• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Нещо чувам, че е на осмата година почвали да ги сменят и то от хубавите и скъпите. Иначе им давали по 15-16.

При това положение не е много оферта да се премине на термопомпа. Като сложиш и едни 250 лв ток месечно...
brum - майстор
Тия дето сменят пробвали ли са да ги ремонтират?
ivanovbg - майстор
Еми компресор смяна не е евтин. Казват, че износвали компресорите и падало налягането. Отделно ставали шумни вентилаторите... То остана само корпуса и електрониката, все евтини неща. А и гаранция франция. Абе от новото е по хубаво само чуждото.
Иначе са голяма фирма, много клиенти и не ми се вярва да ме лъжат.
brum - майстор
Термопомпа въздух-вода и климатик са съпоставими като сложност. Смяташ си кое колко ще живее и спести, и решаваш дали има смисъл в инвестицията.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 03, 2023 5:21 pmivanovbg написа:
Нещо чувам, че е на осмата година почвали да ги сменят и то от хубавите и скъпите. Иначе им давали по 15-16.

При това положение не е много оферта да се премине на термопомпа. Като сложиш и едни 250 лв ток месечно...
След като в заглавието провокираш съмнение точно към ТП въздух-вода, то кои според теб са по-издържливи? Вода-вода и въздух-въздух ли и каква е разликата? При неправилен избор, при неправилен монтаж, при лошо изградена ОИ е съвсем нормално да се скъси живота, заради неправилна работа. Второ - фирмата може да е голяма и с опит в климатизацията, но от моя опит мога да кажа, че такива фирми нямат много опит в изграждане на водни ОИ (ВОИ) и е нормално да има много допуснати грешки. Трето - Преди 8 години техниката беше на едно ниво, сега е на съвсем друго ниво. Четвърто - аз миналата година смених моята стара правена ТП Мицубиши - машината работеше перфектно, макар да беше на 16 години. Ама ти не си купувай, няма смисъл, не е за тебе. Направи си една горелка на отработено масло, ползвай безплатно масло от сервиза и си кютай. Термопомпите ги остави за будалите, за да можеш след 8-10 години да им се присмиваш :cool:
ivanovbg - майстор
Лазаре, ти си голяма работа бе. Те хората правят декари подово на месец, а ти - неправилно. При сегашната цена на пелетите термопомпата вече не е евтино отопление особено ако е вярно това.

И вместо да пишеш глупости по добре бъди коректен и дай какъв е експлоатационния срок на тези дето ги монтираш да поумуваме малко, че нещо навсякъде пишат дълъг, но никъде колко дълъг. А гаранцията е едва 5г. Нали се сещаш, че ако си изкара само гаранцията и после да дадеш едни 12-15 хилки отново не се връзват нещата.
ИвАнов, не вярвам да няма примери около теб, на хора, ползващи климатици от 10-15г насам, които климатици са си съвсем обикновени ТП.
Е, ко са чудиш, че Лазар ти пише "глупости"?! Аз също ще го направя, без капка угризения, а умуванията са си баш за тука- за туй е Форума.
Не се сещам за изделие, което има гаранция над упоменатото число, освен надписа на известна марка хладилна техника, която гордо пише на корпуса 10г на инверторния компресор. Без ангажименти над двете години по стандарт.
Ако това ще ти даде кураж, имам изделие, което подкара седма година.
Това е с ок. 40% повече от психологическата ти граница, а аз ти давам гаранция, че ще станат 100.
Така вече поносим ли е животът?!
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, това че някой монтирал декари подова изолация на месец и километри тръби не означава, че разбира от топлотехника и хидравлика, като и такива дето монтират по 100 климатика на месец, не означава че разбират от хладилна техника. Знаеш ли на колко обекта сме ходили след такива да им оправяме бакиите? А иначе наистина ще те излъжа, ако ти кажа, че монтираните от мен ТП издържат по 20+ години, тъй като самият аз нямам толкова дълъг опит в монтажа на ТП. Но пък съм виждал не една ТП, която насила е излязла от строя от неправилен монтаж или неправилно изградена ОИ. Термопомпата сама по себе си е една хладилна машина, а една хладилна машина при правилна експлоатация изкарва десетки години непрекъсната работа (а ТП не работи цяла година) - със сигурност може да се сетиш за много такива промишлени инсталации, както и битови хладилници на по 40-50 години, нали? В този ред на мисли, според мен термопомпите моноблок, тъй като са с изцяло заводски монтирана фреонова част, имат по-голям шанс за дълъг живот, отколкото сплит системите, при които човешкият фактор при монтажа има по-голямо значение - къде е икономисано от дължината на тръбите, къде от конфигурацията, къде от конуси, къде от вакуумиране, къде от изолация... Пък за водната част могат да се напишат романи :cool:
ivanovbg - майстор
Трифоне, примери имам и затова разпитвам. Има и случаи с още гаранционни климатици да се случи повреда и да чакат по месец и повече да им дойде повредената част, особено за новите модели. Сещаш се, че ако е зимен период и това ти е единственото отопление е доста неприятно. Да не говорим, че има и повреди дето смяната с нов е по изгодно от съответния ремонт щот за стар модел части за поддръжка вече не произвеждат. Та затова питам за средната продължителност на експлоатацията. Например при колите след като минат 10г завода производител не е длъжен да произвежда резервни части.
speka_rs - майстор
Колега,
всичко си е на късмет, според мен всичко след 10 година е добре дошло.
Всеки трябва да си направи сам сметката, но не трябва да забравя комфорта и мързела. Ако чакаш за част повече от месец, ще изкараш месец на някави други електро уреди(духалки маслени радиатори) .
Ако си си купил котел и горелка на някоя марка и на 3тата година 1 месец чакаш за някоя част не е ли същото?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: