Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chano - специалист
Здравейте, имам термопомпа и тази година сложих към системата и газ, питането ми е: защо с термопомпата на входящата вода в радиаторите е 40 градуса а на изходящата 38, а като пусна газта входящата е 55 а изходящата е 22, някой може ли да обясни защото за мен е необяснимо, всичката вода минава през една и съща система, единствената разлика е 1 метър тръба която е вързана към газовия бойлер.
ср ное 08, 2023 6:47 pmtorbalan написа:
:-D
Да си трая ли и аз?!
preslav - майстор
Не ми е работа и не се занимавам с такива сметки, но ми е доста логично, че при по-голяма разлика в температурите ще има и по-голям пренос/загуба на топлина.
Торби, ще прощаваш, ма не моа са запра!

150л разход за някакво време, при температурна разлика от 30 градуса е равно на.....?!

450л разход за същото време, при температурна разлика от 10 градуса е равно на...?!

Не си спомням цялата формула, за което е виновен автоексперта.

пп. Пресли, твърдението е вярно, при еднакъв дебит и съвсем различни условия на другият край на инсталацията.
В този случай инсталацията е даденост, а разликата е другаде.
Сякаш вече дадох отговор?!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср ное 08, 2023 8:01 pm, променено общо 1 път.
ср ное 08, 2023 7:58 pmAndri01 написа:
:lol: "Не моа се запра... " :lol: :lol:
Посочи къде греша, г-н пу..л или просто си трай!
Бих научил нещо, а аз харесвам да уча.
torbalan - Дървен философ
Не ми се коментира.
Но комбиниранетона нискотемпературно и високо температурно отопление изисква малко повече внимание.
Торби, "всичката вода минава през една и съща система".
Заблудих се, че си в час.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср ное 08, 2023 6:28 pmchano написа:
Здравейте, имам термопомпа и тази година сложих към системата и газ, питането ми е: защо с термопомпата на входящата вода в радиаторите е 40 градуса а на изходящата 38, а като пусна газта входящата е 55 а изходящата е 22, някой може ли да обясни защото за мен е необяснимо, всичката вода минава през една и съща система, единствената разлика е 1 метър тръба която е вързана към газовия бойлер.
От питането разбирам, че системата не е изградена по правилата, което значи, че нататък ще има много други питания. Имаш пари за термопомпа, но нямаш пари за буфер, който е задължителен щом имаш термопомпа. Нямаш пари за буфер, но имаш пари за газов котел и газова инсталация. Комбинирането на двата топлоизточника в една система прави още по-крещяща нуждата от буфер. Ма секи сам си преценя как да си харчи парите :cool:

Тема "Отопление на газ и термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: