• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Изчетох де-що имаше тема и мнение по въпроса за бойлер за БГВ в комбинация с ТП. Моята ситуация е колкото различна, толкова и идентична с останалата част от форумното население — ще монтирам хибридна система — газов котел и ТП (Immergas Magis Combo 9 V2 Plus). Имам изградено подово отопление и монтирани конвектори. Трябва да избера бойлер, който да вземе водата от системата и да ми “произведе” БГВ. Тук са спецификите — двама родители, едно дете (ще се увеличат до 3). Две бани. Имам възможност за 18 kWp фотоволтаик.

И въпросът за милион долара — каква марка, модел и вместимост бойлер да избера?
Спрял съм се на Елдом (150 л, неръждавейка, стоящ (струва ми се, че тези 40 мм повече изолация са чудесно нещо)) и Татрамат (150 л, окачен, неръждавейка). Много ли са тези литри? Ще си развъдя ли колонии бактерии?

Благодаря предварително!
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... -300-65-hp
Това е бойлера, по спецификации.
Не е задължителен производителят, задължителни са параметрите.
Бактерии се въдели в застояла вода, чувам, но всепак, един път седмично газовеца може да натовари до 65-70 градуса за десетина- петнайсет минути.
вт дек 26, 2023 7:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бактерии се въдели в застояла вода, чувам, но всепак, един път седмично газовеца може да натовари до 65-70 градуса за десетина- петнайсет минути.
Това е… изненада. Аз си мислих, че 150 л ще са ми е много. Какво изпускам?
ivanovbg - майстор
вт дек 26, 2023 8:23 pmSansheng написа:
Детето женско ли е? Женските харчат много вода. Аз имам три внучки та знам :-D
150л на 80 градуса е по малко от 300л на 40. Това първо.
Термопомпата няма да направи 80. Дори 65 са и преко сили и в най кофти режим.
Силата ѝ е ок. 40-45 за БГВ. Затова и огромните серпентини, проектирани специално за работа с ТП.
Останалите бойлери са с високотемпературни серпентини, подходящи за пелетни котли и подобни.
Трудно и енергоемко, с "една" дума.

Иванов е напълно прав, но само до тук. Натам не му обръщай внимание! Бойлера му е 150, като си мисли, че го мултиплицира през 200 буфер.
brum - майстор
Подкрепям за 300л бойлера. Ние сме с 3 деца и май сме точно с тоя бойлер дето Трифон го е показал. ТП го топли до 58 градуса. Повече не дава да се зададе без да са свързани електрическите нагреватели.

На моменти не стига. Като не стигне се пуска двуконторнуят газов котел да подава гореща вода. Рядко се случва. Обикновенно зимно време в най-студентие дни. Има едни 10-15 пъти на година да се доподгрява БГВ с газ. Основният принос за тая работа е на жената.
вт дек 26, 2023 9:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
150л на 80 градуса е по малко от 300л на 40. Това първо.
Термопомпата няма да направи 80. Дори 65 са и преко сили и в най кофти режим.
Силата ѝ е ок. 40-45 за БГВ. Затова и огромните серпентини, проектирани специално за работа с ТП.
Останалите бойлери са с високотемпературни серпентини, подходящи за пелетни котли и подобни.
Трудно и енергоемко, с "една" дума.

Иванов е напълно прав, но само до тук. Натам не му обръщай внимание! Бойлера му е 150, като си мисли, че го мултиплицира през 200 буфер.
Мисля си, че разбирам какво казваш. Отделно ми звучи убедително и заради факта, че ще прави по-дълги цикли на работа, с което би трябвало да реализира икономия или бъркам?
вт дек 26, 2023 9:05 pmivanovbg написа:
Детето женско ли е? Женските харчат много вода. Аз имам три внучки та знам :-D
Женско е. Тепърва започва да потребява повече ресурси.
вт дек 26, 2023 9:50 pmbrum написа:
Подкрепям за 300л бойлера. Ние сме с 3 деца и май сме точно с тоя бойлер дето Трифон го е показал. ТП го топли до 58 градуса. Повече не дава да се зададе без да са свързани електрическите нагреватели.

На моменти не стига. Като не стигне се пуска двуконторнуят газов котел да подава гореща вода. Рядко се случва. Обикновенно зимно време в най-студентие дни. Има едни 10-15 пъти на година да се доподгрява БГВ с газ. Основният принос за тая работа е на жената.
Благодаря за потвърждението! Че и с толкова общи неща.
ivanovbg - майстор
Това беше едно от нещата дето ме отказаха от термопомпа.
bobivg - специалист
Подходящ за ТП неръждаем https://eldominvest.com/bg/product/604.html

п.п при тази система на "Immergas Magis Combo 9 V2 Plus" ако няма газ или има проблем с газовия котел ще работи ли системата само с термопомпата? Не им познавам в детайли съоръженията затова питам. При една друга марка са го направили така, че ако има проблем с газта ТП не работи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Моето мнение е, че при наличие на газов котел си е живо изнасилване да топлиш вода с ТП - и като инвестиьии, и като неудобство. Същото важи и за неръждаем бойлер, но това е друга тема. Искам да кажа, че с газов котел и емайлиран бойлер даваш 600лв и получаваш по-голям комфорт, отколкото с ТП и петорно по-голяма инвестиция. В моята над 15г практика сме монтирали стотици бойлери, основно стоящи 200 и 300л, но също и стенни, почти само емайлирани и досега се сещам само за 2 пробити стенни, без нито един стоящ (по-здрави са). Изброените 2 марки, не са ми фаворити, имам си неоспорими аргументи
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер за БГВ в комбинация с ТП и газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: