Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dika24 - помощник
В началото на миналия отоплителен сезон бях писал за проблем с локалното парно. На един от радиаторите са разменени секретният и термо вентили. Съответно зимата се получава един неприятен шум - мисля, че го бяхме идентифицирали като хидравличен удар. И съответно не топлеше равномерно (двата крана са монтирани долу).
Сега искам да го оправя. Чудя се обаче кой е най-лесният начин .. че ще се източва радиатора е ясно. Има ли как обаче след това просто да сменя механизмите вътре във вентилите - На мястото на секретния винт да се навие термо-елемента? Или да си ги разменя изцяло? (извинявам се, че не знам точно каква е конструкцията им).

Благодаря предварително!
Разбирател - помощник
Знам, че вложките на ръчните и термостатичните вентили на Honeywell са взаимозаменяеми, вкл. и на по стари такива. За секретните не съм сигурен. Има специален инструмент за смяна на вложки без да се източва, но във Вашия случай ще трябват два, така че е съмнително. При свърване долу- долу от двете страни първата връзка между глидерите долу трябва да се запуши, за да се използва първият глидер като подкачваща тръба. Проверете го като източите за да работи както трябва. Не знам дали има решение, ако радиатора е панелен. Успех
kozl - майстор
Как да получиш отговор без да се огледа арматурата.
За тва - разменяй изцяло.
Термовентила има посока на потока през него. Ако се обърне посоката му кеклата му ще сработва и като ОК.
пон юли 29, 2024 1:34 pmkozl написа:
...
Термовентила има посока на потока през него. Ако се обърне посоката му кеклата му ще сработва и като ОК.
Вече е сторено.
нед юли 28, 2024 10:24 pmdika24 написа:
...На един от радиаторите са разменени секретният и термо вентили...
kozl - майстор
пон юли 29, 2024 2:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон юли 29, 2024 1:34 pmkozl написа:
...
Вече е сторено.
нед юли 28, 2024 10:24 pmdika24 написа:
...На един от радиаторите са разменени секретният и термо вентили...
Да Трифоне - ако е мръсно и цапа гащи :-D
Требало е вместо ако да напиша като, ама :roll:
пон юли 29, 2024 4:23 pmkozl написа:

Да Трифоне - ако е мръсно и цапа гащи :-D
Требало е вместо ако да напиша като, ама :roll:
Това трябваше да покаже только грешка в изписването.
Аз имах впредвид грешка при бързото четене и възприемане на информацията. От бързо четене и аз получавам шум, но между ушите.
За мен е по любопитен въпросът, може ли само "вложките" да се разменят.
Според мен не може.
dika24 - помощник
пон юли 29, 2024 10:19 amРазбирател написа:
Знам, че вложките на ръчните и термостатичните вентили на Honeywell са взаимозаменяеми, вкл. и на по стари такива. За секретните не съм сигурен. Има специален инструмент за смяна на вложки без да се източва, но във Вашия случай ще трябват два, така че е съмнително. При свърване долу- долу от двете страни първата връзка между глидерите долу трябва да се запуши, за да се използва първият глидер като подкачваща тръба. Проверете го като източите за да работи както трябва. Не знам дали има решение, ако радиатора е панелен. Успех
Днес успях да ги разменя, лесна работа, като изключим източването :)
Забелязах обаче, че няма тапа след първият глидер долу. И сега? Какво точно представлява рази така и ложе ли да се сложи сега или трябва да се пренареждат глидерите?

Благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е задължително да има тапа, не всички разбиратели разбират от всякаква материя. Колко глидера са и каква височина?
dika24 - помощник
чет авг 01, 2024 8:35 amLazarGanev написа:
Не е задължително да има тапа, не всички разбиратели разбират от всякаква материя. Колко глидера са и каква височина?
8 глидера с височина 88 см
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом е висок и къс е добре да има такава тапа/бленда, за нисък и дълъг радиатор няма нужда. А може наистина да има. Може да се провери като се развие холендъра на крана и с някакъв шиш се пробва, може да се направи от двете страни, за по-лесно.

Тема "Разменени секретен вентил и термовентил - лесен начин за оправяне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: