Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kireto1 - специалист
Камината смятам да бъде в хола но не на стената на която е комина.За тази цел мисля да прокарам димоотвода по тавана и да го закрия с гипскартон.Понеже стандартните който ги продават са кръгли аз изкам правоъгални със същата кубатура с която ще бъде и кръглия.Например провоъгалник с размери 100/700.Ще имам ли проблем с комина .Получава се тръбен път ,според зависи дали ще минава направо или по стената,от 3.50 до 5.50 м.

Прикачен файл

shema нова.jpg
shema нова.jpg (173.97 KиБ) Видяна 3816 пъти
ironlady - модератор
По принцип колкото по малък е тръбният път толкова по добре,но това зависи изцяло от комина.Ако комина има хубава тяга можеш да си позволиш да е по далеч камината от комина.Другото за което се сещам веднага , хубаво е някъде да оставиш ревизия за почистване на хоризонталната част и решетки на гипскартона
kireto1 - специалист
А на този етап как мога да проверя дали комина има хубава тяга,и дали камината да е там
hsam - напреднал
А на този етап как мога да проверя дали комина има хубава тяга,и дали камината да е там

ами много просто-вземате някой стар вестник,нагъватего по височина на няколко слоя отивате до комина,махате розетката пъхвате си ръката в дупката и трябва да усетите изстудяване на ръката от потока на въздуха през комина,ако това е така-палите вестника вътре в комина и наблюдавате какво става с пушека !!! ако НЕ Е ТАКА НЕ ПАЛЕТЕ НИЩО Т.К.КОМИНА ВЕРОЯТНО Е ЗАДРЪСТЕН !!!,после полека издърпвате вестника навън и следите как се изменя тягата ако дори и почти изваден вестника гори със сила и пушека се смуква от комина-ВСИЧКО Е ОК' :)
А това дали камината да е там си е изцяло Ваше решение ,ако не пречи на нещо -поставете я възможно най-близко до комина !
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kireto1 написа:
Изграждате си системата от кюнци и проверявате дали и как тегли.
А! В аеродинамиката освен площта, значение има и профилът. С думи прости казано, не, не е все едно дали ще замените кръглия димоотвод с правоъгълно сечен.
kireto1 - специалист
В аеродинамиката освен площта, значение има и профилът. С думи прости казано,
не, не е все едно дали ще замените кръглия димоотвод с правоъгълно сечение.
Ей това ще бъде един от основния проблем за тази камина.
Май ще е по добре да се замисля за тези предложения.
До колкото разбрах 1000 лв. е включването
Transporterr - специалист
аз пък мисля че газта ще става все по скъпа и по скъпа :evil:
така че една такаква инвестиция трябва да се об/мисли убаво ....

Това с разхождането на комина до друга стена са глупости които с всички сили трябва да се избягват,освен ако не си правиш печка тип пернишка като в кварталния хоремаг :cool:

Забравил си да покажеш къде са ти вратите и прозорците и евентуалния кът за сядане в хола( в случай че ще бъде хол а не котелно:) )
ако е вярно че от коридора се влиза в всички помещения ( в повечето жилища е така ;) комина е сложен по "социалистически" -зад вратата, леко измесване в страни си е допустимо стига да го позволява интериора
и на финала тези "експерти" дето те съветват да си направиш хоризонтален комин :shock: ми е интересно дали биха си го направили в къщи? :shock: :shock: :roll:

Тема "Камина къде???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: