• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Киррил - специалист
Темата не е, кое е най-доброро отопление при хора които не си знаят парите и могат да правят големи вложения, а отопление за потребители имащи средна заплата около 1000 лева и в семейство с едно дете, работят един - двама родители. Тези потребители обикновено живеят под наем или имат скромни жилища от 1-2 до 3 стаи в блокове или къщи.
След тези встъпителни думи да видим какво се е променило в последната година и какво ни очаква.
- увеличение на тока от 10-25% Не се знае колко ще е и информацията е противоречива. Предполагам, че за да не се вълнува много избирателя в идващите избори, това увеличение ще е около 10% и в последствие за година-две, бавно ще расте нагоре до около 25%.
- не виждам голям наплив в отиване към отопление на газ. Нямам наблюдения за цени, цената на газта се оказа много променлива с неочаквани пикове. Не познавам хора отопляващи се с газови печки в дома. Обикновено този начин го ползват за аварийно отопление. Говори се, че има идея за снабдяване с газ на нови 750 000 потребителя, но те дали ще я искат?
- цената на дървеният материал надхвърли 130 лв/кубик нацепени и варира +/- 20%
- за въглищата нямам наблюдение.
- отопление с нафта или друг носител - нямам наблюдения.
- отопление с климатик - за една-две стаи, ако добавим останалите електроуреди (бойлер, осветление и др) средно е около 80-120 лв. последната зима.
Киррил - специалист
...

Виждам, (това ви е първо мнение в този форум и с него правите встъпление) че отношението ви към тема която касае около 30% от населението ни е много отговорно.
Наистина ли предлагате в градски апартаменти или по селата да се горят автомобилни гуми?
Последна промяна от Virtex на чет мар 14, 2024 2:24 pm, променено общо 1 път.
Причина: корекция заради изтрити мнения
Не му е първото, само така изглежда и не предлага нищо.
Просто е натрупал много гняв.
gogo7777 - майстор
За малки семейни жилища, електричеството няма алтернатива.
:drinkers:
brum - майстор
Сега да. Особено с климатици. Ама не е ясно какво ще стане с тока. Пък ако скочи тока ще скочи търсенето на газта, та и на нея ще ѝ скочи цената.

Трудно е да се каже към тоя етап кое ще е най-евтиното. Едно е сигурно - с ток и газ хамалогията е най-малко.

И тока с 250% трудно ще скочи. Толкова пари за компенсации на хората няма да намерят, а без компенсации масово ще се надуе гайдата, ще падне правителството и следващото ще дойде с популистка цел да смъкне цените. Ама тия не са толкова тъпи и ще гледат да го прекарат по-нежно. Т.е. плавно покачване. Толкова плавно, че да минава без да го усещаме много.
Последна промяна от brum на чет мар 14, 2024 1:46 pm, променено общо 1 път.
Киррил - специалист
...
Много стряскаща прогноза. Дано не си прав.
Ако стане така, то и тока няма да е подходящ за отопление.
Какво остава тогава?
Последна промяна от Virtex на чет мар 14, 2024 2:23 pm, променено общо 1 път.
Причина: корекция заради изтрити мнения
ivanovbg - майстор
Остава глобалното затопляне.
Киррил - специалист
Има частична информация за Браунов газ, но не знам дали има готови решения за отопление и каква цена. Звучи нереалистично.
Shift - специалист
чет мар 14, 2024 1:41 pmgogo7777 написа:
За малки семейни жилища, електричеството няма алтернатива.
:drinkers:
Над 10 години се топлих с климатици /висок клас/ в апартамент 70 кв.м., ново строителство. От 3 години вкарахме централно парно, един щранг,тръби между стаите под пода, и БГВ. Е,няма такъв кеф. Равномерно топло навдсякъде, без вятър,без шум. В банята - "баня". :lol: И остави това, ами излезе и по-евтино :-D На ток плащах около 200лв , на парно 130-40 и 30 БГВ при съизмерими месеци.
Та, ако някой се махне от централно парно и мине на ток, според мен бързо разбира какво дърво е гризнал, но е гузен да си признае.
nelina_london - специалист
Не знам дали сметката с парното е Софийска ,но по последна фактура 1 м3 топла вода от ТЕЦ в Пловдив е 50 лв .Не съм сигурна дали остана блок в квартала ,който да е продължил да се отоплява на ТЕЦ .Последно ,преди около 10тина години централното отопление възлизаше на 300лв за 80м2 апартамент с огромни икономии .С ел. конвектори 5години по-късно - 200лв .Така че зависи от местонахождението на жилището и топлозагубите му .
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 15

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: