Най - вълнуващия въпрос зимно време.
@mu - напреднал
Привет
Опитвам се да пусна Zubadan 14Kw който е свързан с 300 л. бойлер за термопомпа.
Водните входове и изходи на помпата и боилера са 1 цол, свързани са с полипропилен като между тях има UPS 25-80 един сензор за поток Sika и двата датчика за вход и изход на водата. Разстоянието между двете устройства е 6 м. и денивелация 2,5 м.
Дебита е 9 литра в минута и е прекалено малък за нормалната работа на помпата.
Моля за някакви съвети, къде да търся проблема и ако някой от собствениците на Зубадан иска да пусне данните от неговия датчик поток
шоп - майстор
540l/h е супер малък дебит за помпа с напор 8м

Филтър имаш ли? Да не е замърсен?
radius - майстор
Ппр-а да не е 25мм, сиката да не е flow setter вместо meter. Колко му е светлия отвор? При мен с такава помпа прави двоен дебит и то през подовото, ако е директно в буфер през 1 цол сигурно ще отиде на 2 кубика на час.
@mu - напреднал
Първо, благодаря за отделеното време
Нямам филтър, прецених, че между топлообменника и неръждаемата серпентина в бойлера няма нужда да слагам(поправете ме ако съм в грешка).
ППР-а е 32мм, сиката е датчика за поток и от него получавам данните за дебита. Светлия отвор по спомен е 22-25 мм, но утре ще го измеря с точност.
brum - майстор
Нещо управлява ли циркулационната помпа или е пусната на макс? Ако е на макс търсиш:
1) Запушен филтър (ако има такъв)
2) Прегрети ППР тръби и стеснения при спойките
3) Полу затворен сферичен кран (ако има такива)
4) Запушване по топлообменника на термопомпата или проблем с помпата (и двете са малко вероятни ако става дума за нови устройства).

При мен май са 1 1/4 ППР тръбите и дебита към буфера достига над 30л/мин с заводската циркулационна помпа вградена във вътрешното тяло. Факт, че понякога върви и на 9л/мин точно като твоята, ама вътрешното тяло управлява помпата и диктува дебита.
@mu - напреднал
Благодаря brum
Циркулационната помпа включена FTC и в контакта директно държи дебита еднакъв.Ако я включа в FTC и регулирам дебита се променя.
Педи UPS-a бях вързал нова Alpha 2 25-40 с нея дебита е 5 л/мин
Понеже съм имал предишни проблеми с прегряване сега бях много внимателен, измерих колко влиза тръбата във фитинга - 2 см и на всяка снадка
съм отбелязвал 1.5 см и толкова влиза тръбата във фитинга (така няма как да стесни вътрешния диаметър) при лепенето.
Кранове няма
Допускам запушване в топлообменника затова утре ще го шунтирам с едната мека връзка.
шоп - майстор
чет ное 16, 2023 9:37 pm@mu написа:
прецених, че между топлообменника и неръждаемата серпентина в бойлера няма нужда да слагам.
ТП не загрява ли директно буфера?

Ако ТП върти през серпентина губиш много от паразитен топлообмен. Серпентината въпреки, че според теб е 1'' също оказва хидравлично съпротивление, не огромно, но то се натрупва по веригата.
speka_rs - майстор
Ако се гони по голям дебит може да се помисли за ППР 40 мм може би ?
Не точно. Наличният хардуер би трябвало да го осигури.
Търси се проблема.
ivanovbg - майстор
За да се изключат проблеми по тръби и фитинги може да се байпасират тръбите с водопроводна тръба, че е най евтина.

Тема "Малък дебит между термопомпа и буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: