• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
road_runner - специалист
Здравейте,

Някой има ли опит с инфрачервени крушки за спот отопление?
Стаята си се отоплява с парно, но имам ъгъл, в който ми трябва една идея по-топло , когато седна да работя там. Трябва и да е тихо и on-demand. Не да се мъча да сгрея цялото помещение още.
и не да си пускам духалки
Та една 175 ватова инфраред крушка на Филипс ще свърши ли работа в тоя участък от около метър на метър? Мисля да я сложа на една нощна лапма, от тези, които се извиват на всякъде, за да мога да я насочвам

И по-важното е - ще издържи ли 5-6 часа работа почти всеки ден , без да изгори?

Кварцовите печки с един нагревател по 400 вата идват прекалено мощни и се пречкат също така.
Hursa - майстор
Този ъгъл ограден ли е по някакъв начин от останалата част на помещението. Има ли външни стени в този ъгъл, граничи ли с прозорец. Какво има под помещението и над него.
brum - майстор
175 вата крушка е клоняща към нищо когато говорим за отопление. Със 100 вата крушка можеш да нагряваш ходило или прасец (ползвал съм за подобряване на кръвообращението), но за да се стоплиш през дрехите почти няма да го усетиш. Половин киловат или нагоре търси.
road_runner - специалист
е сложих си една кварцова за проба 400 вата на най-ниската мощност - ми на 10тата минута не се стои - топли на краката прекалено. Това на 50-60 см от мен го слагам.
Та си мислех 175вата постоянно да работи долу към стената под бюрото в краката ми, не ми трябва повече

Иначе граничи и с прозорец наблизо и външна стена, но няма как да си преместя бюрото отам
brum - майстор
Ми добре, слагай тогава 175 ватова. Но внимавай с фасунгата и тялото. Трябва ти метално тяло и керамична фасунга. Масово сега се предлагат пластмасови годни за 10-20 вата крушки (LED) и като сложих лампа с нажежаема жичка (по-голяма консумация) дават фира.
road_runner - специалист
ср дек 07, 2022 10:56 ambrum написа:
Ми добре, слагай тогава 175 ватова. Но внимавай с фасунгата и тялото. Трябва ти метално тяло и керамична фасунга. Масово сега се предлагат пластмасови годни за 10-20 вата крушки (LED) и като сложих лампа с нажежаема жичка (по-голяма консумация) дават фира.
Ей това си мислех и аз , да не вземе да разтопи тялото и фасунгата. Мерси!
road_runner - специалист
Намерих димер за контакт на 400 W
Мисля да пробвам дали кварцовата печка ще работи на 50 % мощност т.е 200 W

http://steinberger.bg/product/3577/dime ... -400w.html
Стъпалата ли са ти студени или въобще в ъгъла е студено?
Някога съм купувал дървена подложка, точно за работа на бюро. 50 вата беше, отзивите добри.
Hursa - майстор
Недостатъка на инфрачервените излъчватели е че ще грее участъка към който е насочен. Ако го сложите пред себе си на бюрото, ще ви грее лицето (което не е особено приятно за продължително време), ръцете, гърдите. Гърбът и долната част на тялото ви няма да се греят. Обратно - като сте го сложили в краката - грее ви колената, а горната част на тялото ви и гърбът не се греят. Този излъчвател - трябва да излъчва в сравнително широка област, за да не нагрява концентрирано малка област от тялото. Ако все пак държите да ползвате такъв - сложете го да ви грее от страната на студената стена/прозорец (студените повърхности ги усещаме от разстояние, поради некомпенсираното излъчване на нашето тяло). Щом искате да топли само тази област - е добре около нея да има отражатели - алуминиево фолио например (не е най-добрия избор, но най-достъпния). Добре е излъчвателя да не е много близо за да грее по широка област, за да не се получи локално прегряване, а отражателите да отразяват част от излъченото към тях и към участъците от тялото, които не са облъчвани непосредствено. Ако ви трябва само за в краката, например ако пода е студен в помещението - има електрически "килимчета" (или "рогозки" ли ги наричаха, всъщност също някъде ги водят "инфрачервени излъчватели"), да подложите нещо топлоизолиращо в тази област и върху него да поставите този нагревател - върху него да е стола (креслото) и краката ви - според мен така ще е по-комфортно от ползването на излъчвател.
road_runner - специалист
по-скоро на краката ми е леко студено, номерът с подложката може да свърши работа. Ще погледна,

А иначе и аз се убедих, че кварцовите правят много насочена топлина, и реално трябва да ми е в гръб поне на метър и половина от мен, за да мога да стоя така,
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Спот отопление с инфрачервен крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: