Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте от един дългогодишен читател, който до тук е намерил отговор на всичко, което го е интересувало в този форум, но този път се нуждае от помощ.

Първа зима сме в нова къща с изградено локално парно на пелети, но топло няма. Започваме с описание на системата:

Камина - Burnit 25KW
Тръбни пътища - Полипропилен, в пода
1 етаж
Колектори - от ПП тройници на правата и на обратната вода, всички радиатори на отделни кръгове
Течност - (беше) вода с антифриз, обикновен, разреден на -16 градуса
Начин на свързване - навсякъде по диагонал, горе в ляво вход от камината, долу в дясно обратна, на всеки радиатор има кранове и за двете води
Радиатор 1 - 600х1200, тип 22, ~3метра по права линия от камината, термоглава Honeywell
Радиатор 2 - 600х1200, тип 22, ~4 метра по права линия от камината, термоглава Honeywell
Радиатор 3 - 600х1600, тип 22, ~3 метра по права линия от камината, термоглава Honeywell
Радиатор 4 - 600х1000, тип 22, ~5 метра по права линия от камината, термоглава Honeywell
Радиатор 5 - 600x800, тип 22, ~3 метра по права линия от камината, в същото помещение, термоглава Honeywell
Радиатор 6 - 600х1600, тип 22, ~5.5м по права линия от камината, обикновени кранове
Радиатор 7 - 500х1000, лира, ~3-4 метра от камината, обикновени кранове
Серпентина - Изолирана, там където беше вързан входа на бойлера сложихме манометър и автоматичен обезвъздушител
Циркулационна помпа - Shinhoo (изглежда 1:1 с ИБО 25-60) GPD 25-6S, 3 m3/h, 4.5m напор
Пълнене - от водопровода през обратната вода на серпентината, чрез кран с регулиране по налягане и манометър.

Каквото и да правя, до тук успях да стопля само № 1, 4, 5 до средата и съвсем малко от 6, останалите си остават ледено студени. На обратната вода топло никога не е идвало от нито един радиатор. От обезвъздушителите на всички радиатори изтича САМО вода, без значение в каква конфигурация са отворени или затворени крановете на радиатора. До тук запушване не сме разглеждали като вариант, защото, който и от двата крана да е отворен, има поток.

Опитахме пълнене чрез присъединяване на външна помпа с голям напор към инсталацията, защото предполагахме, че не успяваме да обезвъздушим. Това се оказа вярно, тъй като имаше огромен въздушен джоб, след който започна да изтича черна вода, а в същото време от обезвъздушителите източваме вече (след огромните количества, който сме източвали в опит да обезвъздушим на ръка) почти бистра, т.е. двете води никога не са се срещали, за да се смесят. Обезвъздушаването с помощ на външна помпа го правихме 1 път на цялата система (всички кранове отворени), след което 1 път радиатор по радиатор и още 1 път на цялата система. След това упражнение сме сигурни, че въздух в системата няма, но все така не успяваме да стоплим радиаторите.

Разширителния съд е 8 литра и физически е в камината, след проверка установихме, че в него няма въздух и ще го сменим с нов.

Помпата е на степен 3, т.е. мах.

Настройките на камината бяха препипани от някой майстор, в следствие вдигаше 80 градуса за 10 минути работа и трябваше да се изключи веднага. Благодарение на форума, успях да върна някои настойки към заводските, а други да коригирам, така че камината да не се опитва да изври на всяка цена, а да работи в някакъв режим поне няколко часа. Проблема е, че Т на изхода на камината в рамките на няколко часа така или иначе стига 85 и тя изключва сама, предполагам заради лоша циркулация.

До тук водещата теория, която имам е, че сегашната циркулационна помпа не може да обърне водата навсякъде, заради нисък напор. До момента най-топли радиатори (силно казано) сме имали, когато системата е пълна малко под 1 бар, което подкрепя теорията ми. Може би в системата има нещо изпълнено по такъв начин, че много увеличава съпротивлението на системата? Така или иначе ще източвам, за да сменя разширителния съд, мисля да пробвам с помпа 25-80/180.

Колеги, как да вкараме топлото в дома? :-D Ще съм благодарен за всякакви идеи и предположения, защото съм тотално изчерпан.
ivanovbg - майстор
Мисля, че не е от помпата, а са прегрети тръбите и са запушени при някои от снадките. Аз бих разкачил всички радиатори и камина и бих проверил всички тръби за проходимост. Една схема на свързване също би била от голяма полза.
Какъв би бил най-лесния начин? Обмисляме на изходящата вода от камината (там сега има автоматичен обезвъздушител и е безобидна преработката) да сложим тетка, която в горния й край да завършва с обезвъздушител, а от хоризонталната страна с кран, на входящата вода преди водната помпа същото, за да можем лесно да присъединим външна помпа, ако отново се наложи. В този ред на мисли - съответно два манометъра и да гледаме разликата в наляганията? Ако има запушване, то от страната, която надуваме ще вдигнем високо налягане, а от другата страна би останало по-ниско.

Едит: сега разликата между манометър 1 (монтиран на пълначката, т.е. обратна вода на серпентина) и манометър 2 (топла вода на серпентината, изолирана) е около 0.1-0.2бар. При циркулация с помпата с голям напор, разликата става към 0.4-0.5, но след това бързо изравнява.
Ето една снимка на измислените колектори, не изглеждат прегрявани по време на спойката. Надписаните са на изходящата вода на камината.

Крана е за източване, тръбата излиза навън.

Прикачен файл

IMG_20241020_112603.jpg
ivanovbg - майстор
нед окт 20, 2024 11:11 amr34c7 написа:
Какъв би бил най-лесния начин? Обмисляме на изходящата вода от камината (там сега има автоматичен обезвъздушител и е безобидна преработката) да сложим тетка, която в горния й край да завършва с обезвъздушител, а от хоризонталната страна с кран, на входящата вода преди водната помпа същото, за да можем лесно да присъединим външна помпа, ако отново се наложи. В този ред на мисли - съответно два манометъра и да гледаме разликата в наляганията? Ако има запушване, то от страната, която надуваме ще вдигнем високо налягане, а от другата страна би останало по-ниско.

Едит: сега разликата между манометър 1 (монтиран на пълначката, т.е. обратна вода на серпентина) и манометър 2 (топла вода на серпентината, изолирана) е около 0.1-0.2бар. При циркулация с помпата с голям напор, разликата става към 0.4-0.5, но след това бързо изравнява.
Най лесния начин както ти казах е разкачане на всички радиатори и камината, и проверка за проходимост на тръбите.

Ако спреш топлите радиатори, а другите са отворени почва ли някой друг да топли?

Да нямаш антикондензен винтил при камината? Ако имаш - махни го.
нед окт 20, 2024 11:37 amivanovbg написа:
Ако спреш топлите радиатори, а другите са отворени почва ли някой друг да топли?
Да, много слабо, ако тръгнат изобщо. Всеки път като са почвали да топлят е било след източване на литър-два през обезвъздушителя.
нед окт 20, 2024 11:37 amivanovbg написа:

Да нямаш антикондензен винтил при камината? Ако имаш - махни го.
Не мисля, че има.
ivanovbg - майстор
Е снимай и тръбите при камината де. Само с мислене не става. На помпата ако си слагал филтър провери дали не е запушен и дали въобще върти помпата.

Аз бих откачил камината и бих топнал входа на помпата в едно бидонче с вода. Пускам помпата да върти и радиатор по радиатор отварям за да видя дали ще минава през всички.
LazarGanev - "Велик майстор"
Само една снимка е достатъчна да се разбере, че тази инсталация е правена от безхаберник, а от безхаберник всичко може да се очаква, така че само с хвърляне на боб може да се каже колко и какви проблеми е сътворил.
нед окт 20, 2024 12:51 pmivanovbg написа:
Е снимай и тръбите при камината де. Само с мислене не става. На помпата ако си слагал филтър провери дали не е запушен и дали въобще върти помпата.

Аз бих откачил камината и бих топнал входа на помпата в едно бидонче с вода. Пускам помпата да върти и радиатор по радиатор отварям за да видя дали ще минава през всички.
Не е лоша идеята, само че тук няма начин да съберем съд или друго, за да потопим помпата и да видим дали връща. Ще пробваме с правенето на разни приводи за външна и ще видим какъв ще е резултата. До момента присъединяването на външна помпа сме го правили чрез обратната вода на радиатор 4. Тъй като сме въртяли водата в системата всякак, включително през радиаторите един по един, не очаквам да има запушване някъде.

Прилагам снимка на тръбите от колекторите до камината. Не мисля, че има филтър на помпата (аз поне не съм слагал такъв), нито антикондензен вентил. Преди автоматичния обезвъздушител има само датчик за температура на изходящата вода от камината.

Въпреки всичко, което съм опитал до сега, очевидно още има въздух в системата, защото автоматичните обезвъздушители продължават да пищят, понякога 1 път на 30 минути, понякога 1 път на 2 часа...борбата на този фронт явно ще продължи дълго.

Прикачен файл

IMG_20241020_193716.jpg
ivanovbg - майстор
Има как. Източваш всичката вода. Махаш коляното преди помпата, откачаш и камината отгоре. Монтираш два маркуча- единия от чешмата до горната тръба( хубаво е да има манометър на него), а другия от долната тръба до мивката. Затваряш всички кранове и пускаш водата. Не трябва да тече вода от в мивката. Отваряш първия радиатор и трябва да протече. Като стане плътна струята го затваряш. Гледаш и налягането при всички да е почти 0. Отваряш втория... И така докато не минеш всичките. Ако през някой не тече или вдига налягане търсиш проблема. Ако всички си текат нормално тестваш камината и помпата. Помпата трябва да смуче и да изкарва яко вода отгоре. Нали е 4метра воден стълб ако съм разбрал правилно.
П.П. Манометъра задължително на входящия маркуч дето идва от чешмата! Другия може да е след запушването и да не е меродавен.

Тема "Затворена система - заварено положение и много проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: