Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Имам работеща парна инсталация от затворен тип с пелетна камина 15kw. Захранени са панелни радиатори 4бр и една лира за баня. 2 радиатора по 2kw, 2 рад. по 1,5kw и лирата около 400W. Системата е двутръбна и отоплява 1 етаж.
Ще добавя 1 лира около 600W и 1 бойлер 120л. хоризонтален, елдом с една серпентина(всичко в ляво). Те ще бъдат монтирани на таванско помещение. Ще се захранят на обща линия изведена 1,5 метър след камината (все едно още един радиатор). На тази топла линия над бойлера е предвиден и нов обезвъздушител(като нова най-висока точка). Въпроса ми е:
Как да обезопася бойлера от прегряване, въпреки че повече от 58 градуса не е било необходимо да се вдига температурата на водата.(системата се управлява спрямо температура на водата)?
В упътването на бойлера пише че не може да се изолира серпентината с кранове ако не е предвидена адекватна защита. Какви варианти имам за кранове на серпентината и защита?
Благодаря предварително и ако съм прескочил някоя тема, пуснете едно линкче.
ivanovbg - майстор
Бойлера няма нужда от защита от прегряване. По скоро обратното. Да не започне да работи като буфер ако почне да изстива водата в системата. При мен и при сина водата първо минава през бойлера от камината и тогава отива към останалите радиатори/буфер, нямам никакви проблеми с прегряване.
speka_rs - майстор
Аз бих свързал бойлера и радиатора последователно.
Прегряване на бойлер според мен се разглежда след 75 градуса нагоре. Така че с твоите 58 градуса не вижда никакав проблем.

пс. Допуснал си лека грешка. Имам работеща парна инсталация от затворен тип с пелетна камина 15kw.

Имаш водогрейна инстация.

За парна инстация става въпрос според мен едва след като в инсталцията има пара, а при теб е нормална топла вода.
Благодаря за съветите и поправката.

Как бих могъл да спра бойлера да не нагрява останалата част от отоплителната система през преходните сезони? Имам предвит че тези дни ми се случва да пусна отоплението за няколко часа сутрин, но през останалото време не работи. А за загряване на битова гореща вода би се ползвал само ел. нагревателя. Някакъв вентил ли се използва? Насоки в принципа на действие?
ivanovbg - майстор
вт сеп 24, 2024 9:07 pmivayloempetrov написа:

Как бих могъл да спра бойлера да не нагрява останалата част от отоплителната система през преходните сезони? Имам предвит че тези дни ми се случва да пусна отоплението за няколко часа сутрин, но през останалото време не работи. А за загряване на битова гореща вода би се ползвал само ел. нагревателя. Някакъв вентил ли се използва? Насоки в принципа на действие?
Еми за кранче не си ли чувал? Врътваш кранчето докато се ползва отоплението инцидентно и го отваряш когато заработи камината за постоянно..
вт сеп 24, 2024 9:25 pmivanovbg написа:
вт сеп 24, 2024 9:07 pmivayloempetrov написа:

Еми за кранче не си ли чувал? Врътваш кранчето докато се ползва отоплението инцидентно и го отваряш когато заработи камината за постоянно..
Иванов, не живеем ли в ера на технологиите? Какви са тези аналогови истории дето препоръчваш?!

Грейко, например, има заложено в контролера летен режим, паралелна работа отопление и БГВ, БГВ с приоритет, само отопление!!!
Гъвкава работа без магнити.
Влез в новия век поне!
Николов Н. - специалист
"... летен режим, паралелна работа отопление и БГВ, ...". Кой идиот освен някой неадекватен малоумник ще се отоплява през лятото? :lol:
вт сеп 24, 2024 9:52 pmНиколов Н. написа:
"... летен режим, паралелна работа отопление и БГВ, ...". Кой идиот освен някой неадекватен малоумник ще се отоплява през лятото? :lol:
А кой такъв задава такива въпроси?!
Някой пиян, типично кемалски, със замъглено съзнание, неспособен да разбере примера с възможните опции които предоставя контролера.

Бат кемал, не ти ли омръзна да се излагаш?!
ivanovbg - майстор
Някой като Трифон, дето за да ползва опциите на контролера ще топли още 50тина литра вода в камината залудо и ще се занимава с досадното чистене на пепел и лятото, вместо да си работи чистичко на ток или слънце. :-D
ср сеп 25, 2024 12:30 amivanovbg написа:
Някой като Трифон, дето за да ползва опциите на контролера ще топли още 50тина литра вода в камината залудо и ще се занимава с досадното чистене на пепел и лятото, вместо да си работи чистичко на ток или слънце. :-D
Иванов, с ток от слънце и ефективно, можеш да се топлиш само ако има къде да оползотвориш огромният излишък през по голямата част от годината. Токът от лънце не ме интересува, докато жица иде до имота ми. Нямам време за глупости.
Не съм останал с впечатление да си си надвил на масрафа, а тия дето са не си губят времето у форумите.

Сам мога и на казармени условия
Ако си уважаваш нежния състав у дома, би трябвало да ти е ясно, че той се нуждае от огромни количества гореща вода, както и обича топлото. Погрижил съм се, но споделям тук, вече няколко пъти, неудобството от огромният излишък през лятото. Нямам басеин.
Едва сега, края на септември, БГВ от слънце, осигурява нужните дневни количества, като и не позволява на къщата да свали градус-два.
След месец, може и малко по рано, се включват климите или ТП. По натам пелети, газчица, някое дръвце за уют...Миналия сезон съм изгорил половин тон пелети не поради необходимост от топло, а защото огънят ме кефи- профи изкривяване.
Бисерите ти ще се четат дълго време, след теб. Както и моите, естествено.

пп.
- "летен режим"- пелетарника се грижи да осигури единствено БГВ.
Много удобна опция за хотелчета с нередовна заетост.
- "паралелна работа"- тук мисля е ясно.
- "работи само отопление"- мисля се подразбира, че работи когато е необходимо, а не през лятото, но ти може да си го ползваш, ако решиш.
- "паралелна работа, с приоритет на БГВ".

До преди няколко години контролерите на Грейко бяха най гъвкавите и удобни, според мен.
Мелко след 2019, след като се газифицирах, спрях да се интересувам.

Тема "Добавъне на бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: