Привет на всички.От миналата зима се отоплявам с термопомпа която е подвързана към 150 литров буфер.Към буфера е подвързан и пелетен котел които е в резерв със затворен кран.Буфера го ползвам като хидравличен изравнител.Иска ми се термопомпата да я откача от буфера като отделен кръг и с помоща на топлообменник да загрява буфера.Целта е да мога да напълня само неината система с аттифриз защото цялата система е над 250 литра и не ми се иска да я пълна цялата. Първи въпрос пластинчат или тръбен топлообменник да ползвам.И втори въпрос къкъв марка киловати.Явно котела а и системата са мръсни и в момента филтърът преди термопомпата го чистя всяка седмица.А и тази зима токът спира повече и на два пъти почти щях да точа системата за да не замръзне термопомпата.Термопомпата е 12 киловата топлинна мощност.
Здравейте . Чета от 3 дена по форума, но не мога да си отговоря ( в смисъл да си успокоя мозъка). Не разбирам нищо от тези неща, но четене 3,4 дена понаучих нещо. Та въпросът ми е:
Камина Прити имам на твърдо гориво ( не знам колко кW е) отворена система. Бойлерът е последната точка мисля. Горе долу направих сметки, отоплявам 2рия етаж на къщата 75 кв., но сега с гипскартона не знам колко квадрата е. (Миналата година е направена системата, но аз не присъствах.) Направих сметки, като имаме предвид външни,вътрешни стени изолации, разположение на стените, прозорци, врати, под тавани, всичко според наредба 7 и формулите. Горе долу 5kW ми излезна. Бойлера е 2kW TESY BiLight с две серпентини. Та всичко беше наред, докато не се поразрових в форума.
Отворената система нуждае ли се от: трипътен вентил, груб филтър, контактен термостат, манометър, пирометър, възвратни клапани, автоматична пълначка, топломер ( имаме и помпа на 3 степени, включена е на 3 Тата степен. На 2 шуми,кипи водата не знам). Поддържаме до 55,60° макс.(Толкова ни каза майстора на парното) Пластмасови тръби отвътре с алуминий( не знам кви се водят полипропиленова ли са). Радиаторите свързвани последователно и двутръбно 5 на брой плюс лирата. Топлят си равномерно. Имат си всеки ръчен обезвъздушител
Но бойлера спря да грее вода от камината ( две серпентини с 3 дупки, разположени горе долу по средата на бойлера ,80 литров) Отгоре влиза топлата вода и има автоматичен обезвъздушител мисля( камината и тя има автоматичен обезвъздушител) , по средата е празно за соларната серпентина, още не я ползваме и отдолу за студената вода. Източвам системата(или поне аз така си мисля) от банята има един кран под ризата и изпуска вода от тръбата на ризата отдолу мисля. После я пълня бавно. Обезвъздуших радиаторите при тях си тече вода няма проблем. Обезвъздуших и серпентината с автоматичноя обезвъздушител ръчно, както и на камината, но топла вода не идва към бойлера и не идва. ( Преди топлеше от камината сега само на ток). Моля за помощ и благодаря предварително.