• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
https://prikachi.net/image/1000041831.X5WK

Здравейте, публикувам линк със снимка на моята система на която сигурно някой ще се изсмее,но се надявам на малко помощ!
Отоллявам се със стоманен котел на твърдо гориво 25 киловата,но от 2 години е монтиран и водя война с конденза по него. Горя само сухи дърва. Вътрешната част на котела е целият в нагар, колкото и да го чистя и да давам газ до 100 градуса временно се решава проблема и дотам. Помпата ми е 25-40L Grudfos, настроена да се включва на 60 градуса, решение което съм взел след четене тук във форума. То не оправя нещата, когато беше монтирана помпата беше оставена на постоянна скорост без регулация на градуси,непрестанно работеше. Знам,че ми трябва теипътен винтил,който се опитвах да избегна,но май няма да стане. Та въпроса ми е според вас, както е направена сега системата има ли опция за вентил, понеже го гледам и го умувам и не го измислям, иска ми се да мине без рязане, заваряне и т.н. Тръбата с крана, успоредна на помпата е бай пас, който ползвам,когато няма ток, системата беше с естествена циркулация. Моля за помощ, от Габрово съм,ако някой се намира наблизо да удари едно рамо да го монтираме този вентил. Приемам и други съвети. Забравих да спомена,че връщащата вода и подаващата никога почти не са с 20 градуса разлика, както съм разбраш от тук. В повечето случаи топлата е 60-70 градуса, а студената 35-40. Пробвал съм на всички степени на помпата, която може би идва малка. Отоплявам 60кв.м с 6 радиатора с общ горе долу размер киловати 13-14
и един в отделно помещение свързан с Ф16 тръби 3 киловата, тоест общо около 17-18 киловата радиатори, сметнати при подаваща вода 60 градуса, които рядко поддържам, в повечето случаи котела е на 70 градуса. Обмислям и смяната на помпата с по-голямата 25-60. Най-далечният ми радиатор е на около 10м и е топъл,само този,който е в отделното помещение е наполовин топъл,долната част студена. Вързан е подаваща горе, връщаща долу. Благодаря за вниманието.
Два месеца, преди да монтирам горелката, котела гореше сухи дърва.
За тези два месеца, въпреки, че имам монтиран вентил, налепи яко "катран" по ризата на котела
Системата ми е абсолютно същата- спре ли тока, котела разтоварва натрупаната енергия гравитачно. При този режим на работа, когато опитах за първи път, помислих, че котелът се е спукал- направи локва около себе си. Видях, разбрах.
След като монтирах горелката, стените на котела се изчистиха след около месец. Януари се случи, идеално време за високи температури на водата в системата. Настроих 80 градуса, система с буфер. Работи час на макс, два часа почива. Налепите падаха на големи люспи.

Трипътния ми е на 60 градуса. Няма и помен от конденз. Единствено леко навлажнява стените на горивната камера ако при палене е бил напълно изстинал. При активно ползване е изключено да има конданз.
Ако сега правя отоплителна инсталация с котел, бих избрал трипътен на 65 или дори 70 градуса.
Особеност има, че докато не зареди буфера и не започне да връща вода с висока температура, не може да подава повече от 62-64 градуса вода за отопление. Не е голямо неудобство, но студена къща се затопля маалко по бавно.
Вентилът е чугунен Esbe на 1 цол, с "пълно" отделяне- притваряне на байпаса. Остава съвсем леко отворен, на 2-3% по спомен, може да греша леко.
https://photos.app.goo.gl/S89pukTJC7NTqHYm8
https://photos.app.goo.gl/3ehNFiUbhYRftFEZ7

пп. Към тази система има свързана печка на дърва с водна риза, която също е с монтиран трипътен вентил. Вентилът е на 3/4, месинг, отново с "пълно" отделяне. Подава вода на едната серпентина на буфера.

https://photos.app.goo.gl/diGsPTTeTuRitrMo6

Обърни внимание на крановете! Навсякъде около филтър и помпа, трипътен, клапа на байпаса. Направено е за безпроблемно обслужване и ремонт.

пп1. Бат кемал, това не е моето "парно", а снимките са крадени.
Хм, значи да не залагам големи надежди на вентилът? Аз също имам горелка,но сега карам на дърва, до сега не съм го и пробвал дори на пелети, понеже имам доста дърва налични,но мисля тази зима да пробвам. При мене е същата работа с конденза, какво ли не пробвах, помпата на ниски градуси, на високи и все същата работа, котела не ми е много по-мощен отколкото трябва. Дори да не изпадам в подробности, но нов комин направиш,защото старият беше тесен и се затлачи от тая черна гад - кондензът. В краен вариант ще пробвам с вентил,но дано намеря кой да го монтира,защото аз не се наемам в този вид на системата.
Благодаря за отделеното време и внимание.
Напразно писах сякаш.
Тук си с въпроси. Предположения може да си правиш и без да питаш.
Christo - майстор
В краен вариант ще пробвам с вентил
Няма фабрична препоръчителна схема, в която този вентил, под една или друга форма да не присъства! В автомобилите тази роля играе термостатът преди радиатора. Пристигащата студена вода от системата преохлажда котела и пушекът кондензира във вид на катран. Различно гъст, в зависимост от това, колко тежък е проблемът. Читавите фирми пишат колко най-малко трябва да е топла "студената" вода постъпваща в котела. Обикновено е 50-60 градуса, но ако се горят въглища, може и над 70 да е. Не се прави на Едисон, сложи вентила и да се приключва! Човекът ти го е казал, ти как разбра наопъки, не знам. В краен случай, ще направя както трябва(след като пробвам всевъзможни глупости).
ZMeyGorianin - майстор
Нямам трипътен вентил, но системата ми е циркулационна, както в блоковете. Водата се върти постоянно, като се връща при разширителния съд /отворен тип/. От центалните тръби /топла и студена/ тръгват отделни такива за всеки консуматор / с конвектори от климатични тела съм/. Няма колектори.
Помпата тръгва на 60*С за топлата вода. При първо палене след по-малко от 30 сек. се връща гореща вода в камината - няма време за кондензиране.
Така осигурявам минимална температура на студената вода от 50*С.
thegmin - специалист
Значи тоя конденз се получава по самият котел? Аз що не съм виждал такова животно досега? Какво правите за да се случва?
fbr - майстор
ср дек 04, 2024 12:29 amthegmin написа:
Какво правите за да се случва?
Голяма радиаторна мощност, от там ниска температура на топлоносителя, ерго ниска температура на стените на котела и конденза е наличен.
thegmin - специалист
ср дек 04, 2024 12:34 pmfbr написа:
ср дек 04, 2024 12:29 amthegmin написа:
Какво правите за да се случва?
Голяма радиаторна мощност, от там ниска температура на топлоносителя, ерго ниска температура на стените на котела и конденза е наличен.
Как да ги видя дали кондензират стените? Трябва да го разглобя тоя котел. Не съм видял досега да образува локва отдолу.
ivanovbg - майстор
Комина вероятно е зидан или бетонен. Там е проблема. Смени го с коаксиален и ще се родиш. При мен камината работи на 45⁰ , а връщащата не съм я мерил никога. Помпата се включва още на 30⁰ и конденз няма.
  • 1
  • 2

Тема "Има ли място за трипътен винтил за справяне с конденза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: