Най - вълнуващия въпрос зимно време.
L_G - напреднал
Здравейте,

Имам нужда от съвет за изграждането на отоплителна система, плюс опция за охлаждане през лятото.

Малко въведение: Предстой ми скорошен акт 16 на новия апартамент и до днес бях твърдо решен да слагам ТП с подово, което намирам за много добър вариант. Прекарах много време за четене в съседната тема за подовото отопление (viewtopic.php?f=10&t=13313), тъй като имах желанието да си направя сам системата, но днес строителя ме изненада с таван 2.6м. Според документацията на Рехау, на които се бях спрял като материали, (http://peichev.bg/sites/peichev.bg/file ... g_2015.pdf) системата им ще добави 8-9 см и съответно без допълнителните настилките височината на помещенията ще стане 2.51-2.52, което смятам, че започва да граничи с неприемливото.

За да ви дам допълнителен контекст:
1. За да избегна предишен кофти опит със сгради ново строителство и уж добра външна изолация, възнамерявам да направя вътрешна топло изолация с каменна вата и ГК на всички помещения - стени и таван.
2. Апартамента е 140 кв. застроена площ на последен етаж с 3 спални, 2 бани, голям хол с кухня, малко складово помещение, антре и един коридор. Като се приспаднат двете тераси, реално отопляемата площ ще е към 120-125 кв.

За изолацията на тавана предвиждам да сложа от ниските профили, който по спомен отнемат около 5см, т.е. това допълнително прави поставя подовото под въпрос.

Обратно към въпроса: Имам известни резерви (чисто исторически като опит) към газовите котли с радиатори и сега искам да дам шанс на нещо различно, което евентуално в моя случай би било по добре като опция за отопление и охлаждане.
Предвид това, че няма да мога да ползвам подово с ниско температурна ТП, какви са ми другите опции? Видях, че има опции за сходна инсталация, но вместо в пода да се направи на стените и тавана...това би ли работело?
Имайки предвид тази допълнителна вътрешна изолация, би ли могло да се ползват радиатори, но на по ниска Т, така че да се използва ТП вместо котле?

За охлаждането четох за т.нар. точка на оросяване, което според мен е по добре да се ползват конвектори в този случай, ако ТП е опция и за отопление. Нямам опит с тези конвекторни радиатори и според прочетеното може да се ползват такива с ниско температурна ТП за отопление, но ме притеснява, че ще се получава ефект като на климатик, което искам да избегна.

Надявам се да съм успял да пресъздам казуса ми :), но ако ви трябва допълнително инфо, моля да ми пишете. Благодаря предварително за всички съвети и идеи.

ПС: Забравих да добавя, че при възможност искам и системата да може да затопля водата в бойлера.

Тема "Съвет за отопление и охлаждане" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: