Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
Здравейте, майстори и потребители! Моля да ме извините, че пак ви досаждам, но вече не знам какво става в къщи! Купих котел Bosch Condens 2500 W / 14 kW И бойлер 150 литра на Елдом, неръждавейка с две серпентини, модел WV15046IS21R.
В права линия, разстоянието между газовия котел и бойлера е около 6 метра... Ще опитам да съм максимално кратък в описанието на проблемите които ме притесняват:
1 - За БГВ ползвам бойлер неръждавейка на Елдом с две серпентини. Извиках инсталаторска фирма на БОШ. Свързаха двете серпентини на бойлера в паралел, с идеята по-бързо да се стопля водата в него. Имах молба да сложат спирателен кран между двете серпентини. Отказаха ми, защото "нямало нужда"!.......... :shock: При първия пуск на котела, бойлера ДВА ЧАСА НЕ ЗАГРЯ ВОДАТА В НЕГО!!! Помолих ги да монтират кранчета за обезвъздушаване. На следващия ден ги поставиха и при опитът да се обезвъздуши серпентината, при отваряне на дясното кранче на тръбата с отработена вече изстинала вода, тя едвам течеше!... При отваряне на лявото кранче на подаващата гореща вода, тя течеше много по-силно, изкарвайки вода и въздух! Днес отново опитах да обезвъздуша радиаторите и серпентината... Сега пък, от дясното кранче имаше налягане на водата, а от лявото течеше много слабо!!! След като си играха повече от един час, най-сетне бойлерът започна да се стопля... ДА, НО СЕ ТОПЛИ ДВА ЧАСА ДО ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА!!!!!!!!!!!!! :evil:
2 - Когато започне да топли водата в бойлера, газовия котел качва много висока температура - вчера на дисплея му видях над 103 градуса!!!!!!!!!!!!!! :idea: Направих снимка малко по-късно, че телефона не беше в мен, но градусите бяха спаднали малко. Това го прави без да е маркирано парното или бойлера! Защо???
3 - Вчера, докато топлеше бойлера, на етажа радиаторите бяха много горещи, а в сутерена - студени! Защо?
4 - На циркулационната помпа има две градации - горната половина са с римски цифри, а долната с арабски. Когато бойлера не искаше да се затопли, видях единия техник да завърта врътката от 2 или 3 арабска цифра на II римска! Защо???
Можете ли да ми обясните какви са тези аномалии, които ги прави котела?!
Ще предоставя снимки за пригледност!...

Последна промяна от liusien на пон дек 02, 2024 11:37 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Майтап бе Уили, хитрата сврака - с двата крака. Запомнил съм те от 15 години, че или питаш постфактум, като се изпортят нещата, или ако питаш навреме, изобщо не се вслушваш в съветите. Но явно повече те сърби, отколкото боли. Не знам кого си извикал, но мога да ти гарантирам, че няма сериозна, уважаваща себе си фирма, която да ти се върже, да си остави работата и да дойде в най-натоварения сезон да ти монтира някакви неща, които си купил по свое усмотрение от някъде си, по твоя измислена схема. Но всеки е свободен да си харчи парите както сметне за добре и да се наслаждава на резултата! :cool:
MamaMy - майстор
От "снимките" единствения извод който мога да направя е, че се опитваш да минеш тънко с арматурата. Двата крана монтирани в дясно със сигурност са от инсталатора и са свестни. Двете сини мини кранчета са абсолютни боклуци. След една година вече няма да се движат и след всеки опит за раздвижване протичат.
пон дек 02, 2024 12:25 amliusien написа:
... видях единия техник...
Люси, смени техника!
Щом не му е увряло да разбере защо няма циркулация, тува заслужава.
"Аномалиите" са другаде. Котлето ако не беше адекватно, сега щеше да отстраняваш значителни щети.

Голяма мъка с тая газ! Защо така при теб?
liusien - специалист
Не знам какво да мисля!... Бях писал преди време в една друга тема, че мислех сам да си инсталирам новия котел, но накрая се обадих на "оторизирана" фирма за това. Исках хората да направят всичко така, че да нямам грижи, а се оказа, че затънах в ново "тресавище"! Имам въпрос - знаете ли за София хора, които разбират от тази техника, да ги поканя в къщи за да прегледат какво е направено и съответно да ми помогнат? Ще ви бъда безкрайно благодарен... Защото, оказа се, че и "оторизираната" фирма нищо не разбира, а последствията са само за мен!!!
kalin72 - майстор
Имаш ли помпа за бойлера? Или караш само с тази, дето е за отоплението?
пон дек 02, 2024 11:55 amkalin72 написа:
Калине, котела си знае работата.
kalin72 - майстор
Явно не е подвързан както трябва...
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 11:55 amkalin72 написа:
Не, няма помпа! Прави впечатление, че когато загрява бойлера, котела работи кратко време спокойно, след това започва да вдига оборотите, гаси пламъка, а температурата се покачва само с 0,5 десети от градуса... След около една минута вентилатора намалява оборотите си, запалва се газта и така работи 1-2 минути. Това се повтаря докато се стопли водата в бойлера, но явно харчи страшно много газ!!! Не стига това, ами докато котела се лъже по тоя начин, в къщи няма парно!!!!!!!!!!!!!!! :x :x :x
vlax - майстор
пон дек 02, 2024 11:18 amliusien написа:
... но накрая се обадих на "оторизирана" фирма за това. ...

Аз да кажем че не разбирам от отопление,но не ми стана ясно коя е "оторизираната" фирма,защо я криеш ?
:partyman:
Последна промяна от vlax на пон дек 02, 2024 12:41 pm, променено общо 1 път.

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500 W - 14 kW ЕДНОКОНТУРЕН проблеми или не?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: